Öppet Forum > Insekterna

Hej

Har precis reg. mig för jag tycker detta verkar väldigt intressant.
har hållit på med macro och mer på ett traditionell sätt. Ständiga problem att
få skärpa och att föremålet inte flyttar sig
Men en fråga .... kanske många tycker kanske dum .... de bilder man ser
som exempel måste väl djuren vara bedövade eller döda för hur kan de annars sitta
stilla ?
Hur gör man ?

// Jörgen

Hej Jörgen
låt mig först säga välkommen på vår hemsida. Din fråga är inte alls konstig, vi brukar få den ganska ofta. Insekterna på våra bilder är inte bedövade. När man tar bilder på levande insekter så kan man göra på två sätt: antingen använder man blixt för att ha tillräckligt kort exponeringstid eller att man fotograferar tidigt på morgonen (mycket tidigt på morgonen, efter gryningen) när insekterna vilar och inte rör sig, då kan man även ta långa serier som kan stackas ihop för ökat skärpedjup ( det finns en film "Morgonstackning i fält") bland våra bloggar där kan man se hur man gör. Angående blixtfotografering finns det också några artiklar här på makrofokus där man förklarar hur man fotograferar makro med hjälp av blixt.

Men det finns ytterligare ett sätt att ta makrobilder och det är att fotografera döda insekter, vi kallar det för "studiofotografering" och brukar skriva det i kommentar till bilden så att folk förstår att det inte är bilder tagna i naturen och på levande insekter.

Annars brukar vi ha kurser i makrofotografering där vi kan lära upp olika sätt att ta makrobilder. Vi kommer att starta kursverksamhet under hösten igen och kommer snart med mer info här på hemsidan.

Hälsningar
Stanislav