Öppet Forum > Filter före bälgen

Ska precis börja använda min splitter nya Canon 6D till att studiostacka insekter. Jag är lite nojig att det snabb kommer att bli smutsigt på sensorns bara - särskilt då jag kommer använda live view + EFSC för att minimera vibrationer.
Att jag dessutom har en ganska dammig gammal bälg monterad gör mig inte bättre till mods, tänker att när jag ljusterar bälglängden så kommer luft dras in och ut vilket förmodligen virvlar omkring smuts.

Så jag funderar på om det går att montera ett filter (t.ex. skylight/UV) mellan min M42 adapter och bälgen, så att kamerahuset sluts in helt. Är detta en bra idé, eller kommer det påverka skärpan kraftigt? Antar att jag får testa helt enkelt...

Om det mot förmodan finns filter med M42 gängor både fram och bak så skulle jag lätt kunna skruva på det, men jag tror inte det finns?
Funderar på att helt enkelt limma fast ett filter på min "Canon EF-till-M42" adapter, borde gå tycker jag.

Några andra bra ideér? Är det dömt att misslyckas, jag kanske får lära mig att leva med smutsen?

/Alex

Kan tyvärr inte svara på filterfrågan.

Det här är bara ett litet tips ifall man ofta får damm på sensorn. Det är en bit gel på en pinne som kan plocka bort damm från sensorn, sen rensar man gelen med medföljande klisterlappar. Finns på Ebay.

Eyelead Sensor Gel Stick

Beskrivning här i en Youtube Video

Tack för tipset Torbjörn, helt klart en möjlighet om jag får problem framåt.

Jag köpte ett "B+W UV-Haze MRC Nano XS-Pro 39mm" och några M42 mellanringar på ebay. Filtret fick plats mellan två mellanringar, som jag satte mellan bälgen och kamera-adaptern. Har inte sett någon effekt alls på skärpan, men det kanske kan förekomma reflexer, kunde inte riktigt vinkla filtret för att undvika att det är parallelt med sensorn.

Vet att jag fick lite smådamm på sensorn när jag använde kameran innan jag fick filtret, får se hur det blir efter lite användning i några dagar.

/Alex