« Min utrustning på fotoresan | Main | Barnboken är färdig! »
lördag
mar152014

Pannkaksmakro

Canon 5DmkII + Canon 40/2.8 STM på Meike variabel mellanring 46-58 mm. Mellanringen har kontakter för bibehållen automatik och total kommunikation mellan kamerahus och objektiv.Foto klassas ofta som en materialsport och makrofotografering är sannerligen inget undantag i detta avseende. Men hur mycket prylar behöver man och hur dyrt behöver det egentligen vara? Här ska vi titta närmare på en enkel och billig lösning som faktiskt presterar oförskämt bra!

Just den här utrustningen bygger på Canon-systemet men jag vill direkt klargöra att liknande varianter torde finnas för alla system. Inspirationen till detta kommer ursprungligen från en kombination av tidigare lösningar som jag använt för Nikon och Pentax (mer om detta i slutet av denna artikel).

Objektivet jag använt här är Canons lilla "pannkaksobjektiv" Canon EF 40/2.8 STM (länk till test på dpreview.com »). Det här är ett av mina favoritobjektiv och jag har det i stort sett alltid med mig. Med tanke på hur sällan det är som jag har något gott att säga om ett modernt objektiv (utan vare sig bländarring eller mekanisk fokussnäcka!) måste detta betraktas som ett uppfriskande undantag! Det är knivskarpt, raktecknande, superlitet och kostar mindre än 2000 kr (inkl. moms). Använder du Canon så köp. Punkt.

Inte nog med att detta objektiv är närmast oklanderligt för vanlig fotografering, det fungerar också bra i makrosammanhang! Jag har använt objektivet både på mellanringar, med Raynox-linser och med en kombination av båda dessa. Kort sagt är det fungerar det alltid bra men den relativt korta brännvidden gör ändå att mellanringsalternativet kanske är det mest intressanta!

En kinesisk tillverkare vid namn MeiKe tillverkar en mellanring för Canon EOS med inbyggd fokussnäcka som ger ett variabelt utdrag mellan 46 och 68 millimeter. Denna mellanring kostar lite drygt 500 kr på eBay inlusive frakt. I kombination med Canon 40/2.8 ger den en förstoringsgrad på 1,2X – 2X (ett mycket användbart intervall för svenska småkryp) för mindre än 2500:-. Den mekaniska kvaliteten är osedvanligt hög med tanke på priset – den känns robust och snäckan glappar inte det minsta! Även bajonetterna får godkänt även om mitt exemplar är något lös mot huset och något för tajt mot objektivet.

Kombinationen 40/2.8 + MeiKe-tuben är svårslagen om man är ute efter något extremt kompakt och/eller billigt! Ska man bara ha ett objektiv med sig är 40 mm i mitt tycke ett mycket bra alternativ för generell fotografering. Även med mellanringen är denna lösning både lättare och mindre än ett standardmakro (med en brännvidd på 90-105 mm). Visserligen får man ett glapp i förstoringsgrad mellan objektivets närgräns utan mellaring och den lägsta förstoringsgraden med mellanring. Men eftersom jag själv märkvärdigt sällan fotograferar i det intervallet så uppvägs glappet med råge av möjligheten att kunna gå upp till 2X med hög kvalitet!

För att denna lösning (liksom andra) ska bli riktigt användbar i makrosammanhang krävs förvisso en blixt med lämplig diffusor (se "Att tämja blixten" för mer info om blixtdiffusion).

Eftersom min Canon 5DmkII saknar inbyggd blixt använde jag min Canon 270EX, men likvärdiga resultat kunde ha uppnåtts med inbyggd blixt!

Nedan följer en serie testbilder som alla togs under loppet av en dryg halvtimme den 12 juli 2013. Att alla bilder togs under så kort tid visar på att denna kombination är ytterst lättanvänd! Arbetsavstånde är visserligen ganska kort (<10 cm) men det gör det å andra sidan lätt att fokusera med precision. Sökarbilden är kristallklar, lättorienterad och rättvisande – där fokus ser ut att vara, hamnar det också när bilden tas (något som inte alltid är fallet med andra kombinationer). Resultatet blir att fokus sitter rätt i så gott som varenda exponering.

