« Inbjudan till huggormssafari | Main | Pannkaksmakro »
söndag
mar302014

Min utrustning på fotoresan

 

Scorpion Opistophthalmus carinatus 10 cm, Pilanesberg NP. 14 handhållna exponeringar stackade till en bild. Nikon D600, Micro-Nikkor 105mm/f2.8VR. ISO 100, f8, 1/250s. Foto: Stanislav Snäll

Nyligen hemkommen från en fotoresa till södra Afrika tänker jag berätta lite om den utrustning som jag tar med mig på en lång fotoresa.

Inför en resa är det alltid en hel del planering och förberedelser. För att lyckas med fotograferingen är det viktigt att fundera på vilka motiv och djur samt vilken typ av bilder vill man fotografera. Det är det som bestämmer vilken utrustning som behövs. Trots att jag har fotograferat i Afrika flera gånger tidigare och är väl bekant med fauna och miljöer, tog valet av fotoutrustning sin tid; med noggranna övervägningar och en hel del funderande. Man tycks behöva allt, men man kan ju inte ta med sig för mycket saker. Det ska bäras på packning och flygbolagen har sina viktbegränsningar. Mitt främsta mål med resan var att ta bra makrobilder, så där måste allt det viktiga vara med; makroobjektiv, makrolinser, blixt med diffusorer, linjärbord (makrosläde) etc. Men åker man till Afrika och kan se elefanter, någon vacker leopard eller andra vilda djur är det svårt att låta bli att ta bilder - så en tungviktare på 300 mm ville jag också ha med. Det är också speciellt att filma, spela in naturens ljud och mycket annat. Till slut blev det en ganska lång lista på saker som skulle in i resväskan.

 

Kamerahus Nikon D600, Nikon D7000

Makroobjektiv Micro-Nikkor 105mm/f2.8 VR

Vidvinkelobjektiv Nikkor 20mm/f3.5

Makrolinser Raynox DCR-250 och MSN-202

Olika mellanringar

Vitt paraplyskärm

Blixt Nikon SB-600 och SB-400 med olika diffusorer och reflexskivor

Blixtarm och blixtkabel

Stativ som går att använda för makrofoto

Linjärbord för stackning

Kabelutlösare

Bönpåse

Batteriladdare och extrabatterier

Flera minneskort

 

Teleobjektiv Nikkor 300mm/f4

Telezoom Nikkor 70-200mm/f2.8VR

Ljusstarkt objektiv Nikkor 50mm/f1.4

Polarisationsfilter

Liten videokamera GoPro Hero2

 

Laddare och laddningsbara batterier

Adapter från DC12V till AC220V

Adapter och förlängningssladd 220V

Adapter från glödlampsgänga till uttag 220V

Pannlampa

UV-ficklampa

Ljudinspellningsutrustning

Vitt duk, kvicksilverlampa och lågenergilampa

Kikare med kort närgräns

 

En påfågelspinnare Gonimbrasia zambesina med sina 14 cm var den största fjärilen jag såg under min senaste resa i Afrika. Kruger NP, Tamboti. Nikon D600, Micro-Nikkor 105mm/2.8, stativ. ISO 100, f11, 1/40s. Foto: Stanislav Snäll

Lycus species, Kalahari nära Kathu. Med ett vidvinkelobjektiv på en tunn mellanring kan man ta bilder där även bakgrunden och miljö berättar om vilken biotop insekterna lever i. Nikon D600, Nikor 20mm/f3.5, mellanring Nikon K1 (5,8 mm). ISO 200, f16, 1/100s. Foto: Stanislav Snäll  

Anthracocentrus capensis är släkting till vår taggbock. Den här afrikanska kusinen är dock ca dubbelt så stor (upp till 9 cm). Hanar har kraftigt utvecklade käkar med vilka de strider om honor ungefär som våra ekoxar. Kalahari, Andriesvale. Nikon D600, Micro-Nikkor 105mm/f2.8VR, stativ. ISO 100, f11, 1/20s. Foto: Stanislav Snäll

Svartbagge (Tenebrionidae) Somaticus aeneus, 2 cm. Många ökenlevande skalbaggar har långa ben som håller kroppen högt över den heta ökensanden. Kalahari, 30 km norr om Andriesvale. Bilden är stackad av 13 handhållna exponeringar. Nikon D600, Micro-Nikkor 105mm/f2.8VR. ISO 200, f14, 1/125s. Foto: Stanislav Snäll

