Öppet Forum > Val av objektiv

Detta ämne kanske redan har avhandlats i en mängd trådar, men jag lyckas i så fall inte hitta dem.

Hur som helst, jag är på jakt efter ett nytt makroobjektiv, tanker är att det ska användas till fokusstackning (med raynox linser ibland) men även en del bilder på frihand, för framförallt skalbaggar och dylikt. Har just nu ett lånat Sigma 150/2.8 (varianten utan OS), men det ska tillbaka till sin ägare under våren, så jag ska köpa nytt. Sigmat har tjänat mig bra, men det känns lite stort och tungt så jag vill gärna ha något lite lättare. Jag har kollat en del på Tokinas 100 mm, men det saknar ju stativfäste, finns det något sätt att fixa det, dvs kan man få på något stativfäste på det objektivet?

Andra objektiv som är värda att titta på för mitt användningsområde?

Jag kör Canon, om det spelar någon roll.

Hej Jon!

Mitt förstahandsval i din sits vore något av Canon's två 100mm alternativ – båda är mycket bra, och båda har det ovärderliga stödet för stativfäste. Ett alternativ som måste nämnas i sammanhanget är Canon's MP-E65. Ett utmärkt alternativ för stackning, och frihandsfotografering 1–5X.

Att göra stativfästen till objektiv som inte är konstruerade för det innebär nästan alltid mycket jobb och halvdant resultat. Jag har själv Tokina 100/2.8 och har försökt få till någon lösning att fästa det på stativ utan att lyckas särskilt bra.

Sigma 150 är inte heller något dåligt alternativ men som du säger är det lite stort och tungt. Dessutom är det inte idealt i kombination med Raynoxlinser – resultaten kan visserligen bli mycket bra men kombinationen kan vara svårfokuserad.

/John

Tack för svaret, ja de verkar som de enda alternativen kring 100 mm som har stativfäste, och de är ju bra optik. Är det någon som har erfarenhet av stativfästen från andra fabrikat till de objektiven? Att betala 1500 kr för Canons orginal-fäste känns lite väl mycket.

Hej, jag har ett kinesiskt stativfäste som jag köpte för länge sedan på Tradera. Jag använder det till EF100 f2,8 och jag tycker det fungerar utmärkt. Här finns en bild av fästet, som jag tar bort snart: https://www.flickr.com/photos/lennartfah/16537473569/in/photostream/
Som synes är insidan slät och klädd med ett läderliknande material. Objektivet har ju räfflor som jag tror skall greppa stativfästet. Mitt fäste saknar den möjligheten vilket kan vara en fördel då jag lätt kan vrida kamera med objektiv genom att lossa låsskruven.
Jag har hittat detta : http://www.ebay.com/itm/Black-Tripod-Collar-Mount-Ring-B-B-Replacement-for-Canon-EF-100mm-180mm-Macro-/201222462526?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2ed9cb1c3e som jag tycker liknar det jag har.

En sak att tänka på när man beställer stativfäste till Canons 100 mm är att man ser till att det är rätt fäste. Om jag inte minns fel så är det två olika storlekar på stativfästerna på det äldre 100 mm och det nya 100 mm L objektivet.