Öppet Forum > Stacka handhållet

Hej!

Har sökt på sidan men kan inte hitta någon info gällande handhållen stackning?
Fotograferar oftast handhållet vad gäller makro och tycker det är bökigt och har heller inget bra makrostativ. Men vad jag har förstått skall man alltså kunna stacka handhållet vad jag sett I vissa blogginlägg?

MVH
Andreas

Hej Andreas!

Javisst, handhållen stackning är fullt görbart och faktiskt ett bra sätt att bekanta sig med stackningstekniken.

När du börjar skulle jag rekommendera att du använder en bländaröppning på låt säga f/11. Då får du ett ganska stort skärpedjup att jobba med per exponering och du behöver inte använda lika många bilder för att täcka in hela motivet (nöj dig med 5-10 stycken i början).

Stackningsprogrammet kan kompensera för små förskjutningar i sid- och höjdled men resultatet blir bättre ju mer du lyckas hålla bildutsnittet detsamma genom hela sekvensen. Därför är det bra att välja någon tydlig detalj på motivet – ett öga exempelvis – som du försöker hålla på exakt samma ställe i sökaren för varje bild.

Vid förstoringsgrader 1:1 och högre är det oftast enklare att stacka genom att flytta hela utrustningen närmare motivet (snarare än att ändra fokus med fokuseringsringen). Vänsterhanden kan då användas för att stabilisera objektivet/kameran så bra som möljigt i förhållande till motivet.

I början kan det vara bra att först ta en bild och studera den på displayen för att bilda sig en uppfattning om hur stort skärpedjupet och följdaktligen också hur långa fokusförskjutningar man ska sikta på. Därefter kan man fotografera sin sekvens – förslagsvis börjar man fokusera på det som är närmast kameran och arbetar sig framåt tills man tycker sig ha täckt in det man vill ska vara skarpt. Innan varje förskjutning kan det vara bra att spana in någon detalj som man tänker sig ska hamna i fokus härnäst – då minskar man risken för att göra för stora eller för små steg. Tänk på att det ska vara ett visst överlapp mellan skärpedjupen i sekvensen, annars finns risk för suddiga "glapp".

Räkna med att det tar några försök innan du får till det. Handhållning stackning kräver ofta lite övning innan det blir bra!

//John

05-27 | Registered CommenterAdmin