Öppet Forum > Makrobälg från Ebay

Hej gott folk!

Jag är ny gällande makrofotografering och har köpt på mig lite olika prylar för att testa mig fram. Mitt mål är att få knivskarpa bilder på de små liven och jag tror att jag har rätt goda förutsättning med min utrustning.

Nikon D7000
Tamron 90 mm Makro 2.8
Makrobälg från Ebay (billig variant) får ställa bländare manuellt?!
Raynox närlins
Makrotubes köpta för några tior på Ebay.
Stativ
Nikon SB-23

När jag satte på mitt Tamron på bälgen så står det F0. Vad jag förstår så får man ställa allt manuellt och för att kunna ställa bländaren skall jag ha på kameran med ett objektiv på, ställa bländaren på minst F22, ta av objektivet utan att stänga av kameran, sätta på bälgen, sen objektivet. Vips skall den nu vara inställd på F22. Hmm funkar detta? Är det skadligt för kameran? Finns annat sätt?
Jag har försökt att fotografera med lång slutartid och högt iso, då får jag en svag bild, dock grynig och skärpan blir inte knivskarp. Får antagligen stacka här?!
Blir det bättre om jag kör med blixt? Hur ställer jag in utrustningen i så fall. Jag är väldigt ny på detta och har inte hittat några tips på detta varken på fotosidan eller om jag googlat runt. Engelskan är väl inte den bästa så har någon ngt tips är jag grymt tacksam!

Väl mött!

Andreas

03-1 | Unregistered CommenterAndreas

Hej, gör som jag. Läs det som skrivits i forumen här. Det finns många visdomsord och kunnande här. Och använd sökfunktionen.
Du kan t ex söka på effektiv bländare, diffraktion och diffusor

Tyvärr så är jag okunning om Nikon så jag kan inte hjälpa dig där.

Jag önskar dig lycka till i detta spännande område.

Hej Andreas,
först av allt välkommen till makrogänget. Fotoutrustning du har skaffat dig är mycket bra att börja med. Du kan uppnå mycket fint resultat med Tamron 90 på en D7000. Även Raynox linser är mycket bra. Nu skriver du inte vilken lins du köpte men jag förutsätter att det är DCR-250 eller MSN-202. Båda två kan du ha på dit Tamron-objektiv. Men i början kan det kännas lite ovant eller svårt att få bra bilder. Det kräver lite övning speciellt när det gäller MSN-202 som är den starkare varianten.
Fotografering med hjälp av bälg som du köpte är det svårare att bedöma, eftersom det finns många olika, några är bättre andra sämre. De flesta bälgvarianter har inte automatisk (manuell eller elektroniosk) överföring av bländarautomatiken så man måste ställa bländare manuellt på objektivet. Om du har någon av de senaste versionerna av makroobjektivet Tamron 90 så saknar den manuell bländarinställning och oavsett vad du ställer för bländarvärde på kamera och hur du en gör så så fort du tar objektivet av kameran så ställer sig bländare automatiskt till f2.8 (max öppen).
Att använda blixt är en bra idé men du kommer att behöva diffusera blixtljuset . Det finns flera sätt att göra det. Det bästa är om du läser blogg "Att tämja blixten" här på sidan: http://makrofokus.se/blogg/2011/6/7/att-tamja-blixten.html
Det finns även flera andra tipps och råd här som kan hjälpa dig i början. Så kolla genom våra bloggar och forumet men självklart ska vi även försöka besvara dina frågor.

Hej!

Tack för Era svar. Jag ska försöka orientera mig på sidan, verkar dock som att sökfunktionen fungerar sisådär för mig. Tack för info gällande blixten.

MVH
Andreas

03-4 | Unregistered CommenterAndreas

Andreas – den inbyggda sökfunktionen har den mycket olyckliga begränsningen att den inte förstår svenska tecken. Däremot kan du använda google's sajtspecifika sökning. Exempel: https://www.google.se/search?q=site%3Amakrofokus.se+b%C3%A4lg – observera hur "site:makrofokus.se" i sökfältet begränsar sökningen till denna sajt.

Några ytterligare kommentarer:

Nedbländningsförfarandet du nämner där nedbländningsknappen hålls intryckt samtidigt som man lossar objektivet fungerar på Canon-kameror men tycks inte fungera i Nikon-fallet. Även om det gjorde det måste jag säga att det verkar vara synnerligen omständligt och knappast värt besväret.