Vitfjäril Belenois aurota kalasar på spillning som blev upplöst av vatten, Kalahari, Kgalagadi. Ett teleobjektiv kan användas vid insektsfotografering där man inte kan komma tillräckligt nära. Nikon D7000, Nikkor 300mm/f4. ISO 100, f4, 1/800s. Foto: Stanislav Snäll

4 cm stor jordlöpare Anthia maxillosa är en mycket snabb skalbagge som springer nästan oavbrutet. Då kan man passa på och ta några annorlunda bilder där rörelse och dynamiken lyfts upp före skärpa och detaljer. Pilanesberg NP. Nikon D600, Micro-Nikkor 105mm/f2.8VR. ISO 100, f32, 1/15s. Foto: Stanislav Snäll

Nattfotografering av skorpion (Opistacanthus species) i UV-ljus, Kruger NP. Foto: Stanislav Snäll

Fältarbete i Kalahari (fotografering av långhorningen Anthracocentrus capensis). Foto: Stanislav Snäll

Åska i Kruger NP. Det starka ljuset i bakgrunden är kvicksilverlampa som lockar fram insekter. Nikon D600, Nikkor 50mm/f1.4, stativ. ISO 800, f5.6, 30s. Foto: Stanislav Snäll

Reader Comments (13)

Bilden på vitfjäril gillade jag speciellt. Nattfotografering var en kul bild :)

Tack för din kommentar Torbjörn, bilden med vitfjärilar är av den sorten jag brukar inte ägna så mycket tid vanligen, men det var kul att prova lite annan typ av insektsbilder. Ibland hamnar man i stereotypen och tar ungefär likadana bilder om och om igen så det är kul att försöka variera lite.
Mvh
Stanislav

Fantastiskt fina bilder! Inte dåligt att våga sig så nära de där skorpinjonerna heller för makrofotografering, själv hade man nog ryggat tillbaka snarare än gått närmre. :)

04-30 | Unregistered CommenterJoakim

Hej Stanislav!

Jag har en fråga ang. mellanringen du använder ovan, Nikon K1. Kan jag använda en sådan till mitt 24-70, 2,8? Köpte billiga mellanringar från Ebay, tror minsta är 12 mm, men närgränsen blir typ 2 cm med 24-70an och man ser knappt något i sökaren. Var tvugen att köra ISO 2500 för att det skulle bli något. Antagligen så går den på minsta bländaren då den inte är elektronisk? Blir det samma sak med K1an? Blev riktigt förtjust i bilden ovan och ser många möjligheter! Tack för att du delar med dig av er äventyr, hade varit trevligt om ni kom till Skåne ;)!

Tacksam för svar.

MVH
Andreas

08-1 | Unregistered CommenterAndreas

@Joakim
skorpionerna är inte så farliga som man tror, det är bara några få arter som är riktigt giftiga eller aggressiva, men vist ska man vara lite försiktig.

Jag blev så fascinerad av ovan bild som Stanislav tog på baggen. Denna bild vad tagen med D600 och Nikkor 20mm + K1 mellanring.

Nu undrar jag om jag kan få liknande bilder med min D800 och 24-70, 2,8? Har enkla ringar som jag köpt på Ebay för att testa, (minsta 12 mm) men det blev väldigt svårt att se i sökaren var skärpan sitter, antagligen för att den gå på minsta bländaren? Ingen elektronik i ringen? Närgränsen blev ca 2-3 cm och jag fick köra ISO 2500 för att det skulle bli något, men blev ingen vidare.

Nu till min fråga, blir det bättre om jag köper en K1 och sätter på? Blir nästan hälften så stor ring, men då måste man kanske låsa bländaren när man har kameran igång och sen sätta på ringen?

Annars funderar jag på att köpa dessa:

http://www.ebay.com/itm/Nikon-F-K1-K-1-Macro-Extension-Tube-Adapter-Ring-/321475922401?pt=US_Lens_Adapters_Mounts_Tubes&hash=item4ad97549e1

http://www.tradera.com/item/301999/212520934/nikon-1-nikkor-10-mm-2-8-svart-10mm-med-motljusskydd

Men är osäker på om detta 10 mm objektiv fungerar på min D800, vill gärna fånga lite miljö i mina makrobilder och kompletterar gärna min utrustning, dock så vill jag inte lägga för mycket pengar, då jag känner att budgeten redan skjutit iväg :).

