Öppet Forum > Artbestämningar m.m.

Hej på er allesammans!
Är relativt ny på det här med makrofoto och undrar vad ni har för hjälpmedel för artbestämning av alla dessa härliga små kryp som hamnar framför linsen?
Fick hem 2 stycken fälthandböcker idag (Småkryp av Åke Sandhall och Lilla Fälthandboken Insekter ifrån Norsteds), men har redan stött på kryp som inte finns med i dessa böcker.
Finns det någon Entomologibok som bör finnas i var krypfotografs ägo, tipsa gärna.

Vill ni se veta mer om mig och se lite av mina bilder finns jag på http://www.andrefahlstrom.se

Hej André och välkommen!

En bra början är "Insekter i Europa" av Michael Chinery. Självklart visar den bara ett litet utsnitt av alla arter som finns men de flesta av de vanligaste är med och den kan vara ett steg på vägen mot mer specialiserade källor.

Några grupper täcks fantastiskt väl av de utkomna volymerna av Nationalnyckeln (exempelvis: dagfjärilar, långhorningar, stövsländor, mångfotingar, blomflugor samt vissa stekel- och spinnargrupper). Entomologiska föreningen i Stockholm ger ut små billiga (60 kr/st) och rikt illustrerade fälthandböcker om specifika grupper som det knappast finns något argument mot att införskaffa för den intresserade. Just nu finns fyra utgivna om respektive trollsländor, gräshoppor, bärfisar och humlor.

På nätet finns också mycket bra hjälp med bestämning. Man kan fråga på artportalen (se länk till vänster) eller diverse specialistforum. För tvåvingar (flugor, myggor) finns exempelvis diptera.info med ett aktivt forum särskilt avsett för bestämningsförfrågningar eller valideringar och det finns liknande forum för andra grupper. På facebook finns också grupper för bestämningshjälp av kryp (exempelvis "Hymenopterist forum" för stekelfolket) men jag är ganska dåligt bevandrad bland dessa så någon annan får gärna fylla på.

Tack för ditt snabba svar John.
Då har jag lite mer att kolla upp:-)

Nu är tydligen "Insekter i Europa" slut sen länge på förlaget. Någon som vet om den den här engelska utgåvan är samma bok: http://www.bokus.com/bok/9781408179482/insects-of-britain-and-western-europe/

Framsidan ser ju iaf lika ut på de båda.
http://www.bokus.com/bok/9781408179482/insects-of-britain-and-western-europe/
http://www.bokus.com/bok/9789134509184/insekter-i-europa/