Öppet Forum > Ljussättning vid studio stackning

Tänkte höra om jag kunde få lite input när det gäller ljussättning vid studio stackning.
Då räknar jag bort all blixtfotografering.
Frågorna är .
Hur många ljuskällor behöver man ?
Riktningarna på ljuskällorna ?
Diffuseringen ?
Bakgrunder ?

Kom gärna med era egna tips om hur ni gör och vilken utrustning ni använder.
Så får man plocka godbitarna av råden.

/Robban

Har använt IKEA Jansjö-lampor, tre stycken och även kompletterat med en videolampa med ljusdioder. Alltid diffuserat med Youghurtdiffusor. Bakgrund ofta färgade kartongbitar eller något blad. Nu på hösten ger ju höstlöv lite go färg. Har dock nästan uteslutande gått över till blixtljus numera. Riktning på ljuskällorna får bestämmas av vad man vill uppnå.

Robban,

Om du har sett Kjells bilder vet du att hans tips antagligen är att räkna med :).

Här kommer vi ju in lite på den konstnärliga biten i fotograferandet – ljussättning, bakgrunder och så vidare och då vill jag verkligen uppmuntra till egna experiment! I många fall finns ju inget bättre/sämre utan bara rena smakfrågor.

Det är kul att kika runt på olika fotografer och se vilka val de gör. I vissa fall används många (>2) ljuskällor och det kan bli väldigt snyggt och genomarbetat. Jag har också sett utmärkta exempel från fotografer som av allt att döma bara använt en enda ljuskälla men utnyttjat den så klokt att resultatet blivit imponerande bra och fått en mycket egen prägel!

Diffusering är viktigt – men experimentera gärna med olika material. Vanligt skrivarpapper är inte fy skam till exempel :)

Jag lånar ofta min sons modellera som bakgrund men här kan fantasin verkligen flöda fritt!

/John

11-10 | Registered CommenterAdmin

Jag vill bara tillägga att man kan komplettera ljuskällor med reflexskivor. Som John skriver är det bra och viktigt (!) att experimentera och förhoppningsvis kan man sätta egen prägel på bilder enom ljussättning.

Tack så hemskt mycket för alla svar från er alla.
Det konstnärliga förstår jag är upp till var och en.
Men min tanke var t.ex vilket ljus som är bäst typ vanlig glödlampa, halogen, LED kallvit, LED varmvit, blixt osv.
Diffuserig har jag provat olika material och även med ett gammalt pol-filter jag hade från analoga tiden.
Har även provat med aluminium plåtar, vita ark speglar osv. som reflektorer.
Och skall man trycka på med mycket effekt på ljuset och kort tid på kameran eller svagare ljus och lång slutartid, har det någon betydelse ? Blir det bättre med någon av dessa möjligheter i tidigare frågan ?
För jag får inte riktigt till det som jag vill. Just nu håller jag på och fotograferar av våra orkider, och det blir väldigt mycket blänk i blommorna som jag inte vill ha. Vill få ut alla färger,nyanser och skärpa så mycket som möjligt utan att få med alla blanka prickar som kommer från ljuset som reflekterar i själva blomman.

Kan inte påminna mej om jag har sett Kjells bilder på rak arm, kanske om jag ser dom så trillar polletten ned.

/Robban

Hej igen Robban,

Jag har provat många olika belysningstyper (blixt, glödlampor, LED, lysrör, naturligt ljus) och tycker att det går att få bra resultat med alla! Tror inte att jag skulle vilja utse någon till bäst – använd det som verkar bekvämast och skulle du stöta på problem så prova att byta, kanske passar någon av de övriga bättre för dig. I studion tycker jag LED är bekvämt eftersom de är små och lätta att positionera med precision och dessutom inte ger mycket värme (varma lampor torkar ut motivet snabbare).

Lite ljus länge eller mycket ljus kort? Rent teoretiskt är det ingen skillnad men i praktiken kan det förstås vara det. Har man problem med rörelseoskärpa i bilderna kan det till exempel bero på små vibrationer i samband med exponeringen. Tvärtemot vad man skulle kunna tro kan en lösning ibland vara att dra ner på ljuset och öka exponeringstiden. Med en längre exponeringstid hinner korta vibrationer i samband med exponeringen dö ut och därmed bli obetydliga i sammanhanget eftersom de bara inverkar på en procentuellt sett mindre del av den totala exponeringen. Längre exponeringar kan å andra sidan leda till mer brus (mycket till följd av att sensorn/kameran blir varm).

