« Sörmlandsexkursion den 17 juli, 2012 | Main | Månadens kryp - Juni »
tisdag
jul032012

Gorillazilla


 

This article in english here »

Det här är en beskrivning av ett enkelt men effektivt "motivstativ" som jag knåpade ihop för ett par veckor sedan och nu hunnit använda tillräckligt för att konstatera att det fungerar tillfredsställande. 

Vad ska man nu ha denna skapelse till? I korthet har den till syfte att hålla motivet stilla – eller rättare sagt det motivet sitter på – för att underlätta makrofotografering i fält. Kryp sitter ofta uppkrupna på vingliga grässtrån och växtstjälkar som svajar vid minsta tillstymmelse till vind. Att kunna fixera växterna någorlunda är till stor hjälp vid makrofotografering och särskild önskvärt vid fokusstackning. Grundidén är verkligen inte ny och det har länge funnits olika lösningar för detta. Gör man exempelvis en bildsökning på "plamp" (en fynding sammandragning av "plant clamp" som väl kan översättas till växtklämma) hittar man många olika varianter (såväl hemmagjorda som de som går att köpa färdiga med saftiga prislappar).


Gemensamt för många befintliga lösningar är att de bara har en "klämma". Det gör förstås viss nytta men jag ser stora fördelar med att ha åtminstone två. Har man bara en klämma är det lätt hänt att växten och motivet svajar likt förbaskat – speciellt om man inte fäster den mycket nära det som ska avbildas.  

Med två klämmor kan man fixera växten på vardera sida om krypet vilket är mycket mer effektivt ur stabilitetssynpunkt och dessutom gör det möjligt att hålla mer avstånd mellan klämmorna och motivet.Förutom att det minskar risken för att man skrämmer djuret minskar det också risken för att klämmorna på ett eller annat sätt stör bildkompositionen (påfallande ofta vill de annars dyka upp som störande bakgrunds- eller förgrundsdetaljer). Den tredje armen är kanske mer att betrakta som en bonus men den kommer väl till pass om man vill hålla en reflektor eller liknande på plats.

En lösning som jag använt i flera år är ett lödstativ (kan köpas på clas ohlson eller liknande för en femtiolapp) monterat på ett ministatv. Dessa fungerar bra och även om de i grundutförandet endast har två krokodilklämmor kan de enkelt kompletteras med fyra. Lödstativen är bra men har några nackdelar: de är lite tunga (gjutgärnsfot), relativt spretiga (dumt om man har trångt i ryggsäcken), pilliga att justera (låsvred som måste justeras) och krokodilklämmorna hade en tendens att deformeras i infästningen och lossna med tiden.

Gorillazilla-stativet väger endast 218g, är väldigt lätt att få med sig (enkelt att fästa utanpå ryggsäcken, exempelvis parallellt med kamerastativet) och har inga hårda/vassa delar som riskerar att förstöra annan utrustning. En annan fördel är att de delvis gummiklädda armarna och benen gör det lätt att fästa nästan överallt och ger det en god förmåga att hålla reflexplåtar och annat utan att ens behöva använda krokodilklämmorna. Dessutom slipper man bekymret med att behöva låsa och låsa upp låsvred som man är tvungen att göra med lödstativen när man vill justera någon inställning.

Armar (och ben) är uppbyggda av likformiga plastkulleder som enkelt kan "ploppas isär" och sättas ihop. På så vis kan man anpassa längden på de olika armarna helt enligt önskemål.

Jag har ännu så länge mest använt mitt med lika långa armar men jag kan föreställa mig att det kan finnas fördelar med att omfördela lederna så att man har en extra lång och en extra kort arm.

 

Så hur gör man? Tja, nedan beskriver jag steg för steg hur jag gjorde men den som är lite händig kan säkert lista ut det på egen hand eller komma på någon finurlig förbättring eller modifiering (meddela gärna i kommentarsfältet nedan i så fall). I princip behöver man bara fästa klämmor (i mitt fall krokodilklämmor) i ändarna på ett av stativen och sedan hitta någon lösning för att sätta ihop stativen med varandra.

Huvudbeståndsdelarna består av två "gorilla-stativ", tre krokodilklämmor och en 1/4"-3/8" stativgängeadapter. Stativen köpte jag på teknikproffset.se för 49:- (länk)  respektive 79:- (länk) och en påse krokodilklämmor kostar 29:- på Clas Ohlson (länk). Stativadaptrarna kostar 19:- på scandinavianphoto (länk).

   Jag tog loss de de sista lederna – fötterna och kapade av dem så att bara själva kulleden blev kvar.

 

Den lilla kulleden är ihålig men ingångshålet behöver filas/borras upp lite för at krokodilklämman ska passa bra. Jag använde en dremel med slipkon för att anpassa hålet så att jag fick presspassning på klämman.

När hålet är tillräckligt stort för att klämman ska passa precis är det bara att trycka tillbaka kulan på stativet och sätta klämman på plats. För säkerhets skull fyllde jag kulan med smältlim innan jag tryckte in krokodilklämman. Smältlim är bra eftersom det fäster snabbt och smälter igen om man värmer klämman med ett värmeljus eller liknande. På så vis kan man enkelt byta krokodilklämmor om de skulle bli utslitna men samtidigt slippa oroa sig för att de lossnar av sig själva.

När krokodilklämmorna sitter där de ska, är nästa steg att fästa ihop stativen "huvud mot huvud". Även detta kan göras på en mängd olika sätt. Jag ville ha en lösning som gjorde att jag kunde utnyttja ett av de inbyggda snabbfästena för att enkelt kunna koppla isär och sätta ihop stativdelarna (återigen för att underlätta packning).

Jag lossade huvudet på det mindre stativet.

Hålet i halsen var aningen för litet för att rymma stativgängeadaptern men efter lite slipande och uppvärmning över ett värmeljus gick det bra att "tvångsgänga" in stativadaptern som även den fixerades med en klutt smältlim.

Därefter är det bara att gänga på det lilla stativet på stativskruven på snabbplattan på det större stativet och så är det klart. Jag upplevde att gummipackningen på snabbplattan gav onödigt mycket svikt i kopplingen mellan stativen, men detta kunde minimeras genom att komplettera med en vid metallbricka mellan stativen för att öka anläggningsytan.

Reader Comments (3)

Tack för bra inspiration!

Jag satt just i tankarna på att bygga ett mer behändligt stativ.
Idag har jag långa styva koppartrådar (1.5kvmm elkabel) med krokodilklämmor i ändarna, dom flexar lite och man måste "överböja" för att få rätt vinkel på armarna...
Jag skall helt klart testa din variant med dubbla gorillastativ, SMART!

07-11 | Unregistered CommenterWindman

Hey John. I couldn't access your flickr page about this same topic. It says it's a private page. Any advise mate ?

12-27 | Unregistered CommenterSalim

Salim – that's weird, the link should work. Try this one: https://flic.kr/p/cpHHHE

01-13 | Registered CommenterAdmin

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>