torsdag
jun082017

Kameran som måttstock


Som makrofotograf är det ofta intressant att veta storleken på de motiv man fotograferar. Ett scenario som jag ofta ställs inför är att jag vill ta reda på kroppslängden hos något kryp. Inte minst eftersom en någorlunda exakt storleksuppgift kan vara en viktig ledtråd vid artbestämningen. Läs mer om hur man kan använda kameran för storleksberäkning här!

Click to read more ...

torsdag
sep222016

DIY: Makro-fisheye

Under sommaren har jag experimenterat med en lite udda lösning för att fotografera vidvinkelmakro. I den här artikeln visar jag bildexempel och gör jag en snabb beskrivning av teknik och utrustning.

Click to read more ...

onsdag
sep212016

World Rhino Day

Noshornsbagge Oryctes boas 3,5 cm från Sydafrika, Kruger NP. Foto Stanislav Snäll.

Med några bilder på noshornsbaggar skulle vi vilja uppmärksamma att det idag den 22 september är Noshörningarnas Dag – ”World Rhino Day”.

Click to read more ...

söndag
feb282016

Kurs i fokusstackning


Nu går det att anmäla sig till vår grundläggande kurs i fokusstackning! Mer info och anmälan här »

Click to read more ...

lördag
okt172015

Träffsäker IR-fjärr

Modifierad IR-fjärr

Här kommer en enkel lösning för att motverka problem med dålig IR-kommunikation mellan fjärrutlösare och kamerahus.

Click to read more ...

torsdag
sep242015

nonaC 40mm f/2.8

Den kinesiska tillverkaren Meike har under senare år spottat ur sig en stor mängd kameratillbehör. Blixtar, mellanringar, adaptrar, kablar och så vidare – oftast med prislappar och specifikationer som får dem att framstå som mycket konkurrenskraftiga. I den här artikeln tänkte jag säga några ord om en något udda pryl med det eleganta namnet "Meike MK-C-UP Auto Macro Extension Tube AF Reverse Adapter For Canon". Och närmare bestämt kommer jag beskriva mina erfarenheter av denna adapter i kombination med Canon 40mm f/2.8 STM.

Click to read more ...

fredag
aug282015

Vill du följa med på en fotoresa till Sydafrika?

 

De som följer mina bloggar och bilder vet att jag varje år brukar göra minst en fotoresa till Sydafrika. Eftersom jag redan tidigare har fått förfrågningar om jag skulle arrangera en fotoresa vill jag erbjuda platser till min nästa resa till tre personer.

Click to read more ...

tisdag
aug182015

Insektsutflykt 22:a augusti

 

På lördag är det dags för utflykt i Nackareservatet med entomologer och botaniker. Stanislav och jag kommer finnas på plats och naturligtvis är makrointresserade lika välkomna som de kryp- och/eller växt-frälsta! Mer information finns på ento.se och bsis.org

tisdag
jul282015

Sand, tallskog och insekter – Gotska Sandön

Sandstigen till havet kantat av vacker vegetation (Söder om Bredsand). Nikon D600, Nikkor 20mm/f3.5. ISO200, f16, 1/250s. 

I andra halvan av juli gjorde jag tillsammans med John och våra familjer ett tredagars besök på Gotska Sandön. För min del var det fjärde och Johns andra besök på ön. Trots att man möts av en natur som ser ut att vara enformig och artfattig vid en första anblick, finner man snart en mycket intressant och artrik naturmiljö med många intressanta arter och fotomotiv bland småkryp och insekter.

Click to read more ...

söndag
mar222015

Mer minimonster i handeln!

Nu har "Livet som minimonster" kommit ut i bokhandeln! Det är uppföljaren till vår barnbok "Minimonster i naturen" som kom förra året (2014).

Click to read more ...