Öppet Forum > Lite allmäna råd kring utrustning efterfrågas

Hallå makrogubbar!

Har suttit och gottat mig i information på denna trevliga hemsida den senaste veckan och känner att jag jämfört med vad jag kunde innan lärt mig mycket, även om det kanske inte är så mycket sett till vad det finns att veta. :)

Kort och gott, jag gillar att fotografera, är något av en nybörjare och har mest pysslat med att fota fåglar och dylikt. Är dock mycket intresserad av att börja med makro, om än på en "bekväm" nivå till att börja med. Med bekväm nivå menar jag att jag inte vill börja min makrokarriär med att släpa runt på stora bälgar, specialstativ etc.

Jag har en Sony A77 kamera med 16-50/2,8, 35/1,8, 55-300/4,5-5,6, 500/6.3 och 800/8 (en liten specialare ja, som jag tagit en hel del trevliga bilder med). Har ett skapligt kolfiberstativ som kan vändas för makrofotografering och är p.g.a. sin vikt lätt att bära med.

Jag har också ett set med Mieke elektroniska försättsringar på 36+20+13mm. Dessa ger trevligt resultat på mina 35mm (med 20) och 55-300mm (med alla), även om arbetsavståndet från frontlinsen blir riktigt dåligt (1-2 cm) om jag vill uppnå 1:1 eller större. På 300mm så får jag dock ett fint arbetsavstånd och åtminstone ~1:1,5-1:2.

Min fråga är nu helt enkelt vad jag bör fortgå med för utrustning? Jag är intresserad att fota insekter i alla dess storlekar nu när de börjar vakna till under våren. Jag har en liten idé om att arbeta vidare på min 300mm samt köpa ett dedikerat makroobjektiv.

Om jag förstått det rätt så kommer makrofilter ge väldigt bra effekt på 300mm p.g.a. brännviden. Jag har även läst att Raynox rekommenderas varmt här, t.ex. DCR-250 och MSN-202. Vad för arbetsavstånd och förstoringsgrad skulle jag uppnå ungefär med det?

Vidare så har jag kikat på riktiga makroobjektiv och då framför allt Tamron 60/2,0 och Tamron 90/2,8 (2013-versionen). De har på 1:1 ett arbetsavstånd på 10 respektive 14 cm. Känns som det inte riktigt är värt att rättfärdiga det 50% högre priset (3000 kr vs 4500 kr) för 4 cm extra arbetsavstånd, som i praktiken känns väldigt litet när jag testade det. Om inte insekten är bortskrämd på 14cm så tror jag inte den blir det på 10cm heller. I sådana fall köper jag nog hellre ett 180mm i framtiden om jag verkligen kommer igång med makrofotandet och därmed kan rättfärdiga kostnaden.

60mm på en APS-C sensor ger ju 90mm för övrigt, vilket är vad man brukar använda ofta på fullformat för makro. En sak jag undrar är hur arbetsavståndet kommer påverkas om jag til exempel skulle sätta på mina försättsringar på mitt makro, kommer det kortas av markant?

Sedan när det gäller belysning så har jag lät mycket gott om att köpa en "diffusor" på t.ex. Ebay och använda antingen med den inbyggda blixten eller med en extern för att få fin jämn belysning. Är såna belysningsringar man kan köpa t.ex. med LED-belysning något att ha för övrigt?

Som ni ser nämner jag arbetsavståndet mycket, då det känns välidgt viktigt. Vet inte vad man får räkna med för arbetsavstånd om man vill börja med rejäla förstoringar men de 1-2 cm som jag testat med min 35mm med 20mm ring t.ex. är ju väldigt opraktiskt.

Nu blir det en ång post är jag medveten om och jag hoppar mellan det ena och andra men summa summarum är att jag vill börja makrofotografera insekter i alla dess storlekar, dock med viss bekvämlighet, och vill ha rätt utrustning för detta som inte sticker iväg alltför långt i pris. Objektiv, belysning, makrofilter, förlängningstuber, telekonverterare, jag är intresserad av det mesta och öppen för alla förslag! :)

03-28 | Registered CommenterJoakim Ed

Hej Joakim!

Ditt inlägg missade visst min radar tills nu – beklagar det sena svaret.

Ja, Raynoxlinserna DCR-250 och MSN-202 är ett bra sätt att dra mesta möjliga makronytta av ditt 55-300! Skulle du i framtiden köpa ett "riktigt" makroobjektiv är de minst lika användbara på detta för att komma upp i vettig småkrypsförstoring (1:1 räcker ju sällan långt)! Jämfört med mellanringarna kommer du uppleva att Raynoxlinserna är mer snabbjobbade och snor mindre ljus men att de i gengäld ger kortare arbetsavstånd.

Raynoxlinserna ger större effekt på längre brännvidder medan mellanringar fungerar tvärtom – ju längre brännvidd på objektivet desto mindre ökning av förstoringsgrad ger en mellanring upphov till. I min erfarenhet brukar Raynox-linserna ge som bäst resultat i brännviddsomfång kring 60-250 mm. DCR-250 är fullt användbar upp till 300 mm medan MSN-202 kommer bäst till sin rätt på lite kortare brännvidder.

Långt arbetsavstånd tycker jag själv är en "överreklamerad" egenskap vid småkrypsfotografering. I många lägen föredrar jag faktiskt kortare arbetsavstånd framför längre. Till viss del är det förstås en smakfråga och till viss del beror det av vilka kryp man i första hand är intresserad av (dagfjärilar och trollsländor kan exempelvis kräva längre avstånd än de flesta andra).

Med det sagt skulle jag välja ett 90-makro framför ett 60-makro om jag skulle välja ett allround-makro! I kombination med Raynox-linserna DCR-250 och MSN-202 ger ett 90-makro generellt sett större flexibilitet och blir mer användbart än ett 60-makro.

Blixtdiffusion är av högsta vikt men de diffusorer som finns att köpa är sämre än de du enkelt kan tillverka själv. Se artikeln "Att tämja blixten" för förslag kring detta.

Tack för det utförliga svaret.

Det blev dock som så att jag gick före det och inhandlade utrustning. Blev ett ett Tamron 60/2, på crop sensor blir det ju i stort sett exakt samma sak som ett 90/2.8 på FF. Att jag i samma veva fick ett trevligt porträttobjektiv kan också ha varit en bidragande faktor.

Märkte dock snabbt att 1:1 inte räcker så långt, men med mina mellanringar på 67 mm och ett DCR-250 som jag också köpt så går det att få fin förstoring.

Att makrofotografering var så svårt att få bra bilder i fokus utan rörelseoskärpa hade jag dock inte trott, men inte så konstigt med tanke på förstoringen och bristen på ljus.

Köpte en ringblixt med tillhörande diffusers lite spontant för att testa det konceptet. Har även en vanlig blixt på inköpslistan när jag läst på lite mer, artikeln om att tämja blixten t.ex!

04-30 | Registered CommenterJoakim Ed