Öppet Forum > Tips på stativhuvud, makrosläde samt bälg.

Ok...
Jag har precis köpt ett Benbo trekkerstativ och behöver ett huvud till det. Har kollat på det tillhörande (http://www.photax.se/sttv/bnb/bnbkul.htm#multivinkelhuvud) huvudet. Tänkte även jag skulle införskaffa en makrosläde som man kan flytta i bägge leder.

Är detta en onödig kombination?, kanske finns det bättre huvuden på marknaden? Kanske med "inbyggd" släde?
Jag kan lägga lite mer pengar om det skulle vara så, men jag har inte flera tusen att lägga.
Några tips på detta?

Jag hittade även denna bälgen med tillhörande optik. Är det nått att hänga i granen eller är det bättre att satsa på nått annat?
http://www.photax.se/kmrt/nrbld/nrbld.htm#macrobalg
Vet inte om optiken är överflödig?
Har idag en 60D med tamron 90mm och raynox 150, 250 samt 202 linserna.

Det bästa huvudet är Manfrotto 410 Junior. När det gäller linjärbordet får du ta och läsa tråden "För dig som vill köpa linjärbord". Även när det gäller bälgar råder jag dig till att läsa dom olika trådarna om bälgar som finns i forumet. Kort sagt så vill du helst ha en bälg som går att ställa i båda ändarna samt har en undre del. Om du söker på PB-6 på www.eBay.com så förstår du vad jag menar och ser skillnaden på den du hittat.

OK, kollade faktiskt på det huvudet...
Men finns det inget huvud med ett "inbyggt" linjärbord?

Är manfrottos 454 makrosläde nått att ha?

Det är svårt att svara dig eftersom allt hänger på vilken grad av makro du ska fotografera och/eller om du ska använda bilderna till att stacka bilder med. Tyvärr levererar inte Manfrotto-släden den precision man skulle önska. Framför allt är problemet att den vobblar/glappar lite för mycket i sidled när man matar släden framåt och det är ett problem som är vanligt på slädar med ledarskruv. Ska du enbart fotografera i maximalt 1:1 borde den ändå fungera fint.

För att svara på en tidigare fråga så: Nej det finns inget huvud med inbyggt linjärbord. Linjärbord är inte tänkta för att användas inom fotografi och tillverkas inte av några företag inom foto. Dom är gjorda att användas inom industri men exakt hur och när går jag inte in på. Anledningen att dom används till fotografering är just för stackningar, speciellt när förstoringar över 5x. Som exempel kan jag ge mitt Canon MP-E 65mm objektiv. I 5x förstoring och med bländare 2,8 är skärpedjupet 2 hundradels millimeter. För att då kunna stacka bra bilder behöver man en precision där man vet att man kan fotografera en ny bild och endast flytta fram kameran några hundradels millimeter. Vrider man på skärpan manuellt eller använder Manfrottos 454 skruv är det omöjligt att få samma resultat.

Så allt hänger på vad du ska fotografera, vilka krav du vill ställa på utrustningen och vilka krav du ställer på dina färdiga bilder. Ändå är inte ett linjärbord något man måste ha för att stacka bilder med högre förstoring än 1x. Det finns flera duktiga fotografer som gör på andra sätt och tar jättebra bilder, så detta är inget måste men ändå en väldigt bra lösning om du frågar mig...

Ok, tack för svaret.

Jag har kollat runt en del och tycker att Manfrotto-släden är ganska bra, tror den duger åt mig. Eller rättare sagt, jag tror att den är bättre för mig. Fotar nästan bara i mitt akvarium och där är det inget som sitter direkt still. Så jag måste kunna flytta skärpdjupet ganska fort mot vad jag tror man kan med en micrometer.
Men, jag vill även kunna flytta kameran i sidled och måste då montera två Manfrottoslädar på varandra. Var inne på Scandinavian photo och kollade på detta. Det hela kändes inte superstabilt och det kändes inte som en bra lösning. Han i butiken tipsade om denna:
http://www.google.se/webhp?rlz=1C1ASUT_enSE385SE385&sourceid=chrome-instant&ie=UTF-8&ion=1#sclient=psy-ab&hl=sv&rlz=1C1ASUT_enSE385SE385&site=webhp&source=hp&q=velbon%20Super%20Mag%20Slider&pbx=1&oq=&aq=&aqi=&aql=&gs_sm=&gs_upl=&fp=2443e177b6effa0d&ion=1&ion=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=2443e177b6effa0d&ion=1&biw=1366&bih=653
Den kan inte bara flytta kameran framåt och bakåt utan har också 3 cm sidleds förskjutning, vilket räcker för mig tror jag.
Jag har kollat lite recensioner på den och det verkar som att de flesta är nöjda. Antar att det inte är samma precision som på Lijärstegar men... det är kanske inte nödvändigt för mig.

