Sand, tallskog och insekter – Gotska Sandön
I andra halvan av juli gjorde jag tillsammans med John och våra familjer ett tredagars besök på Gotska Sandön. För min del var det fjärde och Johns andra besök på ön. Trots att man möts av en natur som ser ut att vara enformig och artfattig vid en första anblick, finner man snart en mycket intressant och artrik naturmiljö med många intressanta arter och fotomotiv bland småkryp och insekter.
Denna Sveriges mest isolerade plats ligger i Östersjön norr om Gotland. Läget och isoleringen i kombination med förekomsten av unika miljöer, såsom ett gammalt tallbestånd och sand som hela tiden förflyttar sig med hjälp av vind och vågor och långsamt formar om ön, har gjort Gotska Sandön en av de mest unika biotoper för insekter som vi har i Sverige i dag. Flera insektsarter, speciellt bland skalbaggar, förekommer bara på en plats i Norden och det är på Gotska Sandön. Även flera annars mycket sällsynta småkryp kan vara relativt vanliga här på ön.
Ön bildades för ca 7000 år sedan då landet steg upp ur havet och naturkrafterna påbörjade sitt arbete med att forma ön. Idag har ön formen av en triangel med en yta om ca 36 kvadratkilometer och 30 km sandstränder som kan konkurrera med de finaste stränderna vid Medelhavet.
Sandön är täckt av trolsk skog med månghundraåriga tallar. I norra delen vid kapellet finns en vacker äng med ädellövträd och däribland många gamla ekar.
För nästan hundra år sedan slutade man bedriva skogsbruk i större skala och man skapade en nationalpark istället. Trots att tidigare avverkningar kunde vara omfattande hade delar av tallskogen med lång kontinuitet av gamla träd bevarats. Här kunde många idag sällsynta insektsarter överleva. Skogs- och naturbränder som tidigare hade varit ett vanligt förekommande inslag bidrog också i hög grad till att värdefulla miljöer för insekter bildades.
Bland de insekter som man hittar idag enbart på Gotska Sandön kan nämnas Smal skuggbagge (Boros schneideri), Blå mörkbagge (Temnochilia caerulea) eller Strandblombagge (Nacerdes carniolica). Smedbocken (Ergates faber), Tallkrlokryparen (Chernes nigrimanus), Plattkäkbagge (Prostomis mandibularis) och Skeppsbagge (Nacerdes melanura). Raggbocken (Tragosoma depsarium) och Hårig blombock (Etorofus pubescens) har sina starkaste populationer i landet just på Gotska Sandön. I sandmiljöerna hittar man många arter som inte alltid är stora rariteter men anpassade och specialiserade till ett liv i sand. Myrlejon som är larver till myrlejonsländor, Kramplöpare (Broscus cephalotes), Kuststrandrypare (Aegialia arenaria).
Men det är inte bara intressanta insekter man kan se, även fåglar, sälar och historiska och kultursevärdheter kan man upptäcka på ön. Så om man vill se ett mycket speciellt inslag av den svenska naturen eller tillbringa några dagar av ett lugn tillvaro kombinerat med makrofotografering så är Gotska Sandön mer än att rekommendera.
Några erfarenheter av makrofotografering på Gotska Sandö.
Först och främst det gamla vanliga; har du ett bra fototillfälle passa på och ta bilder, vänta inte på att det kommer tillbaka. Det är inte varje dag man åker till en så speciell plats och man kan inte backa tiden…….
Det kan blåsa ganska mycket och fotografering av insekter sittande på blommor och växter kan vara mycket svår. Inte minst om man vill fotografera på morgonen och ta långa serier bilder till stackning. Ön är liten och relativt platt så det finns inte mycket som kan skydda för vinden från havet.
Och till sist, sand! Jag har varit och använt fotoutrustning i Afrikas öknar, sand hade jag så gott som överallt, innanför kläderna, i fotoryggsäcken och kamerautrustning kunde vara röd av den afrikanska sanden. Men både i Kalahari och Sahara kunde man enkelt borsta av utrustning och kamera. Men Gotska Sandö är något helt annorlunda. Sanden är täckt av en tunn hinna salt. Saltet är klibbigt och fäster bra på allting. Man borstar av och om igen men det finns alltid några små sandkorn kvar. Följden var att jag fick lämna in kameran på en ordentlig rengöring och dammsugning efter resan.
Reader Comments (1)
Oj, vilka fina bilder! vacker och annorlunda miljö