« En ny bok om svenska fjärilar | Main | Våren på intågande »
söndag
apr242011

Makrolinser, mellanringar mm

 

 

Om man vill börja eller prova på makrofotogafering och man inte äger eller har tillgång till ett riktigt makroobjektiv, finns det flera sätt som kan göra det möjligt att komma nära motivet och fotografera makro. Man kan använda makrolinser, mellanringar, makrotelekonvertrar eller bakvända objektiv. Alla alternativ brukar fungera bra i kombination med de flesta vanliga objektiv och kan vara ett bra och billigare alternativ för en introduktion i makrovärlden. En del fotografer hävdar att det enda sättet att uppnå makrobilder av högt kvalitet är att använda ett riktigt makroobjektiv. Att så inte är fallet kan flera bilder på detta forum visa. Men självklart har den alternativa makroutrustningen vissa nackdelar.

Billiga makrolinser av dålig kvalitet kan försämra skärpan och tillföra en del oönskade effekter som dålig kontrast, chromatisk aberation osv. Utrustningen kan vara klumpig eller att man förlorar en del av kamerans automatiska funktioner. Man tappar även möjlighet att fokusera och få skärpa på oändligt avstånd.

 

Makrolinser (Försättslinser):

Det enklaste och billigaste sättet att börja fotografera makro är att använda makrolinser. Makrolinser är mycket lämpliga som ett första steg in i makrovärlden och ett bra alternativ för den som vill ägna sig åt makrofoto enbart tillfälligt. En makrolins är egentligen bara ett förstoringsglas som en lupp som man sätter framför ett objektiv för att kunna fokusera på korta avstånd. Man kan säga att det fungerar som läsglasögon. Makrolinser sätter man fast på objektivet med hjälp av filtergänga, eller vissa märken har en expanderklämma som passar till flera olika storlekar på filtergängor. En stor fördel vid användning av makrolinser är att de inte försämrar ljusstyrkan som därmed går genom objektivet oförändrad. Förstoringsstyrka på makrolinser anges i dioptrier tex +1, +2 eller +4. Med starkare förstoring får man också kortare närgräns och större avbildning av motivet. 

Moderna makrolinser av högt kvalitet är byggda av flera linser och dessa brukar vara mycket skarpa. Makrolinser finns att köpa enstaka eller som en sats med olika styrka på linser. De går att sätta ihop och kombinera för att maximera förstoringseffekten.

 Olika typer av makrolinser

Mellanringar:

Mellanringar är egentligen bara tuber som man sätter mellan objektiv och kamera för att anpassa objektivets fokusering för korta avstånd till motivet. Ju närmare objektivets frontlins man kommer till motivet desto längre måste objektivets bakre lins komma från sensorn för att bilden ska bli skarp. Detta gör dock att bildens ljusstyrka, som kommer till sensorn, försvagas (jämför med ju längre man kommer in i en tunnel dessto mörkare blir det). Mellanringar som vanligtvis används brukar vara från 8 till 60 mm. De vanligaste kan man köpa i satser om 3 st och tjocklekar 12, 20 och 36 mm. Effekten vid användning av mellanringar är mest tydlig med objektiv som har kortare brännvidd från 20 till ca 100 mm. För att uppnå förstoringsgraden 1:1 på ett objektiv med brännvidd 50 mm behöver vi använda en mellanring med längd 50 mm. 

Intressanta och mycket effektfulla bilder kan man uppnå om man använder en relativt kort mellanring, omkring 10 mm, i kombination med vidvinkelobjektiv, tex 24 mm, och bländaren inställd på liten bländaröppning, t ex f22. Då kan man fotografera motivet på nära håll samtidigt som omgivningen och bakgrunden blir tydlig. Mellanringar på teleobjektiv är mycket lämpliga för fotografering av fjärilar eller skygga djur som man behöver ha längre avstånd till.

