Tvådagars makrokurs i oktober

Den här kursen består av två hela söndagar med en veckas mellanrum. Den innehåller moment som vi annars tar upp i separata kurser – både handhållen fotografering med blixt och fokusstackning i fält tidigt på morgonen.

I artikeln Novemberljuset visar vi några exempel på typiska motiv som kan hittas sent in på hösten!Vid första kurstillfället går vi igenom grunderna i makrofotografering. Vi gör övningar i handhållen makrofotografering och blixtanvändning – både inomhus och i fält. Ute lägger vi tonvikt vid hur man kan vända höstförhållandena till sin fördel och hitta spännande kryp och andra makromotiv även när temperaturen kryper ner mot nollan. Fototeknikerna kan förstås användas året om men som fotograf har man mycket att vinna på att lära sig hur man kan utnyttja årstidsväxlingarna. 

På eftermiddagen förbereder vi oss för ett av nästkommande tillfälles huvudteman: fokusstackning. Vi går igenom tekniken från grunden och visar hur enkelt det faktiskt kan vara att komma igång med denna teknik och hur den kan användas för att lyfta bildresultatet flera snäpp!

Det andra kurstillfället startar tidigt på morgonen för att visa hur vi på bästa sätt kan dra nytta de fina förhållanden som så ofta råder då. Vi inleder i fält med makrofotografering från stativ och fokusstackning i naturligt ljus.

Stackad bild på rundsileshår en tidig oktobermorgon. Mer från fototillfället i artikeln Nackamasterna 12 oktoberVi utgår från deltagarnas befintliga utrustning och behov men en begränsad mängd låneutrustning kommer även finnas tillgänglig för den som vill prova på lite mer specialiserade lösningar! Om morgonen bjuder på riktigt höstrusk är det inte hela världen: Dels ger det verkligen tillfälle att visa på lösningar som kan underlätta väderutmaningen och övriga moment och övningar kan vi göra inomhus vid behov. 

Tempot under kursdagarna är ganska intensivt men givetvis varvar vi genomgångar, övningar och demonstrationer med fikapauser och småprat. Dessutom anpassar vi oss självklart efter eventuella önskemål i deltagargruppen.

 

Kursledare: John Hallmén & Stanislav Snäll

Tid: första och andra söndagen i oktober: 6/10 (kl. 10 – 18) och 13/10 (kl. 7 – 16). 

Plats: Överjärva gård i Stockholm (hitta »)

Pris: 2800:- inklusive moms

Förkunskaper: Inga

Utrustningskrav: Digital systemkamera med objektiv alternativt avancerad kompaktkamera med manuella inställningsmöjligheter. Stativ, blixt (inbyggd räcker!) och makroobjektiv rekommenderas men ingen speciell makroutrustning krävs och en begränsad mängd låneutrustning kommer finnas till hands under kursen!

Antalet deltagare är begränsat till cirka 8 st och det är först till kvarn som gäller.

This form does not yet contain any fields.