« Gorillazilla | Main | Månadens kryp - Maj »
fredag
jun222012

Månadens kryp - Juni

Juni är den månad på året med flest insekter ute att fotografera. En insekt som är lockande att ta bilder på är bålgeting. Ofta är människor mycket rädda för den största getingen vi har i Sverige men med lite försiktighet kan man komma nära för att ta bilder. Bålgetingar är inte alltid så agressiva som förväntat och om de är upptagna med någon verksamhet som att gnaga på ved för atta använda som material till att bygga bo då kan man verkligen ta bilder eller studera dem på nära håll. Under slutet av 1900-talet var bålgettingar nästan helt försvunna från Sverige men lika oförklarligt som de försvann kom de tillbaka igen.


Bålgeting (Vespa crabro). Nikon D50, Micro-Nikkor 105/2.8VR. Foto: Stanislav Snäll

Rörbockar är bladbaggar som med deras kroppsform och långa antenner påminner mer om långhorningar. Vi har fler än 30 arter som är uppdelade i tre släkten Donacia, Macroplea och Plateumaris. Man hittar dem under försommaren och sommaren sittande på vattenväxter vid stranden av sjöar. Oftast är de specialiserade på vissa arter som de lever på. Larverna lever på växtdelar under vattenyta och även vuxna skalbaggar kan krypa ner och uppehålla sig under vatten.


Plateumaris discolor. Nikon D50, Micro-Nikkor 105/2.8VR. Foto: Stanislav Snäll

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>