fredag
maj022014

Fotoutflykt: Morgonmakro

måndag
apr282014

Huggormssafari uppföljning

Huggorm (Vipera berus). Foto: Stanislav Snäll

På förmiddagen den 19 april träffades vi nära Vårsta i Grödinge. Vi var fem ”huggormsjägare”, inte så många som man hade hoppats, men en påskhelg har folk annat för sig än att leta efter huggormar. Å andra sida är det lättare att fotografera och komma nära huggormar om man inte är så många. Huggormar är ganska skygga djur och man måste närma sig dem försiktigt, ha tålamod och tid om man vill ta bra bilder.

Click to read more ...

tisdag
apr012014

Inbjudan till huggormssafari

Nu på lördag 19 april bjuder jag in till en fotoutflykt där målet är att fotografera huggormar.

 

Click to read more ...

söndag
mar302014

Min utrustning på fotoresan

Scorpion Opistophthalmus carinatus 10 cm, Pilanesberg NP. 14 handhållna exponeringar stackade till en bild. Nikon D600, Micro-Nikkor 105mm/f2.8VR. ISO 100, f8, 1/250s. Foto: Stanislav Snäll

Nyligen hemkommen från en fotoresa till södra Afrika tänker jag berätta lite om den utrustning som jag tar med mig på en lång fotoresa.

Click to read more ...

lördag
mar152014

Pannkaksmakro

Canon 5DmkII + Canon 40/2.8 STM på Meike variabel mellanring 46-58 mm. Mellanringen har kontakter för bibehållen automatik och total kommunikation mellan kamerahus och objektiv.Foto klassas ofta som en materialsport och makrofotografering är sannerligen inget undantag i detta avseende. Men hur mycket prylar behöver man och hur dyrt behöver det egentligen vara? Här ska vi titta närmare på en enkel och billig lösning som faktiskt presterar oförskämt bra!

Click to read more ...

torsdag
mar132014

Barnboken är färdig!

Tillsammans med Hanna och vår son Bruno har jag gjort barnboken "Minimonster i naturen" som nu är alldeles färdig och finns ute i handeln!

Click to read more ...

tisdag
feb042014

Lokal stackning

Ett 7 mm långt bi (Lasioglossum cf. leucozonium) på en torr blomställning. Under den 46 bilder långa stackningssekvensen rörde sig antennerna vilket skapade problem för stackningsprogrammet. I det här fallet kunde problemet avhjälpas med hjälp av tekniken "lokal stackning"

Om man ägnar sig åt fokusstackning av småkryp i fält får man lära sig leva med motiv som utan förvarning kilar iväg innan man haft chans att fotografera klart. Därför är det ofta ännu mer frustrerande när en i övrigt perfekt bildsekvens förstörs av någon liten del som krypet envist måste vifta med.

Click to read more ...

tisdag
jan142014

Exempel på studioljussättning

Något bland det roligaste med att fota i makrostudion är möjligheten att med enkla medel ändra bilduttryck genom att variera ljussättningen. Att ljuset är det viktigaste för bilden är antagligen den mest uttjatade "sanningen" vi stöter på som fotografer. Men sällan blir det så tydligt som ...

Click to read more ...

lördag
jan112014

Nya stackningskurser!

torsdag
jan022014

Milda makter vilken vinter! - 1 januari 2014

Updated on 2014 01 03 – 24:37 by Registered CommenterJohn Hallmén


Nässelfjäril (Aglais urticae) som jag störde från vinterdvala. Nikon D600, Micro-Nikkor 105mm/2.8 VR, blixt Nikon SB-400 med glass-diffusor. ISO 800, f8, 1/30s. Foto: Stanislav Snäll.

Gott Nytt År! Minusgrader och knastrande frusen snö under skosulorna är det man förknippar med den här årstiden. Vem kunde tro att färgglada fjärilar, en uppsjö av småkryp eller färskplockade kantareller på julbordet skulle vara det som förgyller årsskiftet.

Click to read more ...