Öppet Forum > finjusterbart stativhuvud

Var precis på väg att köpa ett Manfrotto 410 junior stativhuvud så släpper samma firma nu ytterligare en modell som heter "Manfrotto XPro Geared Head MHXPRO-3WG". Det enda jag kan se är att det gör samma sak fast aningen billigare. Är det någon här som vet eller kan gissa till sig skillnaden? Bägge ska kunna bära 4kg (vilket jag tycker låter lite i kulsammanhang men det här är ju något annat och borde räcka fint i vanliga makrosammanhang).

--filip

Hittade denna film https://www.youtube.com/watch?v=VN8KHBaONrw på estniska, och vad jag kan se så är frisläppande av axlarna lite annorlunda löst på nya "Xpro" nya jämfört med "junior". I övrigt är det samma funktion. Och jag läste fel; junior bär 5kg och xpro fixar 4kg. Men vilken är bäst?

Hej Filip! Den här var ny för mig också – intressant. Den största skillnaden är väl vikten: 750 gram att jämföra med 410:an som ligger på 1220 gram. Jag begriper inte estniskan men får intryck av att mycket av metalldelarna i 410:an bytts ut mot polymer-material. Jag får intryck av att reglagen "spretar" lite mer än på 410:an, och att decentreringen kring den lodräta axeln är större (även 410:an är decentrerad men inte så mycket att jag upplever det som ett problem). Sedan blir jag aningen bekymrad när jag ser de exponerade sprialfjädrarna som skymtar i utrymmet mellan vredet och "spaken" på varje reglage. Nu vet jag inte vad de har för funktion men det ser inte helt pålitligt ut. Jag ser framför mig en kvist som sticks in där och fjongar spiralen all världens väg.

På det hela taget känner jag mig tveksam, och skulle jag behöva köpa nytt stativhuvud idag så skulle jag ta det säkra för det osäkra och välja 410:an. Men jag ska absolut klämma på den när jag får tillfälle. Kanske den övertygar i verkligheten. Låg vikt är ju bra i många lägen. Men just när det gäller stativ och stativhuvuden är det inte alltid en fördel.

/John

Cool!. Alltid kul med nyheter.
Jag har ingen erfarenhet av det nya huvudet IRL, men jag har ett 410-huvud.
När jag ser videon så tycker jag att det ser "billigare" ut, inte alls samma robusta känsla som 410 ger. Men det kan ju vara annorlunda i verkligheten.Och det är ju kanske inte så konstigt. Det kan ju fortfarande vara ett prisvärt alternativ. Hur mycket billigare är det?
Det absolut första negativa jag kom å tänka på är precis som John skriver decentreringen, som kanske spelar mindre roll vid "normalt" foto men som kan uppfattas som ett problem vid makrofoto.

Tycker det känns som att 410 har också en större platt, kan det bli att 410 i så fall har bättre stabilitet? Men det bästa är att försöka hitta en butiken som har någon, helst förstås båda inne i butiken så man kan prova dem själv. I det stora tror jag både fungerar på exakt samma sätt.

Men det är svårt och säga något när man inte har provat utrustningen själv, enbart spekulationer.