Öppet Forum > Kamera på mikroskop

Har gjort ett inlägg på Makrofokus facebooksida: " Har köpt ett gammalt Olympusmikroskop av typ KHS. Tänkte montera kameran där okulartuben sitter (vill åt fininställningen på objektbordet). Någon som vet gängdimensionen? Eller vet ett bra sätt att få loss fokusblocket?"
Där finns en bild på vad jag syftar på. Tacksam om någon har ett svar eller annan lösning!

Hej Kjell,

Fästet för huvudet ser annorlunda ut än det jag har på mitt Olympusmikroskop (som är av senare modell) så jag kan tyvärr inte hjälpa dig med dimensionen.

Om du inte hittar en lösning kan jag tipsa om två funktionella alternativ för användning i en vertikal uppställning:

1) Såga av "halsen" på mikroskopet så att det blir fritt ovanför korsbordet. Därmed får du en smidig, kompakt och stabil uppställning med fokusering och sidledsförskjutning som enkelt kan ställas under ett vertikalstativ, väggfäste eller liknande.

2) Fäst en platta/arm i korsbordet som förlänger den rörliga delen. En enkel lösning som jag använde i brist på bättre var ett hålbeslag från järnhandeln, ca 7x20 cm (2-3 mm tjockt). Jag fäste det bara som ett förvuxet objektglas i korsbordets klämma och fixerade det med lite tejp (en motvikt kan behövas direkt under objektivrevolvern om det svajar). Exempel på ett par olika varianter:
http://farm8.staticflickr.com/7179/6890269702_51e9af8cb6_k.jpg
http://farm6.staticflickr.com/5289/5378698134_398e58e15d_o.jpg

Bortsett från att det kan vara enklare att få till fästet så finns det andra fördelar att inte fotografera genom mikroskopets objektivrevolver. Dels vill man kanske slippa vara begränsad till mikroskopoptikens infästning (exempelvis rms) som ofta gör det krångligt att ta bilder i lägre förstoringsgrad och gör det svårt att variera med annan optik såsom bakvända förstoringsobjektiv. Framförallt blir det ofta trångt mellan revolvern och bordet. Man får inte plats med större objektiv (inte ens lite större mikroskopobjektiv) eller objektiv med långt arbetsavstånd.