I några av dessa har jag även använt en Raynox DCR-250 för lite extra förstoringsgrad (skillnaden blir dock bara 10-20% med denna lins monterad eftersom brännvidden är förhållandevis kort).


Denna och följande bilder togs alla inom loppet av en dryg halvtimme. Detta är en gräsgrön guldbagge, Cetonia aurata på blommande spenört, 1/5s, f/22, ISO400

Den korta arbetsavståndet gör det lätt att med handen fixera motivet i förhållande till objektivet. Det i sin tur gör det möjligt att använda relativt långa slutartider för att på så sätt låta det naturliga ljuset exponera bakgrunden. 

Strax bredvid satt denna hona av fläckig blombock Rutpela maculata på spenört, 1/5s, f/22, ISO400

Lång exponeringstid ger upphov till mörka "spökkonturer" här och var i bilden – som en följd av att motivet rört sig under exponeringen. Blixten säkerställer dock detaljskärpan i förgrundsmotivet och konturerna kan utan större ansträngning retuscheras bort i Photoshop eller liknande bildbehandlingsprogram.


Ytterligare 5 meter bort hittade jag denna stekelfluga, Sicus ferrugineus, suger nektar ur en rödklint, 1/125s, f/20, ISO400

Med kortare exponeringstid kan man frysa även aktiva motiv som denna nektarsugna stekelfluga. Tack vare att bakgrunden befinner sig ganska nära förgrundsmotivet blir även den belyst av blixten och därmed undviks den typiska svarta "blixtbakgrunden". Stekelflugor är häftiga flugor vars larver lever som parasiter på steklar. Just den här arten parasiterar humlor och står därmed inför utmaningen att lägga ägg på vuxna humlors kroppar. 

Stekelfluga, Sicus ferrugineus, suger nektar ur en rödklint, 1/125s, f/20, ISO400

Stekelfluga, Sicus ferrugineus, suger nektar ur en rödklint, 1/125s, f/20, ISO400

Här syns den typiskt ihoprullade bakkroppen hos denna art, 1/125s, f/20, ISO400

En till hona av fläckig blombock Rutpela maculata. Den här gången födosökande på blommande åkervädd. 1/13s, f/20, ISO400

Hane av fläckig blombock Rutpela maculata, har spanat in honan i förra bilden! 1/13s, f/20, ISO400

Bingo – kopulerande Rutpela maculata, 1/13s, f/20, ISO400

Här uppskattar jag det faktum att den relativt vida brännvidden ger en förhållandevis väldefinierad bakgrund! Snarare än en enfärgad bakgrund eller diffus gradient ser vi här antydan till vegetation och himmel utan att det för den skull inkräktar på förgrundsmotivet.

Hane och hona av fläckig blombock Rutpela maculata, under parning. 1/15s, f/20, ISO400
Hane och hona av fläckig blombock Rutpela maculata, under parning. 1/13s, f/20, ISO400

Bakifrån ser man tydligt vad som försiggår – en slangliknande förbindelse har upprättats mellan de tu! 1/15s, f/20, ISO400

1/40s, f/20, ISO400

Nu var dessa bilder som sagt tagna med Canon-prylar. Både objektivet och den justerbara mellanringen finns enbart för Canonsystemet. Att MeiKe inte tillverkar motsvarande mellanring för Nikon beror med all sannolikhet på att Nikon-systemet fortfarande använder sig av en mekanisk bländarmekanism som kräver en dyrare konstruktion Canons rent elektroniska! Som jag skev inledningsvis var dock denna utrustning utvald med inspiration av helmekaniska lösningar för Nikon och Pentax! Till både Pentax och Nikon har jag använt en "2X makrokonverter" från Vivitar som till form och utseende påminner mycket om MeiKe-tuben bortsett från att den dessutom innehåller optik som förvandlar den till en 2X telekonverter med inbyggd fokuseringssnäcka för varierbart utdrag. Denna tillverkades alltså i flera olika fattningar och håller förvånansvärt god kvalitet, både optiskt (åtminstone på APS-sensor) och mekaniskt! Jag använde den i kombination med Raynoxlinser tillsammans med Pentax kompakta SMC-A 50/2.0 och Nikons Nikkor 50/1.8 på respektive system.

