Öppet Forum > Hur artbestämma insekter?

Skulle gärna vilja lära mig steg för steg hur man går tillväga för att artbestämma spindlar och insekter man hittar.
Vi kan ta min spindelbild som exempel
https://www.flickr.com/photos/oetcom/6993261549/in/album-72157632421696109/

Vad ska man titta efter och vilka böcker är bra att använda?

03-20 | Registered Commenter-

Snygg vargspindel - typisk ögonuppsättning med två stora uppe och fyra små på rad under framåt. När det kommer till artbestämning av spindlar, insekter och andra kryp så är det inte alltid de estetiskt snyggaste bilderna som är bra hur skarpa och fina de än är. På spindlar är det bilder rakt uppifrån, gärna på millimeterpapper samt närbilder rakt från sidan på pedipalper och epigyn (könsorgan) som ger något. Rakt från sidan ger oftast inte så mycket. När det kommer till mångfotingar så kan ändan vara väldigt intressant och på fjärilar är det vingarna så klart både från ovan och undersidan. Det jag vill säga är att innan man vet vad man fotograferar så är det svårt att veta vad det är man ska fotografera ur artbestämningssynvinkel. Mitt bästa tips är faktiskt att gå med på Facebook-grupper som "vilken insekt", "spindelnätet", "leddjurens liv" och "vi som gillar bärfisar i Sverige" så skickar man in en bild och några minuter senare så får man facit från någon av alla de väldigt duktiga människor som hänger på dessa grupper. Om man inte fattar hur de kom fram till det så frågar man. Och bli inte avskräckt om du får arter på latin, det bara är så. Många arter har inga svenska namn och finns det ett svenskt så är det är lätt att googla.
Om jag ska rekommendera någon bok så tycker jag att "svensk småkrypsfauna" av Gärdenfors et al är en enkel nyckel på svenska. Den går förvisso bara ner till familj och inte ner till art (t.ex. just "vargspindel" och inte ner till "kopparsnabblöpare" eller "stockvargspindel") men det är ändå en bra start - på spindlar kommer man oftast inte så mycket längre om man inte har ett stereomikroskop. Tycker även om fälthandböckerna "Sveriges humlor", "gräshoppor i Sverige" och "bärfisar i Sverige".
Själv kom jag in på artbestämning för knappt två år sedan genom makrofotograferingen - hade ingen aning vad jag tog bilder på men efter att jag började få namn på saker i forumen så blev jag mer intresserad av själva krypen, och med det så ökade mitt fotograferingsintresse också. Bägge intressena får draghjälp av varandra. Lycka till.