 Moderna mellanringar med elkontakter för kommunikation mellan kamera och objektiv

Nikon D300, mellanring Kenko 12mm, Nikkor 18-70mm f/3.5-4.5G (ISO 400, 1/200, f22) 

Bälg (Makrobälg):

Bälg eller makrobälg är egentligen en typ av mellanring som man kan steglöst ändra längd på och därmed ändrar man förstoringsgraden på motivet. Makrobälgar har ofta makrosläde som möjliggör användning av stativ och med dess hjälp göra noggranna förflyttningar för mer exakta fokuseringar.

Makrobälg 

Makrotelekonvertrar:

Makrotelekonvertrar är optisk utrustning som påminner om mellanringar men innehåller optiska linser som förlänger objektivets brännvidd och förflyttar objektivet längre bort från sensorn såsom mellanringar gör. Förlängningsfaktorn för brännvidden brukar vara från 1,4 till 3. Likt mellanringar sitter telekonverter mellan objektivet och kamerahuset och reducerar därmed ljuset.

Makrotelekonverter 2x 

Bakvända (Revers-) objektiv:

De flesta vanliga objektiv som används till fotografering förminskar bilden jämfört med verkligheten. Vänder man dem istället bak och fram, förstorar de bilden. Detta kan man utnytjta genom att fotografera via bakvända objektiv då de fungerar som makroobjektiv. Problemet som uppstår är att man behöver ha specialutrustning för att sätta fast objektivet på kamerahuset. Detta medför också att man förlorar all mekanisk och elektrisk kommunikation mellan objektivet och kamerahuset. Man måste då fotografera i manuell regim (M-läge). Många moderna objektiv saknar mekanisk bländarring och bländaren styrs elektroniskt från kameran. Sådana objektiv är inte möjliga att använda om man behöver styra bländaröppningen. Till vissa kamerasystem finns det tillsatser att köpa som gör det möjligt att använda bakvänt objektiv och behålla kommunikation och bländarstyrning från kameran till objektivet men det är ofta en dyr och ganska klumpig utrustning. Därför är det bäst att använda äldre mekaniska objektiv. Bakvända objektiv kan man använda på flera sätt: antingen sätter man det direkt på kamerahuset eller på en mellanring. Då har man de som ett makroobjektiv, eller man kan sätta ett bakvänt objektiv som en makrolins på ett annat objektiv. I detta fall brukar man oftast använda ett objektiv med kortare brännvid tex från 30  till 50 mm bakvänt på ett objektiv med längre brännvid från 100 till 200 mm. Det bakvända objektivet borde vara ett ljusstarkt objektivt och bländaren borde vara helt öppen. Men man kan även kombinera andra brännvidder på objektiv för att uppnå olika fördtoringsgrader. För att kunna koppla ihop sådana objektiv brukar man använda olika steppringar.

 Bakvänt objektiv Nikkor 50mm f/1.8 på zoom Nikon Series E 75-150mm f/3.5


En makrobild tagen med zoomobjektiv Nikon Series E 75-150mm f/3.5 och bakvänt objektiv Nikkor 50mm f/1.8 (ISO 200, 1/100s, f16

 

Reader Comments (11)

Intressant inlägg. Makro är ju något jag har förkärlek till. Vilket har genererat i en massa prylar såklart :-)
Inte så påläst utan experimenterar mig fram. Ska prova det där med mellanringar på vidvinkel. Den kombinationen har jag inte testat.
Däremot har jag testat att sätta mellanringar på mitt 100 mm makroobjektiv. Blev väldigt kort skärpedjup i vissa lägen. Har 3 ringar jag provat. Inte allt som gick så bra. Jag gillar korta skärpedjup så experimenten har varit många. Gillar fina diffusa bakgrunder där man kan färgsätta och ljussätta genom att utnyttja saker att ställa bakom.
Frågan som jag är lite nyfiken att lära mig mer om är vad som händer när man sätter mellanringar på en riktig macrolins. Det kanske ni vet mer om?

