Månadens kryp - Oktober
Hösten har smugit sig in i det svenska landskapet. De varma sommardagarna har försvunnit och tillsammans med dem försvann även de flesta insekterna. Men en del är fortfarande kvar även på hösten. Bland dessa finns många arter som lever på svampar och tickor och bland de här svamplevande skalbaggarna finns små kortvingar, fuktbaggar och andra små och trist brunfärgade eller mörka arter. En som avviker är "brokig svampsvartbagge" eller Diaperis boleti som den heter på latin. Skalbaggen är ca 7 mm stor, mycket välvd och har svart-gula täckvingar. Man kan oftast hitta den sittande på undersidan av trädsvampar som växer på trädstammar eller stubbar men den kan förekomma även i gamla marksvampar.
Ofta kan den få sällskap av en annan närbesläktad bagge "vanlig svampsvartbagge", Bolitophagus reticulatus. Den senare är enfärgad i svart utan glans med struktur av grova intryckningar och gropar på kroppen och omkring 8 mm i kroppslängd. Skalbaggens matta färg gör den till ett mycket lämpligt och tacksamt motiv för fotografering. Till skillnad från föregående finns den här arten bara på trädsvampar. Båda skalbaggarna kan man hitta under hela året men just på hösten när det börjar bli svårt att hitta levande insekter och det finns gott om tickor och svampar, då kan det vara relativt lätt att hitta dessa två arter.
Andra kryp som är bra motiv den här tiden på året är myror. Även myror brukar vara lätta att hitta hela säsongen men det de är ofta så pass aktiva att de kan vara svåra att fånga på bild. Under sen höst (och tidig vår) är det betydligt lättare – särskilt kyliga dagar eller tidigt på morgonen. De flesta myror övernattar inne i boet men några är ofta utsedda till "vaktposter" för att hålla ett öga på de värdefulla bladlössen som förser dem med sockerhaltig honungsdagg. De försvarar tappert sina skyddslingar även om temperaturen närmar sig fryspunkten men om man är försiktig så är de inte alls lika lättstörda som i vanliga fall (undvik särskilt att andas på dem!).
Reader Comments (14)
Så grymt snygga, häftiga bilder du/ni två tar. Helt underbara blir ju j"väldigt sugen själv på att testa men dom blir ju långt ifrån så bra som era blir dock har ni rätt utrustning också. Har en Nikon D7000 + tamron 90/2,8 Marco objektiv och stativ förstår ju att ja skulle haft ett annat macroobjektiv för komma i närheten av era bilder men måste börja nånstans. Men det är jätteroligt med stackade macrobilder.
Har även gjort en blixtdiffusor med en siaglass och en SB-400 blixt som ni har i ett annat inlägg.
Tack Jonny – kul att du blir sugen på att försöka själv, det är mycket därför vi gör detta!
Din utrustning är mycket bra och om den kompletteras med närbildslinser av hög kvalitet är den i stort sett likvärdig med vad som använts här. Jag skulle rekommendera närbildslinser från Raynox och då i första hand DCR-250 och därefter den starkare MSN-202 – båda håller toppklass och är ett perfekt sätt att göra din befintliga utrustning mer "småkrypsanpassad".
/John
Fantastiskt som vanligt! Tack för all kunskap och inspiration ni ger mig.
//Hasse
Tack Hasse, det gläder oss.
//Stanislav
tack john, det ska jag kolla upp direkt. sen ska jag fota. syn att den tråkiga årstiden är kommen nu bara.
Jonny, det är inte alls tråkig årstid nu när det gäller makrofoto. Även om antal insekter man hittar ute minskar nu kraftigt så blir man kompenserat med det fantastiska ljuset som man får med hjälp av molnig himmel. Och tack vara kylan blir insekter mindre rörliga och lättare att fotografera.
Okej. Vart hittar man insekter vid dessa årstid? Tycker vinden är väldigt svår också
Jonny, leta under lös bark på stockar, stubbar och döda stammar, under stenar, lift på mossa som växer på stenklippor, i svampar och tickor (som vi skriver i bloggen) och gå ut tidigt på morgonen strax efter soluppgången och titta på växter (även torra) där brukar sitta insekter över natten och vila/sova.
På fugleognatur.dk kan man følge, hvilke insekter der er synlige lige nu i Danmark. De er stort set også aktuelle for Sverige, http://www.fugleognatur.dk/gallery.asp?mode=ShowLarge&ID=195836
Hejsan Stanislav.
Fick hem mitt Raynox DCR-250 i fredag och han testa det lite idag första gången. men insåg ganska snabbt att det var ganska omöjligt att sköta fokuseringen utan ett linjärbord. Håller på och fräser ut en på jobbet i flexiglas, lite billigare än och köpa sig en, får se hur den fungerar annars får man väl köpa sig en iallafall.
Hej Jonny,
du får gärna skriva hur det gick med tillverkning av linjärbordet. Ser fram emot att höra mer.
Japp jag ska höra av mig så fort den är klar. tar lite tid då det är lite andra projekt som tar mesta tiden nu tyvär men snart är dom klara så jag kan fokusera mig på fotot mycket mera. men jag återkommer om jag lyckas.
Helt jämrans otroligt...
Ok, om jag är en Canon-mänska, funkar Raynox även för min Canon 5DMII? Ska ta reda på mer... :)
Hej Elisabeth,
Javisst, Raynox-linsen fungerar utmärkt även med Canon 5DmkII. Jag använder själv en 5DmkII som mitt "huvudhus". Till Canon finns ju också det fina MP-E 65 men det är klokt att börja med att se hur långt en Raynox-lins i kombination med din befintliga optik tar dig. På en telezoom eller på ett vanligt makroobjektiv (runt 100 mm) kommer försättslinsen mycket bra till sin rätt.
Kul att ses på mässan =)