« NÄRA ÖGAT – Makrofotoutställning av John Hallmén | Main
torsdag
mar172011

Fotoexkursion till Järflotta

I skrivande stund håller en plogbil utanför fönstret på att reda upp ett av vårens första men, om jag känner henne rätt, knappast sista bakslag. Ett bra läge att drömma sig tillbaka till ett behagligt fotominne från i fjol!

Ön Järflotta ligger strax söder om Nynäshamn, är cirka 7km² stor och har varit naturreservat ända sedan 1968. Den saknar förbindelse med fastlandet så de flesta besökare kommer med båt.

Dock inte alla...

Foto: Stanislav Snäll

Vid vårt besök 29 juni 2010 simmade jag och Stanislav över med kläder och kamerautrustning nedpackat i sopsäckar. Sundet till fastlandet är bara 15-20 meter brett men ganska djupt.

1/60s, f/22, ISO100, +1.6EV

Ett av målen med exkursionen var att hitta den här viveln: Cleonis pigra. Det är en relativt stor art, cirka 12 mm. Den lever på tistlar som växer på sandiga stränder och det finns det gott om på Järflotta.


 

En annan vivelart vi hittade efter på sandstranden var Bothrynoderes affinis (nedan) 

1/90s, f/16, ISO100, +1.6EV

Och ytterligare en: Philopedon plagiatus (nedan)

1/8s, f/16, ISO100Vivlarna är fotade med en Fujifilm S5pro och Micro-nikkor 105mm f4 med närbildslinsen Raynox DCR-250. Bakgrunden är exponerad med naturligt ljus men för att undvika en silhuett-bild är förgrundsmotivet belyst med diffuserad ifyllnadsblixt. I det här fallet en Nikon SB-400 monterad på en hydrostatisk arm (se nedan).

Det här är en utrustning som jag använt mycket och trivs bra med – en riktig favoritkombination när det kommer till handhållet foto i fält! Den hydrostatiska armen (Manfrotto 819-1) gör det lätt att positionera blixten precis som man önskar och fungerar samtidigt som ett smidigt handtag att bära kameran i. För att ge maximal diffusionseffekt bör diffusorn placeras så nära motivet som möjligt. Jag väljer ofta att positionera blixten såsom bilden visar – nästan rakt ovanför motivet, riktad nedåt. Det ger en naturlig effekt och skuggorna som uppstår tack vare ljusets riktning gör att djup och struktur i motivet framträder tydligt. Vissa motiv, i synnerhet flygande insekter blir dock lätt skrämda av att få en stor blixtdiffusor rakt ovanför sig. Då kan det vara bättre att positionera diffusorn som bilden nedan visar.

Med en mer framåtriktad blixt och en svagare försättslins (Raynox DCR-150) som gav ett något längre arbetsavstånd var det lättare att komma nära en annan vanlig insekt på Järflotta: Strandstilettflugan Acrosathe annulata (Therevidae): 

Foto: John Hallmén | 1/60s, f11, ISO100, +1EV

Dessa flugor är relativt skygga och det krävdes många försök innan jag fick en bild jag var nöjd med. Den framåtriktade blixten gav först ett lite platt och trist ljus men jag kompenserade för detta genom att placera en reflekterande plåt i sanden bakom flugan. Plåten kastade tillbaka blixtljuset och motverkade det faktum att blixtljuset avtog snabbt i takt med att avståndet ökar – vilket annars skulle ha lett till en betydligt mörkare bakgrund.

På ön finns även mycket skog och i halvskuggiga gläntor växte stora bestånd av den här vackra blomman: Ögonpyrula (Moneses uniflora)

1/125s, f/5.6, ISO800, +0.3EV

Här tyckte jag inte blixten gjorde motivet rättvisa så jag stängde av den, öppnade bländaren till f/5.6 och vred upp känsligheten till ISO800. Micro-nikkor 105/f4 i kombination med Raynoxlinser är ett förstahandsval vid mindre bländaröppningar och större förstoringsgrader – men i fall som detta föredrar jag oskärpeteckningen från Kiron Macro 105/f2.8 som alltså användes i denna bild.

***

Jag ser med tillförsikt fram emot ett nytt besök på Järflotta till sommaren! Eftersom det åtminstone för tillfället verkar vara brist på bättre, så väljer jag att se det faktum att plogbilen här utanför nu tystnat som ett vårtecken.

/John

Reader Comments (3)

Riktigt bra bilder! Tänkte fråga vad det är för platta som håller manfrotto stativet? Är nämligen ute efter något som håller blixten när jag fotar. Har ni några bra tips på liknande produkter? Har en metz blixt.

Tack Jonas,

Plattan kommer från "Custom brackets" och modellen heter CB Mini-RC: http://www.custombrackets.com/cb-mini-rc.html

Med tanke på att det egentligen bara är en metallbit med några hål i så kan den verka lite dyr – hade nog inte köpt en om jag inte hade hittat den begagnad på eBay för ett lägre pris. Efter något års användning kan jag dock konstatera att jag är mycket nöjd med den – den är som gjord för uppgiften och finishen är på topp. Skulle jag tappa bort min idag skulle jag beställa en ny utan att tveka.

Tack för svaret!
Ja kollade lite på priserna på magic arm och det var ju endel pengar bara på den armen plus plattan. Får se ifall man kan göra något själv om man kan bygga något så man både kan hålla i objektivet och blixten för att få bra stabilitet.
Tänkte fråga också hur du gör när du använder blixt och vanligt ljus för att få så naturligt ljus som du får? Använder du dig a Bländar prioritet ?

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>