Tacksam för råd o tips

08-2 | Unregistered CommenterAndreas

@andreas

Hej Andreas och välkommen på makrofokus.se
först av allt tack för att du gillar min bild på bloggen. Nu till dina frågor. Jag har aldrig använt zoom 24-70mm så jag vet inte hur den fungerar tillsammans med 12mm mellanring men teoretiskt ska det gå om mellanringen har elektriska kontakter så att bländaren i objektivet (jag förutsätter att du har ett modernt objektiv utan manuellt bländarring, ett sådant objektiv har bokstav "G" i namnet). Ställ in objektivets zoom på 24mm och bländaren på f11 eller högre siffra, man måste blända ner ganska mycket om man vill ha tydlig bakgrund. Du kommer säkert vara mycket nära motivet, bara några få cm ibland "nuddar" motivet frontlinsen och det kommer att ställa krav på exponering (ljuset) på motiv. Jag brukar använda blixt med diffusor eller reflexskiva som diffuserar det hårda blixtljuset och riktar om det ner på motivet som annars blir skuggad av linsen, du kan se liknande exempel här:
https://www.youtube.com/watch?v=BJqnoXnt20U&list=HL1379699815
Mellanring på 12mm är dock i tjockaste laget. Jag använde mellanring K1 som är knappt 6mm tjock och liknande bilder kan jag ta med mellanring 11mm tillsammans med objektivet Nikkor 20mm/3.5 eller Sigma 24mm/1.8Macro.
Jag rekommenderar att du helt enkelt testar först din utrustning om det är tekniskt möjligt att ta bilder med den även om det inte blir perfekta bilder, kolla att:
1. mellanringen fungerar med 24-70 och du kan ställa bländarvärde (f11 eller högre)
2. skärpan sitter på motivet

Som du skriver så är det svårt att se var någonstans skärpeplan ligger, det är tyvärr bara så, moderna kameror är inte gjorda för att fokusera manuellt så man måste träna upp ögat genom att ta många bilder........ Om din mellanring fungerar med 24-70 så borde du kunna använda nedbländningsknapp på din kamera och det underlättar, men om ljusförhållanden är dåliga så blir sökarbilden mörk.

Mellanring K1 som du länkar till är mycket bra för den här fotografering men kommer inte fungera med ditt 24-70 objektiv. Då måste du som du skriver låsa bländare mekaniskt med någon spärr. Om du vill verkligen egna dig åt att fotografera makro med vidvinkel så rekommenderar jag att köpa något äldre vidvinkelobjektiv med manuell bländarring (finns många att välja men bäst är Nikkor 20/3.5, 20/2.8, 24/2.8, 28/2.8; Sigma 24mm/1.8). Däremot Nikon 1 10mm/2.8 är gjort för kameror med liten sensor och saknar bländarring och har annan bajonettfattning, den går inte att använda på din D800.

När du har tagit dig genom allt detta så kan du börja jobba med ljuset, jag använder nästan alltid blixt. Antingen den inbyggda eller en liten extern blixt (SB400) på en flexibel arm. Som jag skrev tidigare så behövs diffusor, om det kan du läsa i en av Johns blogg "Att tämja blixten": http://makrofokus.se/blogg/2011/6/7/att-tamja-blixten.html

För att avsluta det hela - testa först hur din befintliga utrustning fungerar, om inte den passar så måste du skaffa andra saker. Om du vill hålla kostnader nere leta efter ett gammalt billigt vidvinkel 20 till 30mm (man kan hitta billigare äldre av märke Tamron, Soligor, Vivitar, Panagor, Sigma) och prova det på din 12mm mellanring eventuellt köp mellanring K1. Sedan måste du prova dig fram med blixtbelysning men det ska fungera även med den inbyggda blixten och enkel diffusor.

Önskar lycka till och hör av dig gärna om du behöver fler råd eller tips, detta är en mycket trevlig typ av makrofotografering men man måste ta sig genom en del motgångar innan det blir bra ;)
//Stanislav

Tusen tack för bra info Stanislav!

