Månadens kryp - September
Nu när hösten börjar göra sitt intåg finns det fortfarande gott om kryp i naturen och den här tiden har många fina kvaliteter för en insektsfotograf. Man behöver inte ställa klockan på väckning halv fyra längre, utan kan kosta på sig lite "sovmorgon" – även om man vill dra nytta av nattkylan och gryningsljuset. De lägre dygnsmedeltemperaturerna gör även djuren lite lugnare mitt på dagen.
Som vanligt finns det oräkneligt många potentiella kandidater att tipsa om men den här gången tänkte väljer vi en av våra största flugfamiljer, nämligen parasitflugorna!
Det är familjen med det vetenskapliga namnet Tachinidae som kallas parasitflugor på svenska. De vuxna flugorna är fridfulla blombesökare som oftast ses när de kalasar på nektar, honungsdagg, sav och annat sött. Namnet har de dock gjort sig förtjänta av eftersom de spenderar sitt larvstadie som parasiter på andra insekter (själva behöver vi alltså inte oroa oss för angrepp). Närmare bestämt är de allra flesta endoparasiter vilket betyder att de äter sig runt inuti värddjurets kropp. Ännu närmare bestämt skulle de flesta kunna preciseras till endoparasitoider. En parasitoid är något som till slut tar kål på sin värd, vilket en vanlig parasit alltså (i regel) inte gör.
Parasitflugorna utgör en stor (i betydelsen artrik – cirka 8000 arter i världen varav ungefär 300 i Sverige) och dessutom mycket varierad familj. De kan faktiskt se oerhört olika ut – vissa liknar förkrymta husflugor, andra kan se ut som förvuxna spyflugor. Många är gråsvarta och anonyma medan andra är ganska praktfulla med olika färger och teckningar.
Ett drag som är typiskt för parasitflugor är de långa styva borsten som många arter (dock ej alla!) har på bakkroppen. Därmed inte sagt att de är lätta att identifiera. Tvärtom kan det ofta vara svårt att bestämma dem ända ner på artnivå om man inte är expert – ja till och med experterna måste ibland ta hjälp av mikroskopet dissektionsutrustningen för att kunna göra säkra artbestämningar så. Därför är det inte säkert att man utifrån bilder kan fastställa arttillhörighet, ens med experthjälp. Ofta går det dock, speciellt om man ser till att ta bilder från flera olika vinklar (uppifrån och från sidan brukar vara viktigast).
De första parasitflugorna dyker upp redan tidigt på våren och man kan hitta dem under hela sommaren men det är under sensommar och höst jag brukar stöta på dem som mest. Då sitter de ofta och "poserar" på gräsax och torra blomställningar i väntan på de första solstrålarna. Inte sällan är de behängda med daggdroppar som tack vare borsten hålls på behörigt avstånd från kroppen (som därmed inte kyls ned lika mycket vid avdunstningen).
Tack vare att de gärna övernattar på exponerade platser är parasitflugorna särskilt tacksamma motiv för den den som ger sig ut på morgonen och fotograferar i befintligt ljus. Eftersom de gärna besöker blommor är de även tänkbara motiv för den som, till exempel, fotograferar handhållet med blixt. Har de hittat en blomma som är rik på nektar blir de ofta så uppslukade att de låter en komma nära.
Reader Comments (1)
All of these images are wonderful, especially sharpness, composition & soft backgrounds.