Även om problemet med bländaröverföringen inte hade funnits så är inte ett rättvänt 90mm makroobjektiv på en bälg något som verkar så lockande. Moderna makroobjektiv har en optisk konstruktion som är noggrant anpassad för ett visst utdrag och det finns stor risk att bildkvaliteten blir lidande om man ändrar detta utdrag. Bakvänd normal- eller förstoringsoptik med manuell bländarring är betydligt bättre alternativ att använda på bälg!

Vill man öka förstoringsgraden med Makroobjektiv är istället Raynoxlinser att föredra. Om du redan har DCR-250 och vill öka förstoringsgraden ytterligare bör du ta en titt på den betydligt starkare MSN-202

Hej John,

Perfekt tips. Fungerar betydligt bättre nu med att söka på detta vis.

Skall prova att köra ett gammalt 50 mm 1,8 bakvänt på bälg och se hur det blir.

Yes, har DCR-250. Skall titta lite närmare på MSN-202, tack för infon! En eloge att Ni har ork att besvara alla våra "dumma" frågor.

John - Kommer ni att köra någon makrokurs i Skåne? Tror många hade kunnat tänka sig att betala ett lite högre pris i Skåne istället för att behöva ta sig till Sthlm. Jag har en del fotointresserade vänner som gärna velat lära sig mera och jag hör mig gärna runt för att samla en större grupp. Förstår att det är enklare för Er att utgå från Stockholm, men är säker på att det skulle gynna Er verksamhet om Ni skulle gör "turne".

MVH
Andreas

03-6 | Unregistered CommenterAndreas

Hej Andreas,

Både Stanislav och jag är sugna på att anordna kurser söderut i landet och det handlar egentligen bara om att lösa tids-, logistik- och lokalfrågorna på bra sätt! Vi uppskattar verkligen uppslag och initiativ som det du är inne på – det kan underlätta mycket!

Som ni skriver tappar man bländarautomatiken men enklare bälgar. Har för mig att jag har sett adaptrar för detta tidigare men nu hittar jag inte igen dem. Såg ut som att man satte en mellanring på var sida om bälgen, en del direkt mot kameran och en del direkt mot objektivet och sedan bälgen mitt emellan. Tillsist en spiralsladd mellan de två delarna av adaptern som överför bländarinformation och annan kommunikation mellan kamera och objektiv. Är det någon som vet vad jag talar om och var jag kan köpa en sådan adapter?

Den adapter du tänker på Per är nog Novoflex. Den passar till Canon:

http://www.novoflex.com/en/products/macro-accessories/

Även "fina" bälgar som Nikons PB-6 saknar bländaröverföring men det ser jag inte som någon stor nackdel – det finns betydligt större problem med billiga bälgar (främst att mekaniken inte håller måttet). Det finns bälgar som överför bländarmekanismen från huset till ett rättvänt objektiv. Novoflex Automatic Bellows är en sådan och det är en trevlig bälg men bländaröverföringen betraktar jag som ganska onödig. Dels för att behovet av en ljus sökarbild för fokusering minskat i takt med att liveview-funktionen i kamerorna blivit bättre (vilket gör det oproblematiskt att fokusera genom ett nedbländat objektiv), dels för att bälgfotografering vanligen innebär höga förstoringsgrader och då blir det sällan aktuellt med så kraftig nedbländning (då blir det bara diffraktion) och slutligen därför att rättvända objektiv med nedbländningsautomatik ger bättre resultat om de monteras bakvända – och då är nedbländningsöverföringen i bälgen bortkastad. Det sista kan man råda bot på med (den hutlöst dyra) Novoflex-kabeln. Kabeln kan förefalla motiverad om man redan har Canon-objektiv som saknar manuell nedbländningsmöjlighet. Men frågan man bör ställa sig då är om man till varje pris måste använda dessa objektiv på bälgen? Till priset av Novoflex-kabeln (ca 3000:-) kan man köpa både en fin begagnad bälg och passande optik i toppklass – förslagsvis mörkrumsoptik såsom Schneider-Kreuznach Componon eller Nikon EL-Nikkor.