Öppet Forum > Fokusering med bälg-kamera

Hej,

Jag är ny här, och har precis börjat med "focus stakning". Jag är professionell stilleben-fotograf sen många år tillbaka, och jag skulle vilja prova att applicera "stacking" på de bilder jag tar. Jag plåtar inte så mycket makro, men det händer då och då. Men framför allt skulle jag vilja använda tekniken på det prylar jag plåtar, för att slippa ha för liten bländare. Oftast runt ca 1:4 och större.

Men det jag inte blir riktigt klok på är hur jag ska fokusera bäst. Eftersom min kamera redan sitter på en räls (Rollei X-act 2 med Hasselblad 50 MP bakstycke), så kan jag ju antingen fokusera genom att flytta den främre vagnen med själva optiken, eller genom att flytta den bakre vagnen med digitalbakstycket. Flyttar jag den främre vagnen (optiken) så förändrar jag ju perspektivet.

Jag har gjort en test och jämfört dom två olika metoderna, men kunde inte se någon direkt skillnad. Men jag är ändå intresserad av att höra vad ni anser bäst. Jag använder Zerene förresten.

Mvh
Philip

Hej och välkommen Philip!

Det korta svaret är nog att det generellt sett inte spelar någon roll. I synnerhet inte om du jämför två metoder som båda består i att ändra utdraget. Den här tråden som Rik (upphovsman till Zerene Stacker) skrivit på photomacrography.net sammanfattar det mycket bra: http://www.photomacrography.net/forum/viewtopic.php?t=7298.

Om jag förstod dig rätt gick båda metoderna ut på att flytta fokuspunkten genom att ändra utdraget/förstoringsgraden? Ett tredje alternativ (som möjligen ger större skillnad) vore att flytta hela paketet (finns det en släde/undre räls?) så att förstoringsgraden är densamma men fokuspunkten flyttas. Detta är ofta ett bättre alternativ vid höga förstoringsgrader men vid lägre förstoringsgrader (som de du verkar vara inne på) kan det vara tvärtom!

Kolla exempelvis detta: http://zerenesystems.com/cms/stacker/docs/tutorials/tutorial002
och detta: http://zerenesystems.com/cms/stacker/docs/troubleshooting/ringversusrail

För övrigt kul att höra från någon som använder stackning på mellanformat! Det är något jag mycket gärna skulle vilja prova på om jag får tillfälle!

/John

02-27 | Registered CommenterAdmin

Tack för snabbt svar John.

Jag gjorde några tester igår, och det gick över förväntan. Det blev riktigt bra utan några större problem i bilderna.

Jag hittade ett youtube-klipp med Michael Erleweine där han förespråkade att flytta den bakre vagnen (bakstycket), så jag gjorde det. Det verkar ju även Zerene förespråka. Jag provade även olika antal exponeringar osv, och slutsatsen verkar vara ju fler exponeringar desto bättre.

Hela kameran går faktiskt att skruva fram och tillbaka, men det är ganska stor risk att jag flyttar den lite grann då. Den är inte riktig gjord för att flyttas på det viset, utan mest för att flyttas och sedan låsas i ett läge.

Det som Zerene verkar ha lite svårt för är när ett objekt har väldigt liten kontrast-skillnad mot bakgrunden, men annars verkar den klara det mesta galant.

02-28 | Unregistered CommenterPhilip

Om kameran är svår att flytta varför inte flytta objektet. John och Stanislav har skrivit om plånboksvänlig studiostackning och där är det faktiskt objektet som flyttas. Sök på Plånboksvänlig studiostackning i forumet. Lycka till.