Om du har problem med blänk så låter det som att du har mest att vinna på att jobba med diffuseringen. Polarisationsfilter kan också hjälpa men riskerar också att förvränga intrycket något. Du får gärna länka till någon bild där vi kan se exempel på det du upplever som problem så är det enklare att råda kring vad som kan förbättras.

Här kommer en länk på en orkidé som jag exprimentera med ikväll. Bilden är stackad.
Data för bilden är ISO 100, Bländare 3,5 och slutartid 1 sek.
http://www.flickr.com/photos/55647142@N03/10826663613/ , skall ses i originalstorlek.

Vid detta tillfälle så har jag använt en 20 w halogenlampa som lyste ovanför. Ca 20 cm under denna så gjorde jag en "hängmatta" av sådant där foam som man lägger under clickgolv. I detta lade jag också 2 ark vitt kopieringspapper. Blomman stod sedan ca 15-20 cm under denna "hängmatta".

Dessutom så riktade jag en ficklampa snett bakom blomman mot ett vitt papper under kameran så att ljuset studsade upp på blomman lite snett underifrån. Det var endast dataskärmen som var på i rummet. Så det var ganska lite ljus på objektet. Orkidéer och Saintpaulior, dessa blommor är väldigt glittriga på blommorna. Provat med pol-filter men det hjälper inte mycket.

Kom gärna med tumme upp eller tumme ned kommentarer med vägvisning.

/Robban

Tycker det ser fint ut! Den gnistrande effekten i kronbladen går säkert att dämpa med jämnare diffusering och så vidare men det är inte nödvändigtvis önskvärt – det är trots allt en både fin och karaktäristisk effekt. Men det är klart att du ska prova – alltid bra att veta hur olika situationer ska tacklas även de inte måste tacklas.

Jag skulle prova med en "rulle" vitt kopieringspapper (vanligt skrivarpapper) runt blomman – tillräckligt stor diameter för att inte synas i bild men inte större än så. Dvs, klipp till en "remsa" papper och böj runt den så att den bildar en cylinder – fixera med ett gem eller lite tejp. Placera cylindern runt blomman så att den befinner sig ungefär i cylinderns centrum. Prova att belysa cylindern från lite olika vinklar och avstånd. Längre avstånd brukar innebära en jämnare ljusbild och vice versa. Blir ljuset alltför jämnt kan man prova att låta lampan belysa en del av cylinderns insida så att en del ljus på blomman är diffuserat och en del är reflekterat.

Jag tycker att du har lyckat mycket bra Robban! När du fotograferar blommor har du en stor fördel att de rör sig inte eller springer inte i väg och då kan man utnyttja det genom att improvisera ganska mycket. Man kan testa olika sätt att diffusera ljus som John skriver och jämföra resultatet. Man kan också improvisera genom att ändra ljussättning under fotografering, t.ex. att belysa en del av växten framifrån och en annan från sida eller bakifrån, eventuellt framkalla skuggor på visa delar av växten. Det kan ge bilden en speciell karaktär.

Tackar Tackar

Skall prova det där tipset angående en papperscylinder och flera ljuskällor.
Jag är envis så det kommer att testas och testas.

Sen ett svar till dej Stanislav. Blommor står still, hi hi hi.

Den här blomman var ganska stor ändå ( ca 15-20 mm tvärs över) så den var ganska stabil i stammen.
Men jag har hållit på med en annan orkidé där blomman var från blomskaftet till toppen av blomman 1,7 mm och bredden var 1,4 mm. Den var inte lätt. Den darrade och rörde på sej hela tiden. Då fick jag stänga in mej i rummet och säga till tjejen att inte röra sig fort utanför rummet (helkassa golv i lägenheten), själv kändes det som jag satt i ett vacumförpackat rum.
Kommer upp en bild på denna blomma ikväll eller imorgon på min Flickr-sida
http://www.flickr.com/photos/55647142@N03/

/Robban

Ps
Vad är det för tecken man skall lägga till före och efter en länk så att den blir klickbar.
Ds

Länkar kan göras klickbara i forumet med html – som det hintas om här nedanför kommentarsrutan. Dvs: ≤a href="http://www.internet.com...."≥ någon klickbar text≤/a≥ Där du byter ut URL:en osv mot den sida du vill länka till. Glöm inte citat-tecknen runt URL:en och att använda < och > istället för ≤ och ≥.

Men det är inte så viktig  – du kan lika gärna bara skriva ut URL:en utan att göra den klickbar – i moderna webläsare är det bara att högerklicka och välja "gå till adressen..."