Öppet Forum > Utrustning

Hej,
Jag har sysslat med fotografering nu i några år och är nu inne på min andra systemkamera (Eos 6d). Främst fotar jag landskap och naturbilder. Jag rör mej mycket i naturen och har blivit alltmer nyfiken och intresserad av makrofotografering.
Jag står inför valet att skaffa mej den utrustning jag behöver för att kunna börja fota fina makrobilder och fördjupa mej i ämnet. Efter att har läst runt bland olika artiklar och inlägg så tror jag mej stå inför valet mellan två alternativ:

alt1. Ett Canon MP-E 65mm objektiv (hur långt klarar jag mej med detta?

alt.2. Nikon pb-6 bälg, zeiss luminar 63mm, (behöver jag något till här eller funkar dessa som en "komplett" set?)

Jag förstår att det kräver en massa övning och tålamod innan man når super resultat ;)
Nu försöker jag altså hitta utrustningen. Tydliga och skärpa bilder på insekter och annat smått och gott kommer att stå i fokus.

Vad tycker ni? Vad bör jag ta i beaktan? Finns det ännu något bättre alternativ?(inom vad som kan tolkas rimliga priser)
Är mycket tacksam om någon kan hjälpa mej nu så jag kommer igång! :)

02-24 | Unregistered CommenterDaniel

Hej Daniel,

Om du vill ägna dig åt handhållen fotografering så är MP-E65 att föredra framför bälg/luminar-kombinationen. Det går att fotografera handhållet med bälg men det är betydligt bökigare än med ett objektiv som MP-E65.

Om du ska jobba från stativ är de handhavandemässiga skillnaderna mer utjämnade och i vissa avseenden kan man säga att bälgen har vissa fördelar.

Zeiss Luminar är ett trevligt objektiv som jag själv tycker mycket om att jobba med. Tyvärr är det också något av ett samlarobjekt och priset man brukar vara tvungen att betala gör att det finns mer prisvärda alternativ att sätta på bälgen om man är ute efter högsta möjliga bildkvalitet.

Ett extremt högpresterande och prisvärt alternativ vore en bälg i kombination med ett bakvänt förstoringsobjektiv! Här finns många bra kandidater – Schneider-Kreuznach Componon och Nikon EL-Nikkor hör till de allra bästa och de är lätta att hitta till en billig peng. De har en modern konstruktion med sex linselement och i fråga om upplösning och "mätbar" bildkvalitet är de strået vassare än Zeiss Luminar (till Luminarens försvar ska sägas att den har andra kvaliteter).

En bälg i högsta kvalitet i kombination med en trio högklassiga förstoringsobjektiv med olika brännvidd – exempelvis 35mm + 50 mm + 80 mm (eller 50, 80, 135 om man vill kunna fotografera ännu större motiv) kan utan problem införskaffas för cirka 2500-3000:-. Utöver det får man räkna med ett par ytterligare hundralappar för adaptrar, omvändningsringar och step-ringar. Sedan har man en mycket flexibel, lättjobbad och högpresterande lösning för stativmakro.

Men MP-E65 måste, tack vare sin fantastiska optiska kvalitet, betraktas som ett mycket bra alternativ även för stativmakro. Optiskt sett är det i princip oslagbart i intervallet 1-5X. Men för en mer noggrann genomgång av detta, se artikeln på bloggenhttp://makrofokus.se/blogg/2011/8/28/canon-mp-e-65-ett-supermakroobjektiv.html

/John

02-24 | Registered CommenterAdmin

Tackar för bra svar!

Jag skall fundera lite vidare ännu på vilket alternativ det blir. Jag hör av mej angående valet och eventuella tilläggsfrågor.
Fint forum dethär, Tummen upp!

/daniel

02-25 | Unregistered CommenterDaniel

Kanske en dum fråga här ännu, men varför en trio med förstoringsobjektiv? Är det för att kunna variera, eller kopplar man ihop dom alla? :)
I samma veva kan jag ännu passa på att fråga vilka adaptrar behöver jag för att få det att fungera? (jag äger altså en eos 6d, (som säkert går att jämföra med en markII)).

/daniel

02-25 | Unregistered CommenterDaniel

Hej igen Daniel,

Absolut ingen dum fråga!

En bälg fungerar ju så att du får högre förstoringsgrad ju längre utdrag du har. Men förutom utdrag så bestäms förstoringsgraden även av objektivets brännvidd. Ett objektiv med lång brännvidd behöver längre utdrag för att uppnå samma förstoringsgrad som ett objektiv med kortare brännvidd. Det är proportionellt så att ett objektiv med 100 mm brännvidd behöver dubbelt så långt utdrag som ett objektiv med en brännvidd på 50 mm för att ge samma förstoringsgrad.

Av den anledningen ger en bälg i kombination med en uppsättning av några olika brännvidder högre mycket högre flexibilitet.

De adaptrar du behöver beror till viss del av exakt vilka komponenter du vill koppla ihop. Om vi utgår från att du vill fästa din Canon 6D på en Nikon PB-6 behöver du en adapter för att fästa Nikon F-grejor på din Canon EOS-bajonett. Något i den här stilen: http://www.ebay.co.uk/itm/Camera-Mount-Adapter-Ring-SLR-DSLR-for-Nikon-Al-F-Lens-to-Canon-EOS-EF-/400662761694?pt=UK_Photography_CameraLenses_Lens_caps_hoods_adaptors_ET&hash=item5d495c90de

För att det inte ska bli för trångt att fästa huset på bälgen kan det också vara bra med en kort mellanring som skapar en liten distans mellan huset och bälgen. Då kan du antingen använda en EOS-mellanring (om du har) eller köpa en begagnad Nikon-mellanring (själv använder jag en mellanring som heter Nikon E2 och som brukar gå att hitta kring en hundralapp).

I andra änden behöver du en omvändningsring och stegringar för att matcha filtergängan på objektivet med omvändningsringen. I den här artikeln finns bilder och detaljer kring detta: http://makrofokus.se/blogg/2013/4/13/varfor-bakvanda-objektiv.html