Öppet Forum > Macro med close-up filter

Jag har en Nikon med 18-55 objektiv samt en +3 och ett +10 Close-up filter, hur jag än försöker fotografera insekter m.m så blir bilden suddig som bara den trots att det ser bra ut i sökaren (har ej Live view).

Är det någon som använder filter som kan tipsa om skarpa foton? T.ex. Kamerainställningar m.m. Tacksam för svar

Hej Micke!

Det kan finnas flera förklaringar till att det blir oskarpt och för att lättare kunna ställa en diagnos så skulle det underlätta om du kunde visa en exempelbild. Om du inte har en egen bilduppladdningsrutin kan du alltid utnyttja imgur.com och klistra in URL:en här.

Ett vanligt problem vid makrofotografering är rörelseoskärpa – alla små vibrationer och rörelser förstärks vid höga förstoringsgrader! Bästa sättet att komma tillrätta med det problemet är att använda blixt – läs vår artikel "Att tämja blixten" för några tips på det området!

En annan förklaring kan vara att utrustningen inte riktigt håller måttet. Försättslinser av låg kvalitet har tyvärr en förmåga att försämra bildresultatet kännbart! Det finns högkvalitativa och välkorrigerade försättslinser med flera linselement från Raynox – mycket om dessa finns att läsa här på forumet!

06-16 | Registered CommenterAdmin

Har nu hittat lösningen/förklaringen till detta. Det var så att min diopter på sökaren var för lågt satt så även om jag tyckte det såg bra ut så var det inte det för kameran (manuell fokus) klickade uppåt 2 steg och nu är det bättre. Tack för ert svar.