« Månadens kryp - Juni | Main | Kurser 2012 »
måndag
maj212012

Månadens kryp - Maj

Nu när mer än halva maj månad har gått då är det dags att komma med nya tips för insektsfotografering. Ute är det varmt och allt är grönt och även insekter är det fart på.

Vinterflickslända, Sympecma fusca, 13 Maj 2012. Canon 5DmkII, Apo-Componon 60/4HM, Nikon PB-6 bälg, 75 exp. Foto: John Hallmén

Vid sjöstränder finns det många motiv. Sländorna är bland de mest vanliga insekter man ser nära vatten. Vinterflicksländan (Sympecma fusca) är bland de första som kommer fram eftersom den övervintrar som vuxen insekt, andra sländor måste först förpuppas och kläckas. Vinterflicksländan har en tydligt östlig utbredning och förekommer främst i de västra kustlandskapen i södra och mellersta Sverige, och även på Öland och Gotland.

Flicksländor är ganska skygga och kan vara svåra att komma nära under dagtid. Däremot är de tacksamma motiv för den som ger sig ut tidigt på morgonen. Innan solen har hunnit värma upp är sländorna obenägna att flyga iväg och om man närmar sig försiktigt har man ofta god tid på sig att fotografera dem.


Barrträdlöpare, Rhagium inquisitor, Maj 15 2012. Canon 5DmkII, Tokina 100/2.8, Raynox DCR-250, Canon 270EX. Foto: John Hallmén

Trädlöpare (Rhagium) är skalbaggar av familjen långhorningar. I Sverige finns det tre arter. Barrträdlöpare (Rhagium inquisitor), Lövträdlöpare (Rhagium mordax) och ekträdlöpare (Rhagium sycophanta). Alla tre arter kommer fram på våren eller tidig försommar. De två förstnämnda är vanliga i hela landet och man hittar där det finns avverkade stammar, fallna träd eller högre stubbar. Larver lever och utvecklas under barken och förpuppas vanligtvis redan på hösten för att komma fram under de första riktigt varma dagarna. Vuxna skalbaggar springer på, parar sig och flyger i närheten av ved där honan lägger ägg i barksprickor. Ekträdlöparen är mycket sällsyntare och finns bara i södra Sverige.

Barrträdlöpare, Rhagium inquisitor, May 31 2009. Fujifilm S5pro, Micro-Nikkor 105/4, Raynox MSN-202, Nikon SB-400. Foto: John Hallmén

Trädlöpare gömmer sig i barkspringor och andra skrymslen under natten och visar sig mest under dygnets varmaste del. Eftersom de litar till sitt kamouflage är de förhållandevis lätta att komma nära inpå livet speciellt. I synnerhet eftersom en försvarsstrategi om de känner sig hotade tycks vara att de försöker sitta stilla för att undvika upptäckt. 

Reader Comments (3)

Trädlöpare låter tacksamma, jag har precis börjat makrofota och det är inte lätt med alla snabba saker jag hittat hitintills. :)

Tack för inspirationen!

Hej Tobbe, ja det är svårt och ofta omöjligt att få bra bilder på insekter som rör sig hela tiden. Min tipps är att fotografera ganska tidigt på morgonen innan det blir varmt i luften.

05-25 | Registered CommenterAdmin

Very good job, very nice. it is very rare that I enjoy looking at Macro photography, your work is one of them.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>