Öppet Forum > Förslag på objektiv

Hej!
Hittade precis hit. Underbar sida!
Har fotat en tid och har snöat in mig på just macro. Det är så spännande att se vilka detaljer som finns omkring oss. Främst har jag fotat mycket blommor. (Det har blivit så med trädgårdsintresserad familj.)
Än sålänge har jag dock bara en closeup lins (+10), så hade tänkt uppgradera till ett riktigt objektiv. Men fastnar lite, för det finns så många.
I nuläget har jag en canon eos 450D. (Känner att jag skulle behöva uppgradera även huset, men för tillfället har jag inte råd.)
Läste artikeln om MP-E 65, men den var kanske lite i dyraste laget. Iofs vet jag att macron kostar. :)

Tacksam för förslag.

Hej Ylva!

Ja det finns många makroobjektiv att välja mellan och de är sällan billiga. Som jag skrev i mitt svar till Victor här så håller alla riktiga makroobjektiv väldigt hög klass. Med riktiga makroobjektiv menar jag de som fokuserar till 1:1 – ibland skriver tillverkarna "Macro" på billiga zoom-objektiv bara för att de har lite bättre närgräns, men dessa är tyvärr inte i närheten av riktiga makroobjektiv när det gäller bildkvalitet.

Om du vet med dig att du kommer vilja fota mycket från stativ är Canon 100/2.8 ett bra alternativ (se svaren i den andra tråden). Annars tycker jag att du ska gå till en fotoaffär och be att få prova flera olika objektiv i denna brännviddsklass (90–105 mm) och sedan basera ditt val på det som du spontant trivs bäst med att hålla i och använda. Bra alternativ är då Tamron 90/2.8, Tokina 100/2.8 och Sigma 105/2.8.

Tamron och Canon tillverkar också makroobjektiv med 60mm brännvidd. De har lite kortare arbetsavstånd (vilket inte behöver vara en nackdel). Värt att tänka på är dock att båda dessa endast fungerar med APS-C sensor. Din 450D har APS-C sensor men om du någon gång i framtiden vill byta till ett fullformatshus så är det förstås en stor fördel om du kan fortsätta använda dina befintliga objektiv.

Makroobjektiv med längre brännvidd (150-200mm) är också jättebra men de kommer bäst till sin rätt när de används på ett stativ.

Tack så jättemycket för ett utförligt svar! :) Ska genast börja fundera, och planera in ett besök till en fotoaffär.