« Fjädervingar - världens minsta skalbaggar | Main | Ut och plåta vinterkryp! »
söndag
mar182012

Månadens kryp - Mars

Bibagge (Apalus bimaculatus). Nikon D300, Micro-Nikkor 105/4.0, Raynox DCR 250, Nikon SB-400; 1/125s, f22, ISO 200. Foto Stanislav Snäll

Med de första varma solstrålarna kommer även de första insekterna fram. Efter en lång väntan under vintermånaderna är vi alla insekts- och makrofotografer förväntansfulla och vill komma ut och fotografera insekter i fält. Här kommer ett par tips på insekter som man kan fotografera en tidig vår, redan under mars månad.

Om du bor i stockholmstrakten kan du försöka hitta en intressant och ovanlig skalbagge, en som har sina största populationer just runt om och direkt i huvudstaden – det är bibaggen (Apalus bimaculatus, läs mer här). En skalbagge som lever genom att parasitera på sidenvårbin.  För att hitta den, ska man ge sig ut under de första soliga och varma dagarna i mars månad. Försök hitta en solbelyst sluttning i något av grus- eller sandtagen där snön har smält och de sandiga ytorna är uppvärmda av solen.  Skalbaggen kan vara svår att upptäcka. Den har ljusbruna till gula täckvingar med en svart prick på varje och kan vara svår att se på sanden. Men när man väl hittat en brukar det vara lättare att upptäcka fler.

En annan insekt som är tacksam att fotografera under tidig vår, är stackmyror av släktet Formica. Lite senare under våren när det blir varmare blir myrorna mycket rörliga och svåra att fånga på bild. Men en tidig morgon i mars när de sitter på myrstacken och försöker värma sig i solen blir det mycket lättare att fotografera deras långsamma rörelser. 

Stackmyra (Formica sp.). Nikon D50, Micro-Nikkor 105/2.8 VR; 1/100s, f8, ISO 400. Något beskuret. Foto Stanislav Snäll

Några andra insekter som vi kan tipsa om är den njurfläckade nyckelpigan Chilocorus renipustulatus. Den förekommer i hela Sverige och tidigt på våren hittar man den ofta sittande på aspstammar där den också njuter av de första varma solstrålarna. 

 

Chilocorus renipustulatus, Canon 5DmkII, Apo-Componon 40/2.8, Nikon PB-6, 79 exp. Foto: John Hallmén

Det var några tips på insekter som man kan leta redan nu i vår. Men det finns fler insekter och även andra motiv att fotografera om man bara kommer ut och ser sig omkring lite. Vi återkommer varje månad med nya tips som är aktuella för just den aktuella månaden. Lycka till! Till fina bilder!

Reader Comments (6)

Bra tips och fina bilder som vanligt. Och så en fråga: Var någonstans får man tag i skenan (custom brackets CB mini RC) man fäster den statiska armen med blixten på som jag såg i er artikel "Att tämja blixten"? Eller finns det någon variant av denna av annat fabrikat på marknaden?

Vänliga hälsningar
/Björn

Hej Björn, skenan till blixtarmen går att beställa från: http://www.av-hardware.biz/cb-mini-rc-camera-flash-platform-for-cameras-with-vertical-triggers.html , den finns säkert även på andra ställen om man söker på nätet. Jag såg några även på ebay. Om man inte vill köpa på nätet själv så får man vända sig till någon fotobutik och be de att ta hem den, men då får man räkna med att de lägger på priset lite (oftast ganska mycket).
//Stanislav

Ett alternativ är att göra skenan själv:
En bit aluminiumprofil 40*3mm (ev. 50*4mm) 10-15 cm lång med två 6,5mm hål för 1/4" väskskruv, en för kameran och en för blixtarmen.
//Thomas

Tack Stanislav och Thomas för snabba svar!
Nu blir det till att ta fram verktygen. :-)

/Björn

Thomas har helt rätt. Jag själv använder hemmagjord platta av aluminium. Fungerar lika bra som köpt. Men alla har inte möjlighet att tillverka en egen.
//Stanislav

Nice post, I wish you a rich Spring, full of insects!
Nikola Rahmé

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>