Tror att det blir en sådan, ett Manfrotto 410 Junior-huvud och en Manfrotto 394 snabbplatta att ha på makrosläden.
Vad tror ni om det?
Sen får det vara bra ett tag =)

"Linjärbord" heter det och inget annat. Vi som har eller vill ha ett sådan gör ju allt för att INTE få minsta lilla rörelse eller glapp i sidled, så den du visar upp passar ju inte oss som stackar bilder på insekter. Om du har ett behov att kunna förflytta både fram och tillbaka, men också i sidled, kan ju den här typen av hjälpmedel passa dig:
http://www.ebay.com/itm/Macro-Focusing-Rail-Set-4-Ways-Nikon-Canon-Tripod-/280643916359?pt=US_Tripods&hash=item4157ae5247

Det ska dock sägas att dessa brukar vara av rätt dålig kvalité men avsevärt mycket billigare än Velbon.

Ok, Linjärbord!. =)
Jag har kollat lite på liknande den du länkar till men har fått uppfattningen att det är riktigt dålig kvalitet. De pallar inte tyngden av kameran och det går trögt att justera.

Jag behöver kanske inte den precisionen som vid stackning, men jag är inte ute efter nån skit heller.
Hoppas på att Velbonvarianten håller lite bättre kvalitet.

Jag kan återkomma när jag fått hem grejjerna.

Tack för all hjälp.

Hej Christian,

Ja kvaliteten på ebay-släden är undermålig – undvik, är mitt råd. Velbonsläden har jag inte provat själv men vad jag förstått på andra bör den vara förhållandevis bra.

En annan tanke – om det är snabbhet snarare än finlir i justeringen som du är ute efter – är Manfrotto 357 som jag tipsar om här: http://makrofokus.se/blogg/2011/11/28/fortsattning-canon-mp-e-65.html. Du kan naturligtvis koppla ihop två stycken vinkelrätt mot varandra om du vill kunna flytta kameran i sidled också. De är stabila, glappfria och snabbjobbade.

John.
Jag kollade först på den från manfrotto. Var inne på Scandinavian Photo och testade att sätta ihop två stycken. Det funkar ju men jag tycker att velbonsläden löser problemet på ett snyggare sätt. Det optimala hade varit ett Manfrotto 357 med möjligheten att flytta 5cm i sidled. Kanske en kortare variant av 357:an på tvären.
Man behöver visserligen inte flytta den mer än 5cm, gör man det blir hela konstruktionen instabil.

Har redan beställt prylarna, återkommer med om de är tillfredställande eller inte.

Hej,
Ser många bilder på Novoflex MagicBall 50, hur är det jämfört med Manfrotto 410 junior eller Manfrotto 405?
Om man vill ha ett stabilt stativhuvud vad ska man lägga pengarna på, Novoflex eller Manfrotto?

12-30 | Registered CommenterLars

Novoflex MagicBall 50 och Manfrotto 410 är de två stativhuvuden jag använt mest och jag tycker båda är mycket bra. Ur stabilitetssynpunkt ser jag ingen större skillnad – Manfrotto 410 ger med sin treledade konstruktion något mer "flex" än Magicball som känns mer stum. Å andra sidan brukar den skillnaden vara helt oväsentlig i makrosammanhang där man sällan gör några hastiga rörelser och avtrycket sker med fjärrutlösare. Jag har inte gjort något test på det, men det skulle inte förvåna mig om Manfrotton av samma anledning är bättre på att absorbera mikrovibrationer från spegel/slutare. Med Manfrotto 410 justerar man en rotationsaxel i taget så det krävs oftast åtminstone tre olika "vridningar" för varje inställning. För stora ändringar är det därför långsammare än en kulled men tiden som går förlorad i grovinställningen får man tillbaka i fininställningen – när det gäller finliret är växelhuvudet oslagbart!

Om du i första hand vill använda huvudet för makrofotografering skulle jag välja växelhuvuet. Magicball är inget dåligt alternativ om makro bara utgör en mindre del av din fotografering.

Manfrotto 405 har jag aldrig använt. Förutom att vara avsevärt dyrare så är det större och tyngre än 410:an men det behöver inte vara en nackdel när det gäller stativhuvuden. En egenskap som brukar framhållas som en fördel med 405:an är att kamerafästet sitter rakt ovanför rotationsnoden medan det är ett par centimeter förskjutet på 410:an (ingenting som stört mig).

