Entries by John Hallmén (45)

måndag
aug252014

En digital lupp

måndag
aug182014

Insektsutflykt 23:e augusti

tisdag
jun102014

14-15 juni: Fjärilarnas helg m.m.

Här kommer ett par tips på kryprelaterade aktiviteter nu i helgen!

Click to read more ...

lördag
mar152014

Pannkaksmakro

Canon 5DmkII + Canon 40/2.8 STM på Meike variabel mellanring 46-58 mm. Mellanringen har kontakter för bibehållen automatik och total kommunikation mellan kamerahus och objektiv.Foto klassas ofta som en materialsport och makrofotografering är sannerligen inget undantag i detta avseende. Men hur mycket prylar behöver man och hur dyrt behöver det egentligen vara? Här ska vi titta närmare på en enkel och billig lösning som faktiskt presterar oförskämt bra!

Click to read more ...

torsdag
mar132014

Barnboken är färdig!

Tillsammans med Hanna och vår son Bruno har jag gjort barnboken "Minimonster i naturen" som nu är alldeles färdig och finns ute i handeln!

Click to read more ...

tisdag
jan142014

Exempel på studioljussättning

Något bland det roligaste med att fota i makrostudion är möjligheten att med enkla medel ändra bilduttryck genom att variera ljussättningen. Att ljuset är det viktigaste för bilden är antagligen den mest uttjatade "sanningen" vi stöter på som fotografer. Men sällan blir det så tydligt som ...

Click to read more ...

fredag
nov152013

23/11: Föredrag och utställning!

Snok och småullbi – två av bilderna från utställningen. Foto: Stanislav Snäll (vänster) & John Hallmén (höger)På lördag den 23:e november invigs "Lida Naturport" i Tullinge söder om Stockholm. Invigningen innebär öppnandet av en fotoutställning i den nya lokalen, där Stanislav och jag tillsammans med naturfotografen Garteh Morgan...

Click to read more ...

fredag
sep062013

Blixtanvändning vid morgonstackning

En av anledningarna till att småkrypsfotografer ofta masar sig ur sängen "omänskligt" tidigt är förstås att motiven då håller sig stilla nog för att låta sig fotograferas i befintligt ljus. Och vill man ägna sig åt fokusstackning av "sovande" djur kan man ana sig till att en serie blixtar avfyrade på nära håll inte är det mest försiktiga angreppssättet. I synnerhet som dessa djur vare sig har ögon att blunda med eller täcke att dra över huvudet. 

Så, varför i hela friden ska man då ha med sig en blixt ut på morgonen? Ja, självklart gäller den gamla devisen ingen regel utan undantag. För även om blixten oftast ligger oanvänd under mina morgonsessioner så finns det lägen då den kan komma till pass.

Click to read more ...

onsdag
aug142013

Insektsutflykt i Nackareservatet 24/8

Efter en intensiv kursvår har makrofokus tagit sommarledigt men nu kör vi igång igen! Först vill vi flagga för detta initiativ från Entomologiska föreningen i Stockholm:

Klicka på bilden eller här för att ladda ner informationen som högupplöst PDF!

Både Stanislav och jag (John) kommer vara med – dels i egenskap av representanter för Entomologiska föreningen men givetvis också som makrofotografer. 

Alla som är intresserade – vare sig det gäller småkryp eller fotografering är varmt välkomna! Meddela gärna oss via epost (info@makrofokus.se) eller kontaktformulär i förväg så får vi en uppfattning om hur många som kommer och då kan vi också återkomma med info om eventuella ändringar.

tisdag
maj212013

Spännande snigelparasit

 

Illustration: Baudon 1879. Källa Wikipedia.Den här videon visar en bärnstenssnäcka (Succinea) infekterad av en sorts sugmask (trematod). Denna sugmask har en ytterst märkvärdig livscykel med många underliga stadium. I ett tidigt larvstadium tar sig masken in i snigeln genom att bli uppäten. Därefter letar den sig in i snigelns vävnad, växer och ändrar skepnad fullständigt. I stadiet som kallas sporocyst växer parasiten till stora pulserande utskott som i sin tur innhåller hundratals individer. Det är dessa som syns i filmen när de tar sig ut i snigelns ögontentakler.De iögonfallande, blinkande tentaklerna påminner om en larv och lockar därmed till sig hungriga fåglar. Först när den blir uppäten av fågeln har parasiten nått sin slutvärd och byter då skepnad på nytt! Som vuxen lever den som utdragen tarmparasit inuti fågeln. Fågelns spillning innehåller äggkapslar med larver som väntar på en snigel som kan sätta igång förloppet på nytt!

Filmat under en skärgårdsexkursion till Möja med entomologiska föreningen i Stockholm 2012. Utrustning: Canon 5DmkII + Olympus 80/4 på teleskopisk mellanring.