En favoritkombination på Nikon-systemet: Fujifilm S5pro, Nikon PN-11, Nikkor GN 45/2.8 och Nikon SB-400 monterad via det roterbara stativfästet på PN-11Beteckningen var "Vivitar 2X Auto Macro Converter" och den tillverkades alltså i flera olika fattningar och den håller förvånansvärt god kvalitet, både optiskt (har dock bara testat den på APS-sensor) och mekaniskt! Jag använde den i kombination med Raynoxlinser tillsammans med Pentax kompakta SMC-A 50/2.0 och Nikons Nikkor 50/1.8 på respektive system.

Men egentligen påminner Canon-lösningen ovan mest om en gammal favoritkombination från Nikon-systemet, nämligen mellanringen PN-11 (52.5 mm) i kombination med Nikkor 45/2.8 GN (eller den modernare Nikkor 45/2.8 P). Denna lösning bjuder förvisso inte på någon större flexibilitet i sig men kan med usökt resultat kombineras med Raynoxlinser för högre förstoringsgrader. Dessutom innebär det roterbara stativfästet på PN-11 flera fördelar – inte minst ur blixmonteringshänseende!

 

 

Reader Comments (8)

Vad skiljer Nikon 45mm från tex 50mm/1,8 på en PN-11 i makrosammanhang?

03-18 | Unregistered CommenterAnders

Kan du länka till var du köpte mellanringen? Hittade inte den variabla varianten på eBay.

04-13 | Unregistered CommenterPeter

Anders: Inga jätteskillnader men den mindre frontlinsen på 45:an lirar bättre med Raynox-linser om man vill gå upp ytterligare i förstoringsgrad. Utöver det uppfattar jag 45:ans bildkvalitet som "renare" vid höga förstoringsgrader. Den enkla Tessar-konstruktionen verkar mycket tolerant mot det faktum att den här används med längre utdrag än den designats för. Slutligen tycker jag mycket om den fina oskärperenderingen från 45:an som delvis beror på den niobladiga bländaren.

Peter: Den finns bland annat här http://www.ebay.co.uk/itm/Extension-tube-MeiKe-EXT-Smoothly-adjusted-for-Canon-EF-/161064191981?pt=US_Lens_Adapters_Mounts_Tubes&hash=item25802c87ed och gör man en google-sökning går det att hitta den på andra ställen också!

Otroligt användbar mellanring. Trist bara att denna inte verkar finnas för Nikon-systemet. :-(

Jag vill nämna en annan mycket bra egenskap hos den variabla mellanringen.
När man sätter objektivet på stativ så flyttar sig kameran framåt och bakåt när man ändrar utdraget. Det blir precis som en bälg med rörligt bakstycke. Mycket användbart.

Fungerar extesiontuben på en canonkamera med APSC-sensor tror du?

Lennart: Ja, precis – om objektivet har stativfäste blir är det precis som du säger!

Ann-Christin: Ja, det gör den absolut!

Mårten: Det märkliga är att den faktiskt tycks ha tillverkats även i Nikon-fattning. Åtminstone om man ska tro den här bilden: http://img38.imageshack.us/img38/3007/meikeafextensiontubewit.jpg Men jag har aldrig sett den till försäljning. Canon-varianten fanns tidigare hos flera olika återförsäljare men även den tycks nu bara finnas hos ett fåtal.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>