Jag har idag monterat ihop alla delarna och jag tycker att huvudet, släden och snabbkopplingen verkar bra och stabila.
Ett problem blev dock när jag monterade hela ekipaget på mitt nya stativ (som var anledningen till att jag köpte nytt huvud, och släde...). Det är ganska tungt och stativet (Benbo Trekker (http://www.google.se/search?q=benbo+trekker&hl=sv&rlz=1C1ASUT_enSE385SE385&site=webhp&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=RB8CT5_qBq2N4gSLxMSNCA&ved=0CD0QsAQ&biw=1366&bih=653)) har svårt att hålla det hela stabilt. Speciellt när man har centerpinnen långt utdragen. Vet dock inte om man kan förvänta sig att det ska klara av den tyngden i mer extremt akrobatiska lägen.???
Ska ta lite kort eller kanske tom slänga upp en film på youtube på det hela. Kanske lättare att förstå problemet då. =)

Jag äger också ett Benbo stativ och har samma problem som du har dvs att när centrum stången är i horizontellt läge blir det rätt omöjligt att få allt att sitta. Det är nog så att ju mer man inser att de lösningar John och Stanislav använder är något de kommit fram till genom åratal av misslyckaden när det gäller annan utrustning. Naturligtvis finns det andra fungerande lösningar men dessa "makro staviv" från Benbo är inte tillverkade för att klara mer än kamera och objektiv och när vi sätter på linjärbord, bälgar och annan utrustning så blir det problem. Man får ta och skriva upp ett av dessa trästativ på önskelistan till jultomten nästa år eller hitta ett annat bra stativ om man ska lösa det hela, tror jag...

Jacob

Ursäkta för ett något flummigt inlägg igår. Är något trött efter helgerna och borde kanske avstått helt från att skriva i stället för att få till nått helt kryptiskt.
Tydligen så fattade iaf Jacob vad jag menade ;)
Jag ska försöka förtydliga mig lite:
Jag har alltså ett Manfrotto 410 junior huvud med en Velbon Super Slider (makrosläde) och slutligen en Manfrotto 394 snabbplatta på toppen.
Bild hittar ni här:
http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/393585_10150461486242807_706547806_8777743_1245694894_n.jpg
Fördelen med dubbla snabbplattor gör att jag enkelt kan montera kameran direkt på huvudet om jag inte vill använda släden.

Hela detta paketet tillsammans med kamera och objektiv blir ganska tungt och jag tycker att det är problem att använda den tillsammans med mitt (också nya) staiv, Benbo Trekker. Jag har tänkt att jag ska ge det nån chans till men... det känns som att det kostat mer än att man ska vara halvnöjd.

Så det finns några alternativ som snurrar i mitt huvud nu. Ska jag:
1. Lämna igen 410 huvudet och snabbplattan för att minska vikten, byta ut det mot en lättare kulled eller annat huvud eller kanske köra släden rätt på befintligt stativ?

2.Köpa ett nytt stativ (igen). Har kollat lite och detta verkar som att Manfrotto 055XB Pro skulle kunna falla mig i smaken.
http://www.netonnet.se/art/foto/stativ/stativ-digitalkamera/Manfrotto-Manfrotto055XPROB_-_804RC2/118206.3317/
Finns även utan huvud för 400:- billigare. Men det känns som det kanske är värt de hundralapparna för att få med det huvudet. Kanske är det medföljande huvudet tillräckligt bra för att köra på det ist för 410:an? I sådana fall så skulle jag kunna returnera 410-huvudet och lösningen skulle bli billigare.
Eftersom jag inte riktigt kommer överens med Benbostativet så lockar denna lösningen lite mer än den första. Frågan är ju bara hur jag ska göra med huvudet? Ska jag nöja mig med det som följer med stativet eller lägga nästan 2000:- till för att ha kvar juniorskallen =). Benbostativet och det ev extra huvudet kan jag säkert sälja.

Kanske detta som kallas I-landsproblem? =)

Vad tror ni?

För det första så fungerar ingen av dina två länkar så det går vare sig att se din nuvarande eller framtida lösning. Det andra jag tänker på är att spontant reagera över kulleder i dessa sammanhang. Jag hade själv en kulled innan min 410 och det kändes väldigt irriterande och otillfredsställande som lösning. Just i makro sammanhang när man behöver en exakthet på några millimeter är inte en kulled speciellt bra. Antingen låser man kulan så det inte går att justera alls eller så rör sig utrustningen lite från att man håller kameran i det läge man vill ha och sen skruvar åt låsningen. Det blir många försök för att få det rätt och tid är en faktor, speiellt i fält, om insektern inte sitter kvar. Enligt John är det bättre när kulan är fast och det man rör är själva fästet ovanpå kulan som Novoflex använder men det alternativet har jag själv inte provat och är också ännu dyrare än 410 junior. Det är möjligt att det finns kulleder på marknaden som fungerar och då är anpassade för tung utrustning men frågan är då om man sparat så mycket i vikt...