Hej, jag hade för mig att jag skrev en fråga under detta inlägg men kan inte se den. Varför? Skulle gärna vilja ha ett svar också. MVH Camilla

Hej Camilla, jag är ledsen om din fråga försvann, tyvärr kan jag inte förklara varför, men om du ställer den igen då ska jag försöka att besvara den.
//hälsningar Stanislav

Hej, ok. Ja, jag ska se om jag kan återge det jag skrev.
Det var förresten intressant att läsa om mellanring på vidvinkel. Inte provat det än. Får göra det.
Men jag har också ett macro 100mm objektiv och har testat mina mellanringar på det. Har en sådan sats mellanringar med olika mm.
Det är inte i alla lägen det funkar. Men man får väldigt korta skärpedjup och det har blivit fräckt ibland.
Men vad är det som händer rent tekniskt. Jag är inte så påläst så skulle vara lite intressant att höra. Tycker att jag förlorar lite skärpa ibland så man får vara väldigt noga med att ställa in skärpan. Här har jag ett exempel på en bild där jag har en 20 mm mellanring på http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1742027.htm?set=mp
Ni verkar ju haj på det tekniska så intressant att höra lite om detta.

Ha en bra vecka.
MVH Camilla

Det som händer tekniskt när man sätter en mellanring på ett objektiv är att bilden som projiceras via objektivet på sensor blir pga längre avstånd mellan objektivet och kameran större, ungefär som när man projicerar en bild med diaprojektor på en duk. Flyttar man projektor längre bort från duken så blir bilden större.
Angående skärpedjupet är det så att vad större avbildningsskala (förstoringsgrad) man använder så minskar skärpedjupet. En annan faktor som påverkar skärpedjup är bländare. Med en stor bländaröppning i objektivet blir skärpedjupet kortare och tvärtom. Detta är optiska (fysikaliska) lagar som man inte kan göra något åt.
Med ett kort skärpedjup blir det så klart svårare att sätta skärpan på rätt ställe. Och när man fotografera handhållet blir det ännu svårare att hålla skärpan på rätt ställe när man trycker av. Det är som att skjuta gevär. Det krävs en del övning. Jag brukar träna på det så fort jag har tillfälle och inget bättre för mig. Tekniken påminner verkligen om skytte, ta ett andetag håll andan och tryck av.
Jag hoppas att mitt svar är tillräcklig, om inte så återkom gärna och jag ska försöka utveckla det mer.
Hälsningar Stanislav

Hej!
Tester hit o tester dit!
Ska köpa ett makro snart o funderar på vilket man ska nypa!
Har 3-4 val nikon 60 2,8, sigma 70 2,8, nikon 105 elr sigmas 150 2,8.
Har du någon erfarenhet av dessa? 105at har du själv har jag sett, så de kan du väl en del om antar jag :)
Jag kommer mest o fota insekter o har en Nikon D3. har testat Tamrons 180 o är väl inte jätte nöjd med det!!

Mvh Stefan

Hej Stefan
först av allt vill jag be om ursäkt att jag inte kunde besvara din fråga tidigare. Jag har varit bortrest och hade inte tillgång till internet. Men nu till saken. Det är inte enkelt att rekommendera ett makroobjektiv om jag inte vet hur du fotograferar och vilka insekter du vill mest ta bilder på. Du skriver att du inte trivdes med 180mm. Det är inte så konstigt. 180mm makroobjektiv är lite speciellt och lämplig för fotografering av större insekter som fjärilar eller trollsländor på längre avstånd. Det blir också lite klumpigt att handskas med ett så stort objektiv. Om jag ska rekommendera universell brännvidd för insekter så blir det något omkring 100mm. Där finns det många att välja bland. Jag själv har flera stycken från flera olika tillverkare. Det är omöjligt att säga vilket är bäst. Ska jag vara uppriktig så måste jag säga att det skiljer inte mycket i bildkvalité, snarare i användarvänlighet. Och då kan det vara olika objektiv som lämpar sig för olika tillfälle. Nästa fråga måste du ställa dig är om du ska ha autofokus. Om du vill fotografera bara mindre insekter och inte tänker använda objektivet till annan typ av foto bry dig inte om autofokus, i alla fall behöver du inte spendera pengar på dyr och snabb autofokus som AF-S. Äldre variant av Nikkor 105/2.8 AF kan du köpa ganska billigt begagnat. Eller Tamron 90. Det finns även en äldre variant av Tamron 90 med manuell fokus som är mycket fin optisk. Vill du däremot använda objektivet även till foto av större djur eller andra motiv där du behöver snabb AF så kan jag varmt rekommendera Nikkor 105/2.8 VR, men objektivet är ganska stort och klumpigt. Jag själv använder det sällan när jag går ut att fotografera enbart makro. Men om jag vill fotografera även andra större djur då brukar jag ha det med, det är ett utmärkt objektiv med förträflig skärpa, kontrast och färger (oavsätt vad vissa tester i fototidningar säger). Nikkor 60/2.8 eller Sigma 70/2.8 är också mycket bra och dessutom mindre och smidigare än 105VR men du måste komma närmare motivet. Vilket av de du än väljer så har du ett mycket bra makroobjektiv som du kan ta underbara bilder med men du skulle kanske behöva känna på de för att bestämma dig. Om jag rekommenderar något så utgår jag utifrån hur det passar mig men det är inte säkert att du tycker likadant. Prova att gå till någon fotoaffär och känna på olika objektiv och ta några testbilder.
Jag vet inte om mitt svar hjälper dig något, men har du har du fortfarande frågor så återkom gärna.
Hälsningar Stanislav

