« Mer från makrofotokursen | Main | Fotosafari med odjuret »
onsdag
maj182011

Makrokursen är igång

John förklarar hur en diffusor fungerar

Nu har vi kört första passet av makrokursen. Det känns bra att ha träffat våra första kursdeltagare som är mycket intresserade. Det första passet har ägnats åt introduktion i makrofoto och hur man behärskar ljuset. Vi hoppas att det inte varit avskräckande mycket teori idag och att vi återser våra kursdeltagare igen om ett par dagar då vi kommer att gå över till praktiska övningar i fält med kameran i högsta hugg. 

John & Stanislav

Reader Comments (6)

Hej.
Det var mycket teori men det måste väl bli så till att börja med. Många hade ju sådana frågor som ni måste svara på. Själv är jag inte så tekniskt begåvad men lite intresserad i alla fall även om jag inte förstår allt som sägs. Särskilt inte om det ska räknas ut med några formler men det är alltid intressant att höra o få information från dem som kan sina saker. Och det kan ni ju. Det mest intressanta ska bli att se hur man lyckas i praktiken. Har precis skickat efter en mellanring idag men vet inte om den hinner komma till lördag. Har även hittat Raynox DCR 250 på en amerikansk sida för halva svenska priset (inkl. frakt). Kruxet är bara att det var slut i lager men jag väntar ett svar på mitt mejl när de väntas få in nya. Tills dess väntar jag med ev. inköp så länge o provar det jag har. Ska bli intressant på lördag!

05-19 | Unregistered CommenterLotta

Hej och tack för första kursomgången!

Kan ni inte lägga ut lite info på hemsidan om exempelvis den utrustning ni rekommenderade? Jag tänker på exakta benämningarna på Raynox försättslinser etc.

05-20 | Unregistered CommenterJens

En trevlig och lärorik dag, men ack så svårt att få de små krypen i fokus !

Hej igen!
Är det någon nackdel o använda makroblixtar?
Varför använder man vanliga med diffusor ist?

Mvh Stefan

Stefan: De makroblixtar som finns kan delas upp i två huvudtyper: Dels ringblixtar och dels dubbelblixar (twin flash systems såsom Nikon R1C1 eller Canon MT-24EX). Ringblixtar ger en mycket jämn och skuggfri belysning som kan vara bra i vissa sammanhang men personligen tycker jag ofta resultaten blir lite platta eftersom skuggor kan hjälpa till att ge en uppfattning om motivets tredimensionella karaktär. Dubbelblixtarna är i detta avseende bättre. Jämfört med en vanlig liten väldiffuserad blixtenhet monterad på exempelvis en hydrostatisk arm (typ Manfrotto 819-1) är dock dubbelblixtarna oftast 1) mindre flexibla i fråga om belysningsvinklar 2) mer skrymmande framtill vilket kan göra det svårt att komma nära underlaget och få en bra vinkel och 3) mycket dyrare. Jag har testat både Canons och Nikons dubbelblixtsystem och båda har sina förtjänster (i synnerhet Canons).

Här ordar jag lite om mina erfarenheter med Nikons R1C1 och här nämner jag något om Canon MT-24EX.

En liten diffuserad blixt monterad på en hydrostatisk arm eller liknande är flexibel, smidig, lättmanövrerad och billig. Vill till exempel ha ljuset snett bakifrån för att lyfta fram genomskinliga delar i motivet är det sällan några problem med en sådan lösning medan det med en dubbelblixtlösning kräver ytterligare tillsatser för att överhuvud taget vara möjligt.

Tack alla kursdeltagare för kommentarer.
Och svar till Stefan: Det behöver inte vara nackdel att använda makroblixtar. Men det som är viktig oavsett om man använder makroblixt, extern- eller inbyggd blixt, är att diffusera blixtljuset. Det direkta blixtljuset är mycket hårt och koncentrerat från en liten blixtlampa och bildar hårda skuggor, reflexer och onaturliga färger på motivet. Om man däremot diffuserar blixtljuset dvs mjukar upp och sprider ut det, så framstår alla strukturer små detaljer och färgnyanser på motivet mycket bättre och naturligare.

Hälsningar //Stanislav

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>