Alla länkar funkar för mig i alla fall... Man får ju klistra in dom men...

Du har nog rätt ang kulled, allt kommer att däcka om man lossnar på den.

Tror jag köper ett nytt stativ med huvudet och så får jag testa vilket som funkar bäst.

Nån som kanske är intresserad av ett Benbo Trekker =)??

Länkarna funkar för mig också! Här är de klickbara:
http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/393585_10150461486242807_706547806_8777743_1245694894_n.jpg

http://www.netonnet.se/art/foto/stativ/stativ-digitalkamera/Manfrotto-Manfrotto055XPROB_-_804RC2/118206.3317/

Ett stativalternativ som jag inte själv använt men som verkar vettigt och som jag hört många positiva omdömen om är makrostativet från Berlebach: http://www.berlebach.de/?bereich=produkte&kategorie=43&sprache=english

De finns i två versioner – en med och en utan nivelleringshuvud. Det inbyggda huvudet verkar visserligen bra enligt dem jag diskuterat saken med, men om man ändå tänkt använda stativet med ett växelhuvud kanske det är lite överflödigt.

Ett annat tilltalande alternativ är att använda en modifierad variant av ett vanligt kamerastativ. Jag har exempelvis sett exempel där folk använt Manfrotto-stativ med avsågade ben och avkortade eller borttagna centerkolumner.

Själv använder jag sedan några år ett Stabil Makro (www.stabil.nu) och är nöjd med det. Det är ganska likt Berlebach-stativet men något biffigare. En egenskap hos detta stativ som vissa tycker är lite besvärlig är att det har steglösa benpositioner och om låsvreden på benen inte är tillräckligt åtdragna (vilket ibland kan kräva mycket kraft – särskilt i fuktiga förhållanden) kan de glida långsamt. Fördelen med denna lösning är att benen kan användas för att finjustera höjdinställningen men som sagt – det är något av en smak- och vanefråga.

Hej Christian!

Känns lite som du har hamnat i fototillbehörs "träsket" ;-)

Jag tycker du ska ta det lugnt och tänka efter vilka behov du har för att kunna ta just dina bilder.
Vilken skillnad skulle ett Manfrotto 055 stativ göra mot ditt Benbo? Benbo är ett bra stativ liksom 055:an.

Jag har sett att du fotar mycket i akvariemiljö (blir förresten sugen på att starta upp min burk som vilar i förrådet).
Behöver du ha utrustning som junior huvud som är bra för finlir? Det är väl trots allt så att akvariedjur är lite väl rörliga.
Kanske du kan isolera motivet i en mindre burk när du ska ta bilder för stackning. Tillverka en burk enbart för fototillfälle där motivet inte kan röra sig allt för mycket.

Varför inte jobba handhållet och försöka lösa ljussättningen och skita i stackning. Själv tycker jag att 1:1 makro ger fräckast bilder i akvariemiljö.

Vill bara påpeka att jag tycker Roger kommer med mycket kloka synpunkter!

Dessutom, och apropå mitt senaste inlägg: om det nu är akvarie-foto som är Christians huvudprioritet så är antagligen ett makrostativ obekvämt lågt. De låga makrostativen kommer tveklöst bäst till sin rätt i fält!

Fast i träsket. hehe, ja det kan man kanske kalla det =)

Blev bara lite besviken när det inte fungerade som jag hoppades på med Benbo-stativet.
Jag har aldrig haft som avsikt att stacka, i alla fall inte av bilder från akvarierna. Däremot så vill jag ha finliret när jag använder raynoxlinserna och fram för allt när jag filmar. Dels för att "hitta" motivet men även för att ställa fokus". Tror i och för sig att det räcker med släden till detta, men jag gillar känslan i 410-huvudet och har bestämt mig för att ha det kvar.

Varför byta stativ? Jag tycker att Benbo-stativet är lite för krångligt. Vill kunna använda det för "vanligt" bruk också och som det är nu så är det tidskrävande innan det är justerat och klart. Sen är det ju inte direkt stabilt med den tyngden som blir från alla komponenter... Vet inte om Manfrottot är bättre men jag inbillar mig det iaf. På deras hemsida så rekommenderas det tillsammans med 410-huvudet och det ser ut att vara mer rejält än Benbot.

