Milda makter vilken vinter! - 1 januari 2014
Gott Nytt År! Minusgrader och knastrande frusen snö under skosulorna är det man förknippar med den här årstiden. Vem kunde tro att färgglada fjärilar, en uppsjö av småkryp eller färskplockade kantareller på julbordet skulle vara det som förgyller årsskiftet.
Vädret den här vintern är som det är utan snö och för oss makro- och insektsnördar är det minst lika välkommet. Det är åtminstone lite enklare att komma åt alla små varelser som gömmer sig under bark och stenar, fingrarna som kramar om kameran är mindre frusna och man känner kamerans avtryckare bättre. Under julaftonens ljusa timmar tog vi en promenad i ett närliggande skogsområde där vi hittade den sorts kantareller vars korrekta namn är rödgul trumpetsvamp och det var inte några enstaka exemplar vi stötte på. Efter en kvart hade vi tillräckligt mycket för att tillaga en förrätt till julbordet.
Självklart var jag tvungen att ta några bilder och testa ett objektiv som jag inte har hunnit utforska trots att det funnits ett halvt år i min ägo. Vivitar-objektiven är bland fotografer kanske inte sedda som de mest eftertraktade men är väl värda att utforska, inte minst för att anskaffningspriset var löjligt lågt (jag återkommer till objektivets egenskaper i en separat blogg).
Nyårsaftonen och övergången till det nya året fick vi fira hos några vänner på en vacker udde i Hölötrakten utanför Södertälje. Omgiven av skog, sjö och lagom kallt, eller snarare lagom varmt, väder ägnade jag årets första förmiddag åt att leta och plåta spindlar, insekter, gråsuggor och mycket annat som kom i min väg; en övervintrande fjäril – nässelfjäril, många olika skalbaggar och deras larver och många andra småkrypsmotiv.
Jag hoppas att du inspireras att utnyttja det milda vintervädret och byter ut innetofflor och mysbyxor mot kängor och täckbyxor och ger dig ut på fotografisk upptäcktsfärd.
Eftersom jag och Stanislav firade nyår på olika orter blev det ingen gemensam fotoexkursion på årets första dag – men vi såg i alla fall till att inviga 2014 med makrofotografering även om det fick ske på varsitt håll den här gången! Jag hann bara med en kortare tur men det blev ändå tydligt hur mycket liv och färg det är ute.
Jag besökte min lilla favoritplätt vid Dammtorpssjön i Nackareservatet och den såg i stort sett likadan ut som i oktober. Men några frostnätter har det förstås varit och bortsett från några enstaka förbiflygande vintermyggor (Trichoceridae) och några äggsamlingar kunde jag inte se några kryp som var framme och visade sig öppet.
När jag kröp omkring på stenhällen där jag brukar ställa mitt stativ på vid morgonsessionerna slogs jag av färgprakten och variationsrikedomen hos en grupp organismer som förefaller i det närmaste opåverkade av årstidernas växlingar: lavarna! Även om jag begränsade mig till några få kvadratdecimetrar kunde jag finna fler intressanta motiv än jag hade tid till den här utflykten.
Det räcker dock att rota lite bland löven för hitta hoppstjärtar och annat – med för årstiden ovanligt mycket spring i benen. Under en bit lös mossa kilade en tvestjärt fram och poserade på den lavbeklädda stenhällen. Här blev det tydligt att vissa motiv – exempelvis tvestjärtar – är avsevärt lättare att fotografera den den här tiden på året. På sommaren skulle en "framrotad" tvestjärt aldrig hejda sig länge nog för att man ska hinna fokusera i lugn och ro – då springer den oförtrutet tills den hittar mörker och "tak över huvudet" igen.
Andra varelser som man man kan hitta gott om på vintern är larver av olika slag. Att många insekter övervintrar som larver är kanske inte en slump – larvstadiet är ju ett växande stadie där djuret inte begränsas av ett hårt yttre skelett (som vuxna insekter), eller ett skal/hölje (som puppor och ägg). Vissa menar att denna "elasticitet" samtidigt minskar risken för att djuret fryser sönder och att det är därför många insekter "väljer" att övervintra i larvstadiet. Kanske ligger det något i det, men det är ju också så att larvstadiet många gånger är det mest långvariga stadiet för en insekt och att det helt enkelt är därför många också övervintrar i detta stadium.
Jag fick också tillfälle att experimentera lite med en kompakt "lättviktsmakrorigg" byggd på NEX-7:
...mer om det vid ett senare tillfälle.
Reader Comments (1)
1000 tak for den dejlige julehistorie og de fine billeder! Man får helt lyst til at finde det varme tøj frem og komme ud i skoven!
Godt nytår til jer begge to
Jesper