Öppet Forum > Blixt vid makro.

Hej. Köpte en Dörr blixt daf-34 till min sony a200. Hur jag än försöker så får jag bara oupplysta motiv, som om jag fotat utan blixt i dåligt ljus. Tänkte att blixten är hög och sköt över objektet (fotade 10-30 cm ifrån.) men även vid foto framifrån eller rakt ovanifrån blir det problem med att få rätt exponering. Har tänkt att skaffa kabel för att se om det kan underlätta med att få blixten närmare. På avstånd 60 cm +, blir det fin upplysning. Någon med liknande erfarenhet som har tips?

Hej Tobias!

Känner inte omedelbart igen problemet men kan försöka hjälpa till ändå.

Det kan vara som du säger att blixten helt enkelt skjuter över målet – den tesen förstärks av att exponeringen fungerar som den ska på lite längre avstånd.

I så fall finns några enkla knep – i väntan på, eller i stället för en förlängningskabel:

Allra enklast är kanske att fota med en vit vägg nära inpå motivet. Tänk dig följande uppställning: http://i.imgur.com/QUHikge.jpg

Alternativt kan du sätta fast en reflektor som sticker ut från ovansidan av blixthuvudet: http://i.imgur.com/ipQ9mbX.jpg

Förhoppningsvis ger åtminstone något av dessa alternativ korrekt exponering. Nästa steg är troligen att diffusera blixtljuset så att det blir "snyggare" – men först måste du ju få exponeringen att fungera.

/John

01-12 | Registered CommenterAdmin

Hej.

Tack för tipsen John. Testade bägge tipsen och gjorde en enkel reflektor av aluminiumfolie som gav marginellt bättre resultat. Blir väl kabel nästa innan jag ger upp det här med externblixt.
Kan ju vara så att en gammal kamera kanske inte alla gånger är kompatibel.

/Tobias.