Ut och plåta vinterkryp!
Lördagen 11 februari visade termometern runt -5°C och Stanislav och jag begav oss ut för att fota övervintrande kryp. En bra plats att leta på brukar vara inuti stammarna på kaveldun och vass så vi gav oss ut till en sjö i närheten av Flemingsberg söder om Stockholm.
Här visar vi bilder från det tillfället och kompletterar med en videosnutt som spelades in med en liten "actionkamera" monterad på mitt huvud. Observera att ljudet i videon är knappt hörbart men förhoppningsvis säger det ändå en del (glöm inte att välja HD-upplösning genom att klicka på kugghjulet i spellisten).
Här följer ett urval bilder från detta tillfälle:
Med tanke på kylan är många av de kryp man hittar förvånandsvärt rörliga! De riktigt små, som plattbaggen nedan, verkade kanske minst påverkade. De promenerade runt bland snö och iskristaller – förvisso, något långsamma men välkoordinerade i jämförelse med ens egna stelfrusna fingrar.
Fjolårets kaveldunsplantor är lätta och poröst byggda med luftkanaler och kamrar. Vissa har sugit åt sig vatten och blivit helt isfyllda men i många finns det torra vinterisolerade fickor som är populära övervintringsplatser för en lång rad småkryp.
Tittar man noga på stekeln ovan ser man att den inte är alldeles vinglös men att vingarna är kraftigt tillbakabildade.
Den blå tonen i bakgrunden i dessa bilder kan verka underlig en mulen vinterdag som denna. Förklaringen är i de flesta fall att vitbalansen är anpassad efter ljuset från blixtdiffusorn vilket är mycket varmare än dagsljuset i bakgrunden! Effekten blir då att en neutralt grå himmel eller vit dagsljusbelyst snö får en blå ton. Undantaget är bilden på säckspindeln överst – där tog jag istället hjälp av mitt blå sittunderlag (det var dock lite för blått så jag fick dämpa den blå färgmättnaden något i efterbehandlingen).
Genom att variera slutartiden och fotografingsvinkel kan ljusheten på bakgrunden varieras enkelt. Bilden ovan är tagen med 1/25s och bakgrunden är den ljusaste delen av himlen. I bilden nedan är slutartiden kortare och jag har vinklat kameran så att marken hamnar i bakgrunden i stället.
Många av de övervintrande krypen man hittar är mycket små – så pass att de är svåra att upptäcka även när man har dem mitt framför näsan. Med blotta ögat kunde jag knappast utröna att den lilla fuktbaggen nedan var en skalbagge.
För den lilla nyckelpigan ovan framstår en snöflinga som ett svårpasserat pansarhinder! Genom att årstiden motiverar en att leta på lite ovanliga ställen hittar man också kryp som man inte vanligen ser, även om de förstås kan påträffas även andra delar av året. Den här nyckelpigan var en av flera nya bekantskaper för mig den här dagen.
Jag passade på att leka lite med korspolariserat blixtljus. Utan att gå in närmare på tekniken kan sägas att tekniken utnyttjar två polarisationsfilter – ett framför blixten och ett framför objektivet. Genom att vrida filtren så att polarisationsriktningarna blir vinkelräta mot varandra uppnår man en kraftigt polariserande effekt där så gott som alla ytreflektioner släcks ut. Vissa motiv vinner på tekniken medan andra bara ser konstiga ut – lyckligtvis går effekten att variera steglöst genom att vrida på ett av filtren.
Under vissa omständigheter tar korspolariserat ljus fram intressanta regnbågsfärger i vattendroppar och iskristaller. Isen nedan satt på ett litet plåtskåp som fanns i anslutning till dammluckor.
Efter att ha hållit till godo med studiofotografering under några månader var det mycket befriande att komma ut och plåta levande kryp i några timmar! Och det är alltid nyttigt att påminna sig om att småkrypsfotografering i fält är fullt möjligt även under bistra vinterförhållanden åtminstone om man klär sig varmt och letar på rätt ställen!
Reader Comments (6)
Snyggt jobbat!.
Snabb fråga bara. Är det Manfrottoarmen du använder till blixten eller är det den billigare varianten du köpte på Ebay?
Den röda armen som syns i filmen är en billigare arm av friktionstyp (ej hydrostatisk). Jag har inte hunnit använda den så mycket men den fungerade klanderfritt vid det här tillfället. Just denna har dock en egenhet som gör att låsningen går upp om armen belastas i en viss riktning – jag är fortfarande inte klar över om det är ett just mitt exemplar som beter sig så eller om det gäller generellt för den här modellen. Hursomhelst var det ingenting som stört mig hittills under verklig användning.
En ännu billigare version av blixtarm finns hos Kjell&co, deras 'svanhals' (Art nr: 24557). Med en adapter (Art nr: 24554) har den en 3/8" fattning och med ytterligare en adapter (typ väskskruv till kameraväska) får man en 1/4" standardgänga som passar i en blixtfattning. Totalt ca 200kr.
Svanhalsen orkar utan vidare en Nikon SB-400 blixt och nätt och jämnt en SB-800.
Thomas: jag har provat den typen av konstruktion (ej exakt den på Kjell&co men snarlik) och det fungerade ok men (i mitt tycke) inte alls lika bra som de låsbara armarna. De billigaste friktionsarmarna kostar nu under 200:- inklusive frakt och adaptrar och de ser ut att vara av samma typ som den andra sortens friktionsarm jag köpt. Den har jag inte haft tillfälle att själv prova i "skarpt läge" eftersom den är utlånad till Stanislav men den gjorde enligt honom ett mycket bra jobb i Sydamerikas djungel.
Spindelhanen är en käkspindel, på palperna ser man att det är arten Pachygnatha clercki. Skalbaggslarven tycker jag ser ut som någon flugbagge. //Staffan
Utmärkt – tack för hjälpen med identifikationen Staffan! /John