Tack för svaret!
Det är inte storleken jag inte gillade på Tamronet utan resten, felfokuserar för mycket!
Jag fotar insekter för det mesta, spindlar mm mm mm.
Men jag fick rätt bra lön denna mån så jag beställde ett Nikon 200mm 4,0 mikkro. Läst en del om det o de verkar vara ett mycket bra objektiv!
Får köpa ett mindre makro vad det lider!
Vad kostar eran makro kurs??

Mvh Stefan

Till Stefan:
Om ett objektiv felfokuserar kan man lämna det till justering, men vid makrofotografering är det absolut bästa att stänga av autofokus och fokusera manuellt genom att flytta kamera fram till eller från motivet. Vid makrofotografering minskar skärpedjupet dramatiskt och det är mycket viktig att sätta skärpan exakt på rätt ställe. Tro mig att ingen autofokus klarar det bättre än du själv efter lite träning.
Micro-Nikkor 200mm/4 är ett mycket bra objektiv men även med det objektivet skulle jag föredra att fokusera manuellt. Hör gärna av dig efter att du har skaffat 200/4 hur nöjd du är med det.
Hur mycket vår nästa makrofotokurs kommer att kosta har vi inte bestämt än. Om du är intresserad så kan du anmäla intresse här på hemsidan. Intresseanmälan är inte bindande. Vi kommer att gå genom intresselistan och anpassa programmet och antal kurstimmar till deltagarnas kunskaper och behov. Så just nu kan vi inte säga vad kursen kommer att kosta.
//Stanislav

Hej!

Vilken bländare brukar du/ni använda när ni fotar med bälg? Nu körde jag största bländaren men funderar på om man får skarpar om man kör bländare 8-11?

Mvh
Andreas

11-21 | Unregistered CommenterAndreas

Andreas: Bländarvalet beror i hög grad på vilken förstoringsgrad man använder. För att undvika diffraktion vill man inte att den effektiva bländaröppningen ska bli så mycket högre än ungefär f/22. Den effektiva bländaröppningen är den inställda bländaren gånger förstoringsgraden plus ett, dvs Feff = Fnom * (M+1). Så vid förstoringsgrad 3X så motsvarar en bländarinställning på f/4 en effektiv bländare på 4 * (3 +1) = 16.

Samtidigt är det sällan någon större vits med att använda en större bländaröppning än nödvändigt. Det ger bara onödigt kort skärpedjup vilket kräver fler exponeringar vid stackning.

I praktiken bör man också anpassa sig efter vilka bländare objektivet är som bäst på. Få objektiv är som skarpast på full öppning utan kräver oftast ett eller två stegs nedbländning innan de uppför sig som de ska.

Beaktandet av dessa olika faktorer gör att jag sällan går utanför intervallet f/4 – f/8 när jag använder bakvänd optik på bälg.

/John

03-16 | Registered CommenterAdmin

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>