fredag
sep062013

Blixtanvändning vid morgonstackning

En av anledningarna till att småkrypsfotografer ofta masar sig ur sängen "omänskligt" tidigt är förstås att motiven då håller sig stilla nog för att låta sig fotograferas i befintligt ljus. Och vill man ägna sig åt fokusstackning av "sovande" djur kan man ana sig till att en serie blixtar avfyrade på nära håll inte är det mest försiktiga angreppssättet. I synnerhet som dessa djur vare sig har ögon att blunda med eller täcke att dra över huvudet. 

Så, varför i hela friden ska man då ha med sig en blixt ut på morgonen? Ja, självklart gäller den gamla devisen ingen regel utan undantag. För även om blixten oftast ligger oanvänd under mina morgonsessioner så finns det lägen då den kan komma till pass.

Click to read more ...

onsdag
aug142013

Insektsutflykt i Nackareservatet 24/8

Efter en intensiv kursvår har makrofokus tagit sommarledigt men nu kör vi igång igen! Först vill vi flagga för detta initiativ från Entomologiska föreningen i Stockholm:

Klicka på bilden eller här för att ladda ner informationen som högupplöst PDF!

Både Stanislav och jag (John) kommer vara med – dels i egenskap av representanter för Entomologiska föreningen men givetvis också som makrofotografer. 

Alla som är intresserade – vare sig det gäller småkryp eller fotografering är varmt välkomna! Meddela gärna oss via epost (info@makrofokus.se) eller kontaktformulär i förväg så får vi en uppfattning om hur många som kommer och då kan vi också återkomma med info om eventuella ändringar.

onsdag
maj292013

Makrohelg 8–9 juni!

Den här kursen är tänkt att innehålla moment som vi annars tar upp i olika kurser – både handhållen fotografering med blixt och fokusstackning i fält tidigt på morgonen.

Vi drar igång på lördagförmiddagen, går igenom handhållen makrofotografering och blixtanvändning. På eftermiddagen förbereder oss för morgondagens fokusstackning och avslutar kvällen med gemensam middag innan de som vill ... (mer info på anmälningssidan)

Info & anmälan »

måndag
maj272013

John har blivit utsedd till Årets Naturfotograf 2012

Naturvårdsverket har utsett Årets Naturfotograf 2012 och i år föll deras val på John Hallmén. 

För mig som har haft möjlighet att på nära håll följa Johns fotografiska resa och utveckling från en ambitiös amatör till Sveriges främsta makrofotograf blev Johns utmärkelse egentligen inte så överraskande.

Click to read more ...

lördag
maj252013

När saker inte blir som man har tänkt sig…

Scarabé Kheper aegyptiorum med en boll av elefantspillning. Nikon D7000, Nikkor 300/4. ISO 200, f11, 1/50s. 

Saker blir inte alltid som man har tänkt sig. Man gör noggranna förberedelser för att kunna genomföra något på ett speciellt sätt. Planering är en förutsättning för framgång men så upptäcker man att alla förberedelser varit förgäves. Då gäller det att plocka fram den kreativa talangen och börja improvisera.

Click to read more ...

tisdag
maj212013

Spännande snigelparasit

 

Illustration: Baudon 1879. Källa Wikipedia.Den här videon visar en bärnstenssnäcka (Succinea) infekterad av en sorts sugmask (trematod). Denna sugmask har en ytterst märkvärdig livscykel med många underliga stadium. I ett tidigt larvstadium tar sig masken in i snigeln genom att bli uppäten. Därefter letar den sig in i snigelns vävnad, växer och ändrar skepnad fullständigt. I stadiet som kallas sporocyst växer parasiten till stora pulserande utskott som i sin tur innhåller hundratals individer. Det är dessa som syns i filmen när de tar sig ut i snigelns ögontentakler.De iögonfallande, blinkande tentaklerna påminner om en larv och lockar därmed till sig hungriga fåglar. Först när den blir uppäten av fågeln har parasiten nått sin slutvärd och byter då skepnad på nytt! Som vuxen lever den som utdragen tarmparasit inuti fågeln. Fågelns spillning innehåller äggkapslar med larver som väntar på en snigel som kan sätta igång förloppet på nytt!

Filmat under en skärgårdsexkursion till Möja med entomologiska föreningen i Stockholm 2012. Utrustning: Canon 5DmkII + Olympus 80/4 på teleskopisk mellanring.

måndag
maj132013

Hänt på FB

För er som inte följer oss på facebook kommer här ett urval av material som publicerats där den senaste tiden!

Click to read more ...

fredag
maj032013

Baskurs i makrofoto!

Lär dig grunderna i makrofotografering! Hur ska man komma riktigt nära? Vilken utrustning ska man ha? Hur kan man ta skarpare och snyggare bilder på kryp och andra små motiv?

Vi fokuserar på tips och tekniker som inte förutsätter mer avancerad utrustning än en kamera och ett objektiv men som är precis lika giltiga i professionella sammanhang.

Mer info om kursen & anmälningsformulär här »

lördag
apr132013

Varför bakvända objektiv?

Objektiv Konica Hexanon 40mm/1.8 monterat bakvänt på en bälg.

Många makrointresserade får tips om att det är möjligt att ta makrobilder och komma närmare motivet genom att sätta ett objektiv bakvändt på kameran (reverserat objektiv, reverse lens). För ett antal år sedan när jag började med makrofotografering och inte hade ett makroobjektiv provade jag också att sätta fast ett bakvänt objektiv med hjälp av plaströrsbitar och tejp på kamerahuset.

Click to read more ...

måndag
apr012013

Nya kurser: Morgonmakro

För dig som vill lära dig behärska naturligt ljus, fotografering från stativ och fokusstackning i fält! Kurserna anordnas i två tappningar baserat på förkunskaper: grundläggande och avancerad nivå. Klicka på respektive länk för att läsa mer!

Grundläggande: Anmälningsformulär och info här »

Avancerad nivå: Anmälningsformulär och info här »

Page 1 ... 3 4 5 6 7 ... 11 Nästa 10 inlägg »