torsdag
mar132014

Barnboken är färdig!

Tillsammans med Hanna och vår son Bruno har jag gjort barnboken "Minimonster i naturen" som nu är alldeles färdig och finns ute i handeln!

Click to read more ...

tisdag
feb042014

Lokal stackning

Ett 7 mm långt bi (Lasioglossum cf. leucozonium) på en torr blomställning. Under den 46 bilder långa stackningssekvensen rörde sig antennerna vilket skapade problem för stackningsprogrammet. I det här fallet kunde problemet avhjälpas med hjälp av tekniken "lokal stackning"

Om man ägnar sig åt fokusstackning av småkryp i fält får man lära sig leva med motiv som utan förvarning kilar iväg innan man haft chans att fotografera klart. Därför är det ofta ännu mer frustrerande när en i övrigt perfekt bildsekvens förstörs av någon liten del som krypet envist måste vifta med.

Click to read more ...

tisdag
jan142014

Exempel på studioljussättning

Något bland det roligaste med att fota i makrostudion är möjligheten att med enkla medel ändra bilduttryck genom att variera ljussättningen. Att ljuset är det viktigaste för bilden är antagligen den mest uttjatade "sanningen" vi stöter på som fotografer. Men sällan blir det så tydligt som ...

Click to read more ...

lördag
jan112014

Nya stackningskurser!

torsdag
jan022014

Milda makter vilken vinter! - 1 januari 2014

Updated on 2014 01 03 – 24:37 by Registered CommenterJohn Hallmén


Nässelfjäril (Aglais urticae) som jag störde från vinterdvala. Nikon D600, Micro-Nikkor 105mm/2.8 VR, blixt Nikon SB-400 med glass-diffusor. ISO 800, f8, 1/30s. Foto: Stanislav Snäll.

Gott Nytt År! Minusgrader och knastrande frusen snö under skosulorna är det man förknippar med den här årstiden. Vem kunde tro att färgglada fjärilar, en uppsjö av småkryp eller färskplockade kantareller på julbordet skulle vara det som förgyller årsskiftet.

Click to read more ...

tisdag
dec172013

Dödgrävare är omsorgsfulla föräldrar

Tre vanligaste av åtta svenska dödgrävararter. Från vänster: Nicrophorus vespilloides, Nicrophorus humator och Nicrophorus vespillo. Foto: Stanislav SnällDödgrävare är en grupp skalbaggar med ett mycket speciellt levnadsätt och utveckling. De tar hand om döda djur och ser till så att många kadaver försvinner under jord. Där av deras något morbida namn ”dödgrävare”. 

Click to read more ...

fredag
nov152013

November i Turkiet

Nu när vintern gör sig påmind och den kalla årstiden är på gång här i Norden fick jag ett välkommet tillfälle att fly till sydligare breddgrader, till sydvästra Turkiet. Dryga tio dagar i behagliga +23°C och lite bad i det fortfarande varma havet var inte alls tokigt så här års.

En liten bara 7mm stor långhorning av släkte Parmena.

Click to read more ...

fredag
nov152013

23/11: Föredrag och utställning!

Snok och småullbi – två av bilderna från utställningen. Foto: Stanislav Snäll (vänster) & John Hallmén (höger)På lördag den 23:e november invigs "Lida Naturport" i Tullinge söder om Stockholm. Invigningen innebär öppnandet av en fotoutställning i den nya lokalen, där Stanislav och jag tillsammans med naturfotografen Garteh Morgan...

Click to read more ...

tisdag
nov122013

Makrokurs i november

 

Det här blir en i hög grad skräddarsydd kurs för ett mindre antal personer som med mycket kort varsel är sugna på en makrofotokurs i höstrusket!

Info & anmälan »

måndag
sep232013

Makrokurs i oktober

Den här kursen består av två hela söndagar med en veckas mellanrum. Den innehåller moment som vi annars tar upp i separata kurser – både handhållen fotografering med blixt och fokusstackning i fält tidigt på morgonen.

Mer information och anmälningsformulär »

Page 1 ... 2 3 4 5 6 ... 11 Nästa 10 inlägg »