« Spännande snigelparasit | Main | Baskurs i makrofoto! »
måndag
maj132013

Hänt på FB

För er som inte följer oss på facebook kommer här ett urval av material som publicerats där den senaste tiden!

Som makrofotograf vänjer man sig ganska snabbt vid att folk tittar misstänksamt på en när man är ute och kryper på "ovanliga" ställen.

Vissa förutsätter att man har tappat något eller leker kurragömma (hundar inte minst). Men jag har även blivit tagen för inbrottstjuv, SÄPO, snuskgubbe eller helt enkelt avliden. Jag vet, eftersom det händer att folk konfronterar mig och misstankarna kryper fram. Det händer också att de tycker att jag är mindre konstig när jag förklarat vad jag egentligen pysslar med.

Ibland ser jag det som tecken på inskränkthet men ibland inser även jag att misstänksamheten må vara ogrundad men knappast orimlig! Eller hur skulle du reagera om du såg någon som hukade i vegetationen bakom den här konstruktionen?

Uppställningen har dock sin förklaring: denna utrustning är nämligen (ironiskt nog) ihopsytt för att minska risken att skrämma iväg motiven. Det alltså om motiv som inte hyser någon misstänksamhet mot en mindre luftvärnskanon. Det lilla Zeiss Luminar-objektivet som sitter längst fram på en uppsättning extra smala mellanringar, ser ur ett småkryps perspektiv, betydligt mindre hotfullt ut än något stort och klumpigt som breder ut sig över hela synfältet. Att kalla det för kryppskyttsutrustning är alltså bara delvis missvisande.

Det lilla sprötet som sitter allra längst fram är en lysdiod med syfte att underlätta fokusering (sökaren riskerar att bli mörk vid höga förstoringsgrader och dåliga ljusförhållanden).

---

Genom att använda ett polarisationsfilter framför blixten och ett annat polarisationsfilter framför objektivet och vrida dem så att deras polarisationsriktningar är vinkelräta mot varandra kan man uppnå det som kallas korspolarisation.

Tekniken används systematisk inom vissa mikroskopitillämpningar, men det är också något man kan experimentera helt respektlöst med vid vanlig fotografering. Fotograferar man exempelvis små iskristaller (som här) lockar korspolarisationen fram färgskiftningar och strukturer inuti isen som man i vanliga fall inte ser.

Effekten av korspolarisation beror till stor del på motivet – i vissa fall syns knappt någon skillnad och i andra fall blir det en dramatisk förändring.

Den här tekniken förtjänar en egen artikel på makrofokus, så räkna med att det kommer vad det lider...

Under tiden kan ni kika på den här lilla artikeln från diyphotography.net: 
http://www.diyphotography.net/getting-started-with-cross-polarized-light

---

Vi kan stolt presentera ett urval av de bilder som våra kursdeltagare tog i söndags på morgonmakrokursen! Alla bilderna är fokusstackade och tagna i naturligt ljus tidigt i söndags morse vid Överjärva Gård.

Det här var en grundkurs där ingen av deltagarna hade försökt sig på morgonstackning tidigare och för de flesta var detta första kontakten med stackning över huvud taget. Verkligen kul att se hur fina resultat som kan uppnås på så kort tid!

Tack till alla deltagare för en mycket trevlig kursomgång som gav mersmak även för oss som kursledare!

*edit: Stanislav har lagt till några ytterligare bilder på sin blogg på fotosidan:http://www.fotosidan.se/blogs/090804a/index.htm?date=2013-04-01

---

Fjärilsmygga, Psychodidae, 3mm. Canon 5DmkII + Canon MP-E65 + Canon 270EX. 1/100s, f/11, ISO400. Foto: John Hallmén

Fjärilsmyggor är småväxta myggor som – om man tittar nära – ser ut att ha krängt på sig en nattfjärilskostym. De älskar fuktiga, sumpiga områden som ligger skyddade från direkt solljus. Ibland träffar vi på dem inomhus, speciellt i badrummet där larverna kan utvecklas i slam kring avloppsbrunn och vattenlås.

Den här bilden togs i en bäckravin i Tumba, i maj förra året. Det är en exponering tagen på fri hand och med blixt diffuserad genom en yoghurtflaska. De är ganska "nervösa" av sig så även om man kan hitta dem i stora antal får man ofta ha lite tålamod innan man fångat dem på bild.

---

Klotspindel, Enoplognatha ovata, 5-6 mm. Canon 5DmkII + Canon MP-E65, stativ, linjärbord. 1/5s, f/5.6, ISO100. 38 delbilder stackade. Foto: John Hallmén

Denna klotspindel sitter på backlök – en snarlik släkting till gräslök.

Bilden är stackad av 38 delbilder och som togs tidigt på morgonen i juli 2012.

 

 

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>