Öppet Forum > Effektiv bländare och diffraktion

Hej, vid större förstoringsgrader blir ju den effektiva bländaren avsevärt mindre än den nominella. Det påverkar j exponeringen.
Fråga: Men påverkar det också diffraktionen?
Jag frågar därför att när jag försöker få skarpa bilder vid 5X så får jag skarpare bilder vid f6,3 än vid f4 och det borde ju vara tvärtom.
En fråga till: Om man nu inte har MPE65 vad är lämpligast optik för 5X förstoring?
Jag har provat ELnikkor på bälg, Nonac40mm på bälg. EF100+ Mitutoio 5X och EF100+mellanringar och bälg men inte fått till skärpan.
Tack på förhand/Lennart

Hej Lennart!

JA, det påverkar diffraktionen.

Närmare bestämt är det just den effektiva bländaren och ingenting annat som bestämmer hur mycket diffraktion du får i bilden.

Formeln är ju Feff = Fnom * (1 + M) så om du fotar vid Fnom: f/6.3 och förstoringsgrad M: 5X är din Feff ≈ f/38. Du kan alltså förvänta dig precis samma mängd diffraktionsoskärpa som i en landskapsbild där du bländat ner ojektivet till f/38 (dvs, Fnom: f/38 och M≈0).

Och ja – det borde vara tvärtom: f/4-bilden borde ha mindre diffraktionsoskärpa än f/6.3-bilden. Och det har den alldeles säkert, men den kanske å andra sidan har har mer av någon annan typ av oskärpa.

Optiken är aldrig är perfekt. Närmare bestämt är det ofta så att objektiv uppnår sin fulla potential först efter ett par stegs nedbländning. Med andra ord: brister i optiken överröstar ofta den fysikaliska fördelen som den vidare effektiva bländaröppningen annars hade visat.

Men det kan finnas andra förklaringar också. Det kan till exempel vara så att den kortare slutartiden som f/4-bilder kräver, gör systemet känsligare för vibrationer. Det kan verka kontraintuitivt men kan förklaras genom att en liten vibration i samband med exponeringen pågår under en större andel av exponeringen, ju kortare exponeringstiden är. Om vibrationen pågår 0,5 s så påverkar den halva exponeringen om slutartiden är 1 s vid f/4. Blända ner 1.3 steg till f/6.3 och slutartiden förlängs till 2,5 s. Därmed påverkar den 0,5 s långa vibrationen bara en femtedel av exponeringen vid f/6.3.

--

Jag skulle säga att alla optik-alternativen du räknar upp har sina för och nackdelar så vilket som är lämpligast är svårt att säga utan precisering. EF-100 + mellanringar och/eller bälg skulle jag förvänta mig minst av vid den här förstoringsgraden eftersom den ligger långt utanför vad den är anpassad för. Om jag minns rätt är ditt Mitutoyo 5X den ovanliga variant som är anpassad för 100mm tublins (i vanliga fall är infinity-objektiv anpassade för tublinser på 200 mm). I så fall skulle jag säga att Mitutoyo + EF-100 rent teoretiskt bör ha ge högst detaljupplösning (minst diffraktion) men eftersom jag inte provat kombinationen själv kan jag inte vara säker på att så är fallet. EL-nikkor bör hantera 5X galant och jag har fått mycket bra resultat med nonaC vid 5X också (även om jag oftast använt den för lägre förstoringsgrader).

/John

02-9 | Registered CommenterAdmin

Tack för det uttömmande svaret. Det blir till att ta nya tag eller, naturligtvis nya kort.
Hälsningar Lennart