« Pannkaksmakro | Main | Lokal stackning »
torsdag
mar132014

Barnboken är färdig!

Tillsammans med Hanna och vår son Bruno har jag gjort barnboken "Minimonster i naturen" som nu är alldeles färdig och finns ute i handeln (här)! Termen "minimonster" har jag använt i utställningssammanhang tidigare och naturligtvis är det småkryp som åsyftas!

Det här har varit ett mycket roligt och intressant projekt att arbeta med från början till slut. Idén var dock inte helt klar från början. Inledningsvis var tanken att jag skulle utgå från det bildmaterial jag redan hade men vartefter upplägget tog form stod det allt klarare att så gott som alla bilder skulle behöva tas specifikt för boken. Det innebar mer jobb förstås – men roligt sådant och det var en förutsättning för att det skulle bli som vi ville ha det.

Ett av monstren i boken – en daggmask! Detta är ett studioporträtt som är sammanslaget av 45 exponeringar. Canon 5DmkII + bakvänt Apo-Componon 60/4 på bälg ljussatt med två LED-lampor.

I den processen kom vi också fram till att tonvikten skulle ligga på att lyfta fram några förhållandevis välkända kryp och presentera dem i ett sammanhang som de flesta läsare kan relatera till. Tanken var att "monstren" som framträder i porträttbilderna skulle ges en stadig verklighetsförankring – så att man inte förleds att uppfatta dem som fantasivarelser bara för att de ser så fantasieggande ut. 

Vidvinkelmakrobild tagen på fullformat (5DmkII) med Nikkor 20/3.5 på extra utdrag (mellanring) och i kombinerat ljus (diffuserad blixt + solljus). Det var egentligen bara en nyckelpiga men jag tog många bilder när den kilade runt på fingret och fastnade för den här där jag helt enkelt klippt ihop två av dem i samma bild.

Vi ville därför komplettera de närgångna "hyperdetaljerade" studioporträtten med situationsbilder som placerade krypen i ett sammanhang och gav en storleksuppfattning. Det senare gjorde att jag jobbade mycket med vidvinkelobjektiv – oftast i kombination med en kort mellanring. 

En annan närgången vidvinkelbild från samma tillfälle. Blixt i kombination med naturligt ljus ger skärpa plus ett mått av rörelseoskärpa – vill man fånga rörelser är det inte säkert man vill frysa dem helt!Precis innan det nyper till! Vidvinkelmakrobilder är svårslagna om man vill fånga människa-kryp interaktion :)

Jag har experimenterat lite med sådana vidvinkelmakrobilder tidigare och bara kunnat konstatera att det är en spännande form av makrofotografering som innebär helt andra utmaningar än det jag är van vid!

Eftersom vidvinkelmakrobilder kräver att man är mycket nära sitt motiv är inte minst ljussättningen ett problem! För det mesta krävs att man kombinerar det naturliga ljuset med blixtljus. Det naturliga ljuset kommer nästan oundvikligen att skuggas i förgrundsmotivet då man bara är någon centimeter ifrån med kameran. Jag brukar använda en liten blixt (Canon 270EX eller Nikon SB-400) monterad med förlängningskabel på en flexibel arm och självfallet försedd med diffusor (oftst av typen glassdiffusor – se "Att tämja blixten").  

I en tid när makrofotografering ofta handlar om fokusstackning är det ganska befriande att då och då ta helt andra bilder utan att för den skull överge krypen! Inget ont om stackning naturligtvis – men omväxling förnöjer!

 

För att ge mervärde till materialet i boken och ytterligare inspirera till egna kryp-utflykter har vi även gjort en webbplats med samma namn som boken på kryp.se/minimonster. Där finns förutom exempel ur boken även en "monsterdagbok" som kommer innehålla små betraktelser och tips på vad som kan vara värt att kika efter lite extra!


Klicka för att komma till webbplatsen "Minimonster i naturen"

En förhoppning är förstås att både boken och webbplatsen ska fungera som en plantskola för framtida entomologer och makrofotografer :)

Reader Comments (3)

Tillykke til John & Co. med den nye bog. Den ser fantastisk ud, og det er et prisværdigt initiativ - det er så vigtigt, at børn får øjnene op for naturen i en tidlig alder!

Tack Jesper!! /John

04-5 | Registered CommenterAdmin

Tyvärr är den slut hos alla föreslagna försäljningsställen.
Hade annars varit en perfekt julklapp till något av barnbarnen.

Hoppas att den snart kommer att finnas i lager igen, inför framtida födelsedagar.

Kenneth

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>