måndag
maj132013

Hänt på FB

För er som inte följer oss på facebook kommer här ett urval av material som publicerats där den senaste tiden!

Click to read more ...

fredag
maj032013

Baskurs i makrofoto!

Lär dig grunderna i makrofotografering! Hur ska man komma riktigt nära? Vilken utrustning ska man ha? Hur kan man ta skarpare och snyggare bilder på kryp och andra små motiv?

Vi fokuserar på tips och tekniker som inte förutsätter mer avancerad utrustning än en kamera och ett objektiv men som är precis lika giltiga i professionella sammanhang.

Mer info om kursen & anmälningsformulär här »

lördag
apr132013

Varför bakvända objektiv?

Objektiv Konica Hexanon 40mm/1.8 monterat bakvänt på en bälg.

Många makrointresserade får tips om att det är möjligt att ta makrobilder och komma närmare motivet genom att sätta ett objektiv bakvändt på kameran (reverserat objektiv, reverse lens). För ett antal år sedan när jag började med makrofotografering och inte hade ett makroobjektiv provade jag också att sätta fast ett bakvänt objektiv med hjälp av plaströrsbitar och tejp på kamerahuset.

Click to read more ...

måndag
apr012013

Nya kurser: Morgonmakro

För dig som vill lära dig behärska naturligt ljus, fotografering från stativ och fokusstackning i fält! Kurserna anordnas i två tappningar baserat på förkunskaper: grundläggande och avancerad nivå. Klicka på respektive länk för att läsa mer!

Grundläggande: Anmälningsformulär och info här »

Avancerad nivå: Anmälningsformulär och info här »

måndag
apr012013

I väntan på krypen

Kylan tycks dröja sig kvar i år och nog spär det på otåligheten hos oss som längtar efter att det ska börja spira och surra i snåren. Med andra ord har vi som makrofotografer ett utmärkt tillfälle att vässa formen så att vi är pigga ur blocken när våren exploderar! En outhärdligt klämkäck och hurtig inställning förvisso; egentligen skulle jag inte ha något emot att ligga i dvala från december till maj. Det visar sig dock, att det kan löna sig med ett visst mått av medvetet självbedrägeri så här års.

Click to read more ...

lördag
mar232013

Bildfusk

Blomspruta eller morgondagg – nog spelar det roll? Foto: John Hallmén

Vissa ord är så där härligt laddade att det nästan bränner lite i fingertopparna när man skriver dem på tangentbordet. Bildfusk är ett sådant, åtminstone för en fotograf. För det är ju vi fotografer som ägnar oss åt bildfusk. Ja, själva gör vi det förstås inte, men det finns ju andra som gör det.

Click to read more ...

torsdag
mar072013

tisdag
mar052013

Vasslöparen – en färggrann övervintrare


Under flera vintrar har Stanislav och jag begett oss ut bland vass och kaveldun i jakt på en färggrann skalbagge som går under namnet vasslöpare, Odacantha melanura. I år lyckades vi slutligen hitta den...

Click to read more ...

söndag
feb102013

Lysande skorpioner

Under mina resor till varmare delar av världen brukar jag se och fotografera många olika intressanta djur, däribland skorpioner. Skorpioner är för oss nordbor främmande, exotiska och ibland skräckinjagande varelser.  En kropp med åtta ben, två stora klor och med en lång böjlig svans som är försedd med en spetsig och giftig ”gadd” väcker respekt.

Click to read more ...

måndag
jan142013

5DmkII eller NEX-7?

Den här grönglänsande skalbaggen är en jordlöpare (Pterostichus cupreus), men kan du gissa med vilken kamera bilden har tagits?

Click to read more ...

Page 1 ... 3 4 5 6 7 ... 10 Nästa 10 inlägg »