Verkar vara svårt att få ta i Nikon 20 F3.5. Vad tror du om Sigma 20 F1.8? Gillar närgränsen, men lite oroad över hur skarp den är... Testat denna? Sigma 20mm 1.8 EX DG Aspherical RF?
Hittade en begagnad för 2400:-, verkar vettigt annars...

Mvh Andreas

Alt denna modell kanske? Verkar ha fått bra betyg på fotosidan... 3490:- ny med garanti...

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=820238

Tack för hjälpen

MVH
andreas

Hej Andreas! Stanislav är bortrest men jag kan ju hoppa in så länge: Jag har använt Nikkor 20/3.5 en hel del och gillar den skarpt. För vidvinkelmakro tycker jag en av de största förtjänsterna med detta objektiv är dess kompakta mått. Det är inte bara en fördel ur transportsynpunkt utan gör det avsevärt lättare att komma riktigt nära motivet (vilket är ett måste vid vidvinkelmakro). Utan att ha testat Sigma-gluggen kan jag ändå se att storleken är ett rejält minus. Den har konstruerats för hög ljusstyrka men i min erfarenhet är de riktigt vida bländaröppningarna knappast något man använder vid makrofotografering. Voigtländerobjektivet har jag kikat på och tycker att det ser intressant ut. Som du säger har det fått fin kritik men det vore intressant att se hur det "håller ihop" med lite extra utdrag. Nikkor 20/3.5 är därvidlag ett beprövat kort. Se exempelvis Bjørn Rørsletts klassiska utlåtande här: http://www.naturfotograf.com/lens_wide.html

/John

08-20 | Registered CommenterAdmin

Står i begrepp att komplettera min utrustning. Har nu en D300 och Nikon 105 mm makro. Då D300 gått 170000 exponeringar lär den inte hålla i fortsatt evighet, den har ju redan passerat gränsen vad man utlovar slutaren håller med råge. Frågan är hur fullformat funkar för makro. Ser att du fotat med både D600 och D7000. Funderar på en fullformatare men undrar då hur det blir med skärpedjupet. Det blir ju mycket kortare. Har inte riktigt tid att stacka i alla fall på resor. All annan utrudtning Nikon så annat märke är inget alternativ. Tacksam tips.

Innan Stanislav svarar kan jag skjuta in en sak apropå skärpedjupet: Tänk på att skärpedjupet inte påverkas direkt av sensorstorleken, bara indirekt. Tar du två bilder med samma förstoringsgrad blir skärpedjupet detsamma oavsett sensorstorlek. Om du däremot vill ha samma bildutsnitt i fullformatbilden som APS-bilden måste du öka förstoringsgraden, och den högre förstoringsgraden kommer då innebära att bilden från fullformatkameran har ett kortare skärpedjup.

/John

05-27 | Registered CommenterAdmin

Hej Joakim
ursäkta att jag inte kunde svara tidigare på din fråga (fullt upp med jobbet och annat).
Det är bra att du tänker genom vilken kamera ska ersätta din D300. Jag själv har gått igenom samma sak. När min D300 hade gjort sitt och det var dags för ett nytt kamerahus bestämde jag mig för D7000. Jag var mycket nöjd med D7000 och har inget negativt att säga om den kameran, men sedan provfotograferade jag D600 och blev helt såld.... Jag har D7000 kvar som reservkamerahus men D600 är min kamera nr1. Att använda fullformat vid makro fungerar för min del utmärkt. Det "kortare skärpedjupet" är enbart relativt eller i förhållande till bildutsnitt (John beskriver det i föregående inlägg). Vill man öka skärpedjup så i de flesta vanliga fall räcker det att blända ner något. Den största skillnaden mellan D7000 och D600 är den senares dynamisk omfång, brusegenskaper och fantastiska färger (även om D7000 är också mycket bra kamera).
I vissa fall när man fotograferar (med FX, FF) makromotiv som är mindre kan man få känsla att motivet inte fyller ut bilden men då sätter jag en Raynox-lins på makroobjektivet, det har också en fördel att arbetsavstånd förkortas och det passar min typ av makrofotografering.

Jag skulle rekommendera att du provar båda kameror om du har möjlighet innan du bestämmer dig (kika också på nya D7200 det är en kamera med fantastiska egenskaper).

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>