Öppet Forum > Billig blixt-arm

I flera artiklar har jag nämnt den lilla hydrostatiska armen Manfrotto 819-1 som ett utmärkt men dyrt (drygt 1500:-) alternativ för blixt-positionering.

För en tid sedan började det dyka upp billiga kinesiska varianter av denna arm på eBay och jag beställde en för att testa. Priset var 240:- inklusive frakt. Idag (efter precis en månad) dök den upp och jag har bara hunnit testa den som hastigast men tänkte ändå nämna några första intryck:

• Den är något längre (4-5cm) än Manfrotto-armen men tycks väga ungefär lika mycket.

• Manfrotto armen har 1/4" hane i ena änden och 3/8" hane i andra änden. Den kinesiska har 1/4" i båda ändar vilket jag tycker är bättre eftersom den då kan monteras direkt i exempelvis ett uppochnedvänt stativfäste.

• Med armen medföljer två adaptrar som båda kan vara användbara. Den ena är en hona-hona 1/4" – perfekt om man vill fästa den i en skena liknande den jag använder med Manfrotto-armen (Custom Brackets CB Mini-RC). Till Manfrotto 819-1 var jag tvungen att köpa en extra adapter (3/8" hona till 1/4" hona) för en dryg femtiolapp. Den andra adaptern gör att man (i kombination med den första adaptern) kan montera armen i en blixtsko vilket hade mycket praktiskt om det inte vore för att blixtskon behövs för blixtkabeln om man vill använda TTL-blixt.

• Konstruktionen med kulleder i båda ändar och en knäled i mitten som alla låses med ett vred är densamma men mekanismen är annorlunda. Manfrotto-armen är hydrostatisk, dvs fungerar med oljetryck medan den här tycks vara helt mekanisk.

• Manfrotto-armen är mjukare och jämnare i rörelserna och lite mer snabbjobbad eftersom man inte behöver vrida lika mycket på vredet för att låsa/låsa upp. Kvalitetskänslan var det som oroade mig mest och jag hade lågt ställda förväntningar med erfarenhet av många andra kinatillverkade kameratillbehör. Spontant tycker jag ändå att den känns ganska bra – klart över förväntan även om den inte är i klass med Manfrotto. Den ena kulleden är kanske lite kärv och låsvredet är känns något plastigt (Manfrotto-vredet är av metall med en bekväm gummi-strumpa). Tiden får utvisa hur den klarar slitage och påfrestning.

• När den är ordentligt tillskruvad låser den bra och relativt jämnt fördelat över de tre lederna – på nivå med Manfrotto-armen – men man får som sagt vrida ganska mycket på vredet jämfört med Manfrotton .

I följande eBay-annons finns bilder och info om denna arm: http://www.ebay.co.uk/itm/200570153777?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649#ht_6053wt_1141

Jag har även beställt en annan modell från en annan säljare men till ungefär samma pris när den dyker upp ska jag göra en liten jämförelse av alla tre!

Ser framemot ett längre utlägg om blixtarmar då det är något som jag funderar på att skaffa inom kort.
Extra intressant naturligtvis när priserna skiljer så pass mycket som dom gör också.

09-13 | Unregistered CommenterJoakim

Hur gick det med armen?
Har kollat en del på Ebay efter billigare lösningar och lite nyfiken på hur de står sig mot de dyrare.?

Man kan säga att vi har haft lite oflyt när det gäller armarna:
Stanislavs Manfrotto-arm kom bort i samband med en kursomgång och då fick han låna en av mina kinesiska armar vilket gjorde en direkt jämförelse lite svårare. Samtidigt visade den andra kinesiska armen sig ha någon typ av konstruktionsfel och jag är oklar över om detta är ett måndagsexemplar (troligen är det så) eller om alla armarna av den modellen har detta problem. Slutligen har nu min Manfrotto-arm fått "punktering" (oljeläckage) och eftersom det inte är säsong för handhållet/blixtfoto just nu så har jag inte hunnit ta tag i att åtgärda problemet. Summan av kardemumman är att jag för tillfället inte har en enda fullt fungerande arm att tillgå men förr eller senare kommer en jämförelse att göras – och förhoppningsvis kommer "motgångarna" bidra till en ännu mer nyanserad bild av dessa armar!

John, när jag fick hem min Manfrotto 819-1 arm framgick det att Manfrotto har livstids garanti på armen. Ja, i fall du nu inte visst detta...

Ja, det är en bra poäng Jacob. Jag kontaktade Manfrotto i somras när jag drabbades av problem första gången. Jag var då bortrest och i akut behov av en fungerande arm så när det inte verkade gå att få något omedelbart svar från dem tog jag saken i egna händer och gjorde ett försök att laga den själv. Det fungerade bra och räddade många fototillfällen. När jag skruvade isär armen hittade jag felet (en packning som kommit snett och orsakat oljeläckage) och jag kunde få tillbaka trycket i armen genom att fylla på med lite symaskinsolja (vilket jag inte vet om det är att rekommendera). Armen fungerade därefter och till så sent som för ett par veckor sedan bättre än någonsin och jag blev därför förvånad när jag för några dagar sedan märkte att armen plötsligt läckt olja på nytt... Sedan dess har jag inte haft tid att undersöka om det är samma fel som återuppstått eller om det är något annat. Det är mycket möjligt att jag fortfarande kan åberopa garantin och i så fall borde jag nog göra det nu under vintern när mitt behov av armen inte är så stort.

Jag har också köpt 2 st av den kinesiska armen. Den ena gick sönder nästan direkt, det var en av låsringarna som lossnade och hela leden föll isär. Det är tveksamt om det rör sig om måndagsexemplar eftersom fler än jag drabbats av samma fenomen. 'You get what you pay'

Hej Mats,

Låter ju inte alls bra! I vilket sammanhang har du stött på fler som drabbats? Har du någon bild på hur det ser ut?

Själv tycker jag att jag kört ganska hårt med mina kinesiska armar och tycker att de har stått pall bra. Med det sagt har jag nyligen införskaffat en Schweiz-tillverkad arm från Fisso – den är kännbart tyngre, men också betydligt stadigare... Jag anar att det blir min favorit kommande säsong.

/John

02-22 | Registered CommenterAdmin