« Räddningsuppdrag "Bibagge" | Main | Makrofokus på Fotomässan »
fredag
nov232012

Novemberljuset

Utrustningen som användes vid exkursionen: Nikon D7000 med Nikon 105VR + Raynox DCR-250 och skivdiffusor som användes i kombination med inbyggd blixt eller SB-400 i blixtskon. Till höger: Canon 5DmkII med MP-E65 med diskmedel-diffusor och Canon 270EX monterad på friktionsarm. Foto: John Hallmén

I mitten av november gjorde John och jag en fotoexkursion för att fotografera handhållet. En grå och mörk höstdag är det inte mycket naturligt ljus man kan få, så blixt var ett måste vid handhållen makrofotografering den här dagen.

Vi började med att cykla iväg en bit från Johns gata i en vid båge för att hitta en lämplig plats och hamnade slutligen nästan bakom Johns hus igen. Det är ett fint skogsområde med många döda träd, lös bark och andra skrymslen där man kan hitta insekter och ibland är det verkligen bara ett stenkast från den egna ytterdörren.

I en gammal rutten björkstam kan man hitta många intressanta insekter att fotografera. Nikon D7000, Sigma 24/1.8. Foto: Stanislav SnällAsbagge (Phosphuga atrata) som förbereder sig till övervintring i en rutten björkstam. Bilden är stackad av 17 handhållna exponeringar. Nikon D7000, Nikkor 105/2.8VR, Raynox DCR 250. Foto: Stanislav Snäll.

Som sagt, dagsljuset var inte så starkt den här dagen, så blixten åkte fram. Blixtljuset är dock mycket hårt och tillför kraftiga överexponerade högdagrar och mycket mörka partier i skuggor. Man är tvungen att sprida ljuset för att efterlikna det naturliga ljuset och få fram alla små detaljer och färger på insektskropparna, dessa skulle annars drunkna i alla reflekterande och glänsande små ytor och borst på dem. Vi använde några olika typer av difussorer. Den enklaste är en skivdifussor som egentligen bara är en bit av ljus, delvis genomskinlig, plast som fästs längst fram på objektivet och helst ska den kunna böjas och formas så att den passar för olika situationer och positionering av kameran och motivet. Den andra typen av difussor som kom till pass var en bit böjd plast, utskuren ur en plastflaska som man fäster framtill på objektivet så att den bildar en liten kammare (som ljustält) ovanför och runt om motivet. Detta ger ett mycket fint och jämnt ljus inne i kammaren. Trots att det ser mycket klumpigt ut och ser ut att riskera skrämma iväg eller klämma sönder insekten som man vill fotografera, så blir det, med lite träning och rätta handlaget ett utmärkt tillbehör.

En liten (2mm) men färgglad klothoppstjärt på murken sälg. Canon 5DmkII, Canon MP-E 65, Canon 270EX, 1/160s, f/8, ISO400. Foto: John Hallmén

Ibland vill man dock variera, förändra eller förbättra belysning och exponering av motivet. Ett enkelt hjälpmedel är en reflexskiva. Reflexskärmar brukar vara en mycket viktig del av fotoutrustning vid porträtt-, produkt- eller annan typ av fotografering, så varför inte att använda dessa vid makro? De behöver ju inte vara så stora och klumpiga när det gäller makro och man kan alltid ha med en i bakfickan så att den är lättillgänglig. Vi använder en liten bit aluminium plåt ca 15x15 cm stor. Man kan hålla den i handen och rikta ljuset i den vinkel man behöver eller trycka ner den i marken, mjukare träunderlag eller ha en separat flexibel arm för reflexskivan. Men man kan också använda den som bakgrund. Om man vinklar den på rätt sätt, kan färgen på vegetation runt om, markytan eller en himlens blåa färg speglas i skivan och bilda en fin lugn bakgrund till motivet. Man behöver inte ens en aluminiumplåt utan man kan använda insidan på juicepaket eller pappersburkar med krossade tomater eller liknande förpackningar som ofta har en aluminiumbelagd inre yta. Det går också att använda vita material som plast eller styvare papper.

Harkranklarv (bakdel med andningsöppningar). Canon 5DmkII, Canon MP-E65, Canon 270EX + diskmedeldiffusor. 1/160s, f/10, ISO400. Foto: John Hallmén

Några bilder och en film som visar hur man använder difussorer och reflexskivor.

John "skjuter" med Canonutrustning och reflexplåt underifrån. Nikon D7000, Sigma 24/1.8. Foto:Stanislav Snäll.

Reflexplåt bakifrån i kombination med lågt placerad (uppochnedvänd) blixt gör att det direkta blixtljuset skuggas av objektivkanten och motivet därmed delvis blir belyst av ljus bakifrån (från reflexplåten). Här fotograferas snigeln på bilden nedan. Nikon D7000, Sigma 24/1.8. Foto: Stanislav Snäll.

Små snäckor är (liksom andra halvgenomskinliga djur) exempel på motiv som vinner på att belysas bakifrån. Canon 5DmkII, Canon MP-E65, Canon 270EX, 1/160s, f/16, ISO400

Och vilka småkryp att fotografera hittade vi så här sent på hösten? Olika skalbaggslarver, fjärilslarver, ett nattfly, asbagge och några spindlar.

En skalbaggslarv (Pyrochroidae) som är delvis genomlyst med hjälp av en rexlexskiva. Canon 5DmkII, Canon MP-E65, Canon 270EX + diskmedeldiffusor + reflexplåt. 1/160s, f/13, ISO400. Foto: John Hallmén.Tjockhornsfly (Lasionycta imbecilla), bilden är stackad av 10 handhållna exponeringar. Nikon D7000, Nikkor 105/2.8VR, Raynox DCR250. Foto: Stanislav Snäll. 

Vi avslutade vår lilla fotoutflykt med att ta hem några bitar av sälgticka med förhoppning om att i de mycket små porerna på tickans undersida kunna finna något exemplar av världens minsta skalbagge, 0,35mm stor, fjädervinge Baranovskiella ehnstromi. Men mer om den en annan gång...

Reader Comments (5)

Hej.

Var hittar jag en sådan där arm att fästa extern blixt på?

mvh Lasse

11-24 | Unregistered CommenterLasse

Armen som figurerar i den här artikeln köpte jag på eBay (ca. 200kr, säljare jinfinance). Det finns några snarlika varianter och jag har även sett dessa hos svenska återförsäljare (sök tex på "ledad arm" på scandinavianphoto.se).

/John

11-25 | Registered CommenterAdmin

Åhh, vad det verkar enkelt. Men också vilka fina bilder.

Hej Stanislav and John! Thanks for the report, it was truly enjoyable to read :)
Nikola

Angående var man köpa en ledad arm så är Ebay den billigaste vägen - säljs ofta under namnet "magic arm". Priserna speglar tyvärr inte automatiskt kvalitén så man får ibland prova sig fram... Köpte min för US$15 ink frakt och är ganska nöjd.

Men så har jag en fråga till John/Stanislav; jag har precis som John en liten blixt på en 11" magisk arm men retar mig på att kabeln (SC-29 Nikon replika) är så förbannat onödigt lång (tung och jämt i vägen). Nån som har tips på kortare kablar eller måste man kapa och lödda om själv?

... och tack för en fantastisk och inspirerande webbplats.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>