Öppet Forum > Inte stacka vad som helst

Om objektet jag stackar är en stor spindel så kommer frambenen att bli smala skarpa i början och suddigt stora mot slutet när jag kommit till bakgrunden. Det innebär att bakgrunden runt benen kommer att vara suddiga eftersom spindeln skymmer den. Det blir som en aura. Är "knepet" att alltid fotografera krypen med fristående bakgrund eller går det att komma runt med någon slags stackningsteknik, ha ett speciellt objektiv, klona in en bakgrund genom att ta en slutbild utan spindel (pilligt på en hårig spindel) eller X?

Hej Filip! Ja, det går att komma runt med rätt optik. För att minska effekten av att detaljer i förgrunden "växer" och skymmer bakomliggande detaljer kan du använda telecentrisk optik. Det finns vissa objektiv som är designade för att vara telecentriska. Jag beskriver ett (Computar 55/2.8 Telecentric) här: https://flic.kr/p/a2MHgG. Det går att åstadkomma egna telecentriska lösningar genom att kombinera objektiv med andra objektiv eller försättslinser (då kan avståndet mellan lins och objektiv vara av betydelse). I den här (och relaterade) trådar kan du läsa mer om det: http://www.photomacrography.net/forum/viewtopic.php?t=1418.

Problemet minskar ju längre brännvidd du använder. Det här har jag märkt mycket den gångna säsongen då jag använt ett Sigma 180/3.5 (ibland också med 2X converter) – problem som det du nämner försvinner i stort sett helt vid så långa brännvidder!

Jo det låter nästan självklart när du beskriver det. Ska prova mera med att gå tillbaka till mitt Sigma 150 från Nikon 105:an som jag använt nästan uteslutande det senaste året. Lyfter på hatten för ditt utförliga svar. Tack