Öppet Forum > Frågor om mikroskopobjektiv.

Hej! Jag har lite frågor om mikroskopobjektiv. Vad WD och NA har jag klart för mig, samt om det skall vara täckglas eller ej.. MEN.. Jag gjorde en enkel sökning på Ebay efter "Nikon plan 10x". Givetvis kom det en klase med sökresultat. Jag stötte bla. på ett "plan fluor" Är det något att ha? Det bör tilläggas att det är designat för att användas med ett täckglas.

Har täckglaset en så stor betydelse? Eller är det mest för att korrigera färgåtergivningen?

Finns det några beteckningar man skall undvika, rent generellt? Jag bör tillägga att jag tänkte använda det till studiostackning. Kör med APS-C sensor.

Ett BD-plan objektiv från Nikon verkar ju trevligt om man kan skruva av kåpan, för att lättare kunna sätta dit en diffusor.. Står det alltid på objektivet om det är BD-plan eller ej?

Misstänker dessutom att Apokromatiska objektiv är att föredra?

Många frågor som sagt, men jag blir inte klok av att läsa om det på photomacrography.. Det är lite för avancerat för min del, men jag försöker iaf.

Tack på förhand//Fredrik

Hej Fredrik – beklagar det mycket långa dröjsmålet! Jag skulle vilja föreslå att du läser min artikel "Microscope objectives in Photography" på flickr: https://www.flickr.com/gp/johnhallmen/946d8b

07-17 | Registered CommenterAdmin