Jag fotar mest i akvarier och handhållet idag, dock inte så mycket djur utan mest växter och kanske lite räkor. Men jag vill testa lite insekter när värmen kommer och vill därför ha ett stativ som funkar både på marken och som "vanligt".

Det mest irriterande med Benbro stativet är när jag ska riktigt lågt och måste fälla ut mittpelaren åt sidan. Då är det ställt snett uppåt. När man då ska ändra på höjden så ökar eller minskar avståndet eller hamnar åt en av sidorna, beroende på hur det är vinklat. I alla fallen krävs en förflyttning av hela stativet vilket gör att man tappar bort objektet ur sökaren och får börja om igen. Ett alternativ kan ju vara att kapa centrumstativet på Benbro men det är ju inte roligt om man då förstör andra möjligheter att använda stativet.

Samtidigt är jag lite skeptisk till ett av de trästativ som finns på marknaden, när ingen mittpelare finns alls och om jag behöver komma upp/ner 5-10 cm, så blir det lika besvärligt att ändra inställningen av två tre ben och jag även där tappar bort objektet helt. Eventuellt har jag fel och att det räcker med att höja ett enda ben för att göra små ändringar. John, du får gärna berätta om din erfarenhet av just detta och ditt Stabil Makro.

Jag själv använder stativ Manfrotto 190B. Jag tycker att det fungerar helt OK även om det finns visa begränsningar som att man inte kan ställa ben i spagat-läge. Mittpelaren kunde i vissa stunden vara i vägen speciellt på ojämn underlag kunde den ta i marken så jag kapade den helt enkelt. Man kan göra avvägning vad som är mest användbar för just min fotografering och jag tyckte att det är sällan när jag behöver höja kamera med hjälp av mittpelaren. Framöver funderar jag att göra en specialkoppling i form av hylsa med skruv så att jag kan skruva tillbaka den kapade delen. Av övrig utrustning använde jag länge kulled Digipod BH-55Q. Jag hade också det problemet att kameran rörde sig när man drog åt skruven. Jag löste det genom att jag motivet i krokodilklämma på ett litet höj- och sänkbart bord så jag kunde finjustera det i stället, kanske inte just den bästa lösningen men det fungerade (även om bra utrustning underlättar så får man inte låta sig hamna läge när man satsar alla resurser och tid på utrustning och hinner inte fotografera för det). Trots att jag har fotograferat makro ett tag så har jag skaffat mig 3-vägshuvud (410 junior) först för 2 veckor sedan. Imorgon drar jag iväg till Franska Guyana (Sydamerika) och kommer att använda allt där. Så after min återkomst i slutet av januari eller i februari återkommer jag med referat och bilder hur det är att plåta insekter i regnskogen.
Ha det så bra allihopa //Stanislav

John, du får gärna berätta om din erfarenhet av just detta och ditt Stabil Makro.

Jag har faktiskt nästan aldrig använt ett stativ med mittpelare så det har inte varit något jag saknat på detta stativ. För att finjustera utrustningen i höjdled gör jag ofta ungefär som du föreslår: ändrar vinkeln på ett ben (och kompenserar vid behov med växelhuvudet). Jag drar ofta åt låsvreden på stativbenen precis så mycket att de håller utrustningen på plats utan glid – därefter kan jag trycka ett ben uppåt eller nedåt utan att behöva justera något låsvred. Med lite träning gör man detta nästan utan att tänka och man kan man göra det utan att ens ta ögat från sökaren. Men nackdelen är väl just den att det kräver lite övning innan man hittar avvägningen mellan en inställning som är hård nog att motverka att det glider av sig själv och lös nog för att kunna tryckas upp och ned. Jag kommer mycket väl överens med Stabil-stativet men jag vet andra som kan uppleva benlåsningen frustrerande i vissa lägen så jag vill inte rekommendera det förbehållslöst.

Jag har nu fått och testat med Manfrotto stativet. Nöjd!,
Vilken skillnad det gjorde. Det är nog visserligen inte alls lika flexibelt som Benbostativet men guuuud vad mycket enklare det blev. Stabiliteten är det märkbar skillnad på, tror helt enkelt att 410 huvudet var för tungt för Benbot.

Slängde ihop en liten film, snabbt och slarvigt... men ändå =)
http://djurmagazinet.se/index.php?option=com_easyblog&view=entry&id=50&Itemid=1318

Jag har testat att fota en spinel också. Kanske inte optimalt men ganska nöjd för att vara den första.
http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/409495_10150473082497807_706547806_8841556_1297572801_n.jpg

Så var det med det. =)