« Kryp – boken har släppts! | Main | Månadens kryp - September »
torsdag
sep202012

Morgonstackning i fältStackning vid makrofotografering blir alltmer poppulär och många vill börja med det eller åtminstone prova på det. Men inte alla vet hur man gör. Här kommer en kort film som visar hur det kan gå till och kan ge inspiration.

 

Tillägg 2012-10-10

Jag har fått några frågor vilken utrustning jag använder i filmklippet. Under senaste åren har jag provat lite olika uppsättningar av tillbehör och utrustning och måste säga att det är få saker som är det ultimata och som passar alltid och för alla fotografer. Så jag vill inte rekommendera just det som jag använder men det är OK om det inspirerar och hjälper hitta rätt saker för "stack-foto".

Stativet har jag byggt själv, men från början var den inte avsätt enbart till makrofotografering. Jag behövde ett smidigt stativ för en resa till södra Afrika. Stativet skulle var litet och lätt och det var inte så viktigt att det skulle vara högt. Senare började jag använda stativet till makrofoto. På stativet sitter ett trevägshuvud Manfrotto 410 Junior, ett linjärbord med mikrometerskruv och snabbfäste från en gammal kulled. Vidare använder jag ett höj- och sänkbar bord, med det kan jag justera höjden på motivet och på bordet har jag motivfäste med klämma. En trådutlösare är kanske den viktigaste delen av utrustningen. Men jag även varierar utrustningen med tanke på vad och var jag kommer att fotografera. I filmen använder jag inte något släde för snabb förflyttning av kamera och objektivet, men annars brukar det sitta mellan trevägshhuvudet och linjärbordet.

 

 

 

 

Reader Comments (12)

Bra video. Vad hetervstativet till kameran du använder? Såg supersmidigt ut. Och vart köper man en sådan?

09-20 | Unregistered CommenterJonny

Hej Jonny, stativet är egen tillverkning. En triangelformat platta med tre korta ben som dras åt med en rattskruv. På stativet under kamera sitter trevägshuvud Manfrotto 410 Junior och en glidskena med mikrometer.

Fantastiskt bra film. Bra filmat och pedagogiskt. Du har också fixat till bra utrustning. Jag skulle uppskatta att få se stillbilder av utrustningen. Lättare att stjäla konstruktionen då. Hoppas du inte har något emot det.

Hej Lennart, kul att du gillade filmen, jag ska ta några detaljerade bilder på utrustningen och lägga de till videon.

Kul och framförallt inspirerande film, tack! :)

Snyggt! Var kan jag hitta linjärbord?

10-14 | Unregistered CommenterAnders

Hej Anders,
man kan söka på nätet t.ex. ebay, annars här i forumet finns säkert flera tipps om du tittar genom. Ett exempel: http://makrofokus.se/forum-open/post/1667337

Bra film! Lidt ærgerligt for en fummelfinger som mig, at så meget af det lækre udstyr er hjemmelavet, men meget instruktiv alligevel!

Var hittar man ett sådant smidigt höj- sänkbart litet bord?

11-13 | Unregistered CommenterBengt

Hej Bengt, höj- och sänkbart bord heter nivåbord och säljes av affärer med laboratorieutrustning t.ex. http://shop.alega.se/default.asp?cat=10

Hel bra film, till och med min fru blev helt betagen. Tack

trevligt att både du och frun gillade filmen!
//Stanislav

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>