Öppet Forum > Köpa nytt macroobjektiv, men vilket?

Hej
Jag har sedan ganska många år tillbaka haft ett Tamron SP 90mm, den gamla modellen utan bildstabilisator. Jag har varit skitnöjd med det och det har servat mig väl.
Men nu är det dags att byta. Och jag har kollat på lite alternativ, men kan inte riktigt komma fram till vad som blir bäst för mig.
(Linsen kommer nästan endast att användas för makrofotografering. Ibland med Raynoxlinser.)

Alternativ- LIknande det jag har:
Nya Tamron sp 90mm, med bildstabilisator. ca 4500:- nytt
Canon 100mm utan bildstabilisator, ca 5000 nytt /3000 beg
Canon 100mm med bildstabilisator ca 6000 beg

Alternativ- längre brännvidd: (det finns väl lite olika versioner av dessa?)
Canon 180 3,5
Sigma 180 2,8
Sigma 150 2,8
Finns väl även andra alternativ, typ tokina etc?

Jag vill naturligtvis inte spendera mer än nödvändigt, men lägger gärna de pengar det är värt. (gränsen går vid 10.000:- så 180mm alternativen kräver att de är begagnade, men det har jag inget mot)

Jag vill naturligtvis ha en så skarp glugg som möjligt oavsett brännvidd. Men det ska också var lättarbetat, är lite rädd för att det blir tungt med en 180mm?

Kan ni som har någon erfarenhet av ovanstående dela med er av era tankar, vad hade ni gått på? Fördelar och nackdelar.
Tacksam för alla kommentarer!

Hej Christian, jag har en EF 100 2,8 som jag är mycket nöjd med. Den saknar IS men för makrofoto tycker jag inte det behövs.
Frontlinsen rör sig inte under fokusering, det finns ett stativfäste att montera. Jag tar nog 90 % av mina makrobilder med detta objektiv. Antingen som det är eller med olika Raynox eller en 25 mm mellanring, Jag har också en Meike 46-68 mm mellanring och en ring som jag skruvar fast i filtergängan och monterar mikroskopobjektiv i. I praktiken mest ett 5x. Jag har läst på nätet att kombinationen EF100+Nikon CFI 10X Planachromat skall vara mycket bra. Dock har jag inte fått tag i ett sådant.
Med olika kombinationer av dessa komponenter täcker jag avbildningsskalor från oändlighet till 7X. Fast i praktiken går jag inte längre än 5X och det är svårt nog.
Objektivet väger ca 600g och med kamera (40D) 1,5 kg.
Det var mina erfarenheter av Canon 100 mm utan bildstabilisator hoppas det kommer fler som kan berätta om andra objektiv.
Kan även nämna att makrosläden jag köpte av dig fungerar utmärkt med detta objektiv i synnerhet men naturligtvis även med andra.alternativ.

Tack för ditt svar Lennart.

Nu föll det sig så att jag fick tag i ett Canon 180mm begagnat för ett bra pris. Jag kunde inte hålla mig och slog till. Tanken var att jag skulle kunna testa detta och om det mot all förmodan inte fungerade som jag ville så kan jag få igen mina pengar och köpa ett macroobjektiv med kortare brännvidd.

Jag har inte hunnit testa det så mycket än. Jag har som jag förutspådde haft lite problem med närgränsen då jag är så van att jobba på kort avstånd. En helt klar nackdel med detta är att jag måste ha en ganska lång arm med blixten på för att nå fram till objektet.
Jag har testat lite med Raynoxlinserna också. Och det känns som att det inte gör så stor skillnad på närgränsen när man kommer upp i lite större förstoringar. Det är nästan lika kort som det blev när jag körde mitt Tamron 90 tillsammans med Raynoxlinserna.

En annan nackdel är ju tyngden. Det är ganska märkbar skillnad. Speciellt eftersom man inte kan luta objektivet mot handloven som innan.

Detta är bara några tankar. Jag återkommer med mer så fort jag testat mer.

Glömde kanske att säga att det är en grym lins annars. Vilken skärpa! Och vilken boké! =)

Det objektivet kan ju vara bra som tublins för infinit mikroskopobjektiv. Jag har inte testat just detta objektiv men någon kanske har. Det brukar vara 200 mm som man ska använda men 180 går nog bra. Ger väl lite lägre förstoring dock.

Jag har testat det tillsammans med Raynox MSN-202, DCR-150 och DCR-250. Rent generellt så funkar det, men det funkar sämre än vad det gjorde tillsammans med mitt Tamron SP 90. Speciellt MSN-202.
Å andra sidan så gör det inte mig så mycket då jag har ett Canon MP-E 65mm som täcker upp från 1:1 upp till 5:1.

Sen kan det fortfarande vara lite ovana.

Här finns lite bilder tagna med 180-gluggen:
http://blogg.djurmagazinet.se/lite-mer-rakbilder/