« Makrolinser, mellanringar mm | Main | Ekorrspinnare – Stauropus fagi »
onsdag
mar302011

Våren på intågande

 Nikon D300, Micro-Nikkor 105/4.0, Raynox DCR 250, Nikon SB-400; 1/125s, f22, ISO 200

De senaste veckorna har jag otåligt väntat på våren. Även om vi har haft en och annan varmare och solig dag i mars dröjde det inte länge innan glädjen över värmen försvann med ny snö och kyla. En lite längre och varmare period som skulle kunna locka fram småkryp från deras vintergömmor får vi vänta lite till. Trots det beslöt jag mig för at en solig men ganska kylig dag besöka ett favoritställe där jag tidigt på våren varje år brukar hitta en intressant skalbagge – bibaggen (Apalus bimaculatus).

 

Den lever på sandiga solexponerade ställen. Skalbaggens larver parasiterar på bin av släktet vårsidenbin (Coletes cunicularius). Skalbaggarna kommer fram redan under de första varma dagarna i mars månad då temperaturen närmar sig 10 plusgrader. Först ser man hanar och sen får man vänta på att honorna dyker upp. Efter parningen måste honorna hinna lägga ägg och larverna hinna kläckas innan man kan få se de första bina. Skalbaggarnas larver letar sig fram i binas nybyggda bon, där de lever av pollen och nektar som bina samlat in till sin avkomma.

 

Jag hade tur även den här gången! Högst uppe på åsarna där solen smält bort snön men stora delar av sandytorna trots allt fortfarande var täckta av snö, var bibaggarna redan framme!

 

Honornas bakkroppar är orange och fyllda med ägg (nedan)

Nikon D300, Micro-Nikkor 105/4.0, Raynox DCR 250, Nikon SB-400; 1/125s, f16, ISO 200 

Bibaggen heter på latin Apalus bimaculatus och som namnet säger har den två svarta fläckar på täckvingar (nedan)
Nikon D300, Micro-Nikkor 105/4.0, Raynox DCR 250, Nikon SB-400; 1/125s, f22, ISO 200

 Hanar har till skillnad från honor hela bakkroppen (buken) svart och betydligt längre antenner (nedan)

Nikon D300, Micro-Nikkor 105/4.0, Raynox DCR 250, Nikon SB-400; 1/125s, f22,Iso 200

Vårsidenbi - Colletes cunicularius (nedan)

Nikon D300, Micro-Nikkor AF-S 105/2.8 VR, Nikon SB-400; 1/125s, f16, ISO200

Reader Comments (4)

Fina bilder på Bibaggen! Jag har letat efter den i några övergivna sandtag, någon mil från Mölnlycke, men hittills utan framgång. Kanske för att jag inte vet hur värden, vårsidenbiet, ser ut, kanske för att de helt enkelt inte finns där.

Tack Leif, jag har nu lagt in bild på vårsidenbi. Bibaggen finns i Göteborgstrakten men om den finns i Mölnycke vet jag tyvärr inte. På beetlebase borde du hitta uppgifter med närmaste förekomst i dina hemtrakter. Men skynda dig om två veckor kan den vara borta.
Hälsningar //Stanislav

Riktigt bra bilder och text! Resultatet när jag försökte fota bibaggar vid Ältagropen förra året blev inte alls lika bra så jag borde nog göra ett nytt försök om det inte är för sent... Får ta det nästa år annars, mycket som ska hinnas med nu. //Staffan

Tack för din kommentar Staffan. Kul att du gillar bilderna. Det är fortfarande inte försent att fotografera bibaggar.
//Stanislav

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>