« Prag – Mecka för småkryp | Main | Canon MP-E 65: ett supermakroobjektiv »
måndag
sep192011

Vad har du gjort i sommar?

Nu är hösten definitivt här. Det är bara att börja vänta på nästa års varma sommardagar. Även om sommaren handlade om mycket jobb för mig, så kom jag ändå iväg då och då på fotoutflykter och det blev en del makrobilder.

För två år sedan uptäckte man att det finns ekoxar nära Nynäshamn söder om Stockholm. En kort exkursion i början av juli resulterade i fynd av två honor.

Ekoxhona (Lucanus cervus, 40mm), Nikon D300, Micro-Nikkor 105mm/2.8 VR, blixt Nikon SB-400.

Och här kommer några bilder från min vecka i Norrland:

Hallonänger (Byturus tomentosus, 4mm). Stackad av 15 exponeringar. Nikon D300, makrobälg Novoflex, bakvänt objektiv Konica Hexanon 40mm/1.8, naturligt ljus.Hallonmasken är hallonängers larv. Stackad av 17 exponeringar. Nikon D300, makrobälg Novoflex, bakvänt objektiv Konica Hexanon 40mm/1.8, naturligt ljus.

I rabatten vid svågers hus hittade jag en vacker lökbagge. Från den vanliga liljebaggen skiljer sig den här arten genom att den har rött huvud.

Lökbagge (Lillioceris merdigera, 6mm), Nikon D300, makrobälg Novoflex, Zeiss Macro Tessar 50mm/2.8, blixt Nikon SB-400.

Det blev inte bara fotande, i nästan alla små norrländska byar vi passerade eller besökte fanns det en loppis. Ett ypperligt tillfälle att leta efter klenoder som gamla objektiv som kanske går att använda för makro. I Köpmanholmen hittade jag en låda med äldre framkallningsutrustning och ett Uniprint Anastigmat 50mm f/1:3.5.

  

Och här är en bild på en dödgrävare tagen med Uniprint objektivet.

Dödgrävare (Nicrophorus investigator, 16 mm). Nikon D300, makrobälg Novoflex, Uniprint Anastigmat 50mm/3.5, en exponering, naturligt ljus. 

En annan bild på samma skalbagge med mitt favoritobjektiv Zeiss Luminar 63mm.

Detaljbild på dödgrävarens huvud. Nikon D300, makrobälg Novoflex, Zeiss Luminar 63mm/4.5, 37 exponeringar, naturligt ljus.

Reader Comments (6)

Alltid inspirerende å lese innleggene deres, både dine og John sine!

Ofte innom for å titte om det er noe nytt.

Selv har jeg i sommer tatt riktig mange makro/nærfoto-bilder og laget en egen blogg om det. Jeg har utforsket mye nytt utstyr og prøvd å praktisere mye av de tipsene dere gir oss på Makrofokus.se.

mvh Knut Riise

09-22 | Registered CommenterKnut Riise

Tack för din kommentar Knut, kul att vi får besök här även från Norge!

Jag är nyfiken på det här med hur många bilder som tas för att sen stacka. Du har ju skrivit hur många bilder varje bild i artikeln består av. Naturligtvis påverkas det på hur mycket insekten rör sig, om det blir 1 bild eller 37. Nu till mina frågor. Finns det ett ungefärligt antal bilder du oftast använder? Stackar du du ibland typ 300 bilder och blir slutresultatet då så mycket bättre att det motiverar att man tar så många bilder?

Hej Jacob, nej det finns inte något bestämt antal hur många bilder man ska ha till stackning. Ibland tar jag många. Ibland färre. Det är beroende av flera faktorer som objektiv jag använder, förstoringsgrad, om motivet sitter still eller om jag tror att det kommer att röra sig. Använder man stora bländaröppnigar eller hög förstoringsgrad så blir skärpedjupet mycket kort och det behövs många exponeringar och tvärtom.
Om vi tar det teoretiska då är det så att vad fler bilder man tar och vad "tätare" de sitter så blir det mer detaljskärpa i den stackade bilden. Skärpedjupet är bara något som vi har hittat på. Skärpan finns egentligen bara på ett ställe - skärpeplan. Skärpan avtar både framåt och bakåt från skärpeplanet. Hur mycket skärpan avtar bestäms av bländaröppningen och förstoringsgraden.
Man måste prova sig fram. Ibland tar jag bara några få bilder, en annan gång tar jag en bra bit över hundra. Om jag fotograferar ett motiv som är "snällt" och låter sig fotograferas då tar jag flera olika varianter; färre bilder med liten bländaröppning och fler bilder med stor bländaröppning. Med tiden lär man sig vid vilken bländaröppning är olika objektiv som skarpast och ´sedan kan man anpassa antal bilder till just det objektivet och den skarpaste bländaren.

Hej!
Vilken metod använder du för att fokusera när du fotostackar, använder du fokusringen på objektivet eller nån form av fokussläde?
Jag är nybörjare i makrovärlden och har bara provat att stacka bilder vid nått enstaka tillfälle. Det som slog mig var hur svårt det var att inte få oskarpa delar i bilen pgr av otillräcklig nogranhet i fokuseringen.

Med vänliga hälsningar
Pär Johansson

Hej Pär
när jag tar bilder (exponeringar) för fotostack använder jag släde som finns på min makrobälg (Novoflex). Vid fotografering av mycket små motiv (under ca 4 mm) har man inte så bra koll på hur mycket man flyttar släde och då använder jag en platta eller specialsläde med inbyggd mikrometer så att jag kan kontrollera förflyttningar med 0,01mm. Jag har tidigare provat även att flytta fokus med hjälp av fokusringen på objektivet. Det fungerar bra vid större motiv och färre antal exponeringar men jag föredrar släde eller mikrometerplatta.
Hälsningar Stanislav

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>