Öppet Forum > Nikon El-Nikkor 50 mm f/2.8N för makrofotografering

Hej
Jag har börjat intressera mig för makrofotografering och har en fråga om utrustning.
På nätet såg jag att Nikon El-Nikkor 50 mm f/2.8N skulle vara ett bra objektiv att använda för makrofotografering. Då jag nu har ett sådant objektiv och en omvändningsring för bakvänt objektiv (52 mm) tänkte jag prova detta. Men när jag pratade med Cyberphoto menar de att gå från 52 mm ner till ett omvänt El-Nikkor på 40,5 mm med en stepring inte skulle ge något bra resultat alls. Dessutom hade de ingen stepring från 52 till 40,5 mm.
Men vad gäller? Blir det bra eller inte? Och i så fall, var kan man få tag i en step ring (om det nu är det man ska ha) som passar?
Någon klok som vet?

06-25 | Unregistered CommenterStaffan

Trams!

Ett El-Nikkor är ett alldeles utmärkt objektiv att börja med för att utforska makro världen.... :) Ger bra resultat mellan 1x till 4x vid de tester som jag gjort.

Vad som behövs om vill använda det bakvänt är stepring från 40,5mm till något som passar till en bälj eller mellanringar för att få det utdrag som krävs för den förstoring som önskas.

Sök på ebay eller på andra internet sidor.

Bl.a. Srb-griturn i England har en hel del ......
http://srb-photographic.co.uk/405mm-step-rings-803-c.asp

Mvh
//Conny

Hej och lycka till med ett väldigt bra objektiv för makro. Det vanliga sättet att använda det omvänt för makro är att montera det i en bälg eller med mellanringar. Sedan beror det på vad man har för fattning i bälgen eller mellanringarna. Jag har mitt EL-Nikkor i en Exaktabälg med Canon EOS-fattning och 40,5 ringen köpte jag nog på tradera eller möjligen på Ebay. Jag tycker att jag fått bra resultat med den kombinationen och avbildningsskalan går från 1,5X till 4X. 1,5X kan verka mycket men det är en ganska stor bälg och alla fattningsringarna bygger också upp utdraget. Om du skulle råka ha en EOS så kan jag ta fram information om vilka ringar jag använder.
PS Conny hann precis före därför lite dubbelinfo.
DS

Hej igen

Jag hittade en 40,5 mm till 52 mm stepring på Amazon (skulle ändå beställa lite CDs där). Ska bli spännade.

Många tack för era svar.

06-26 | Unregistered CommenterStaffan

Hej Staffan,

Ja, det är synd att fotohandlarna har så dålig koll på makro. EL-nikkor 50/2.8 är utmärkt för makrofotografering som jag hoppas att du kommer märka när stegringen dyker upp!

För andra som läser denna tråd kan det vara värt att tillägga att den stegring som behövs alltså är en step-up. Jag nämner det bara för att det kan verka kontraintuitivt och jag har stött på åtminstone två personer som insett sitt misstag först sedan adaptern damp ner i brevlådan. Jag antar att det är för att objektivet monteras bakvänt som gör att det är lätt att tänka tvärtom här.

Lycka till och hoppas du blir nöjd Staffan!

/John

06-30 | Registered CommenterAdmin

Hej.
Jag kan bara instämma i det som skrivits ovan - grattis till ett optimalt köp.
Detta var mitt första förstorningsobjektiv för makro och jag använder det ofta.

För skarpast resultat pekar all info jag hittat (samt egna tester) på att objektivet är som skarpast vid bländare f5.6.
(denna info finns säkert här på forumet, men replikerar utifall du missat det)

Jag vill minnas jag läst (tror det var här) att vid 50mm brännvidd och över är det ej helt nödvändigt att bakvända objektiv.
Det finns dock en fördel med att köra bakvänt - Det blir (enligt mig) lättare att sätta dit någon form av motljusskydd, vilket i stor grad påverkar bildkvaliteten.
På det korta "rör" som pekar framåt är det enkelt att sätta ett 2-4cm långt rör av matt-svart papper .
Vill du ta det ett steg längre kan jag rekommendera svart s.k. "flocking-material" (sök på forumet) då detta eliminerar